20.1 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPus pe drumuri de indiferenţa funcţionarilor

Pus pe drumuri de indiferenţa funcţionarilor

Un bătrân din comuna vâlceană Lăcusteni, care locuieşte acum în Craiova, a fost pus pe drumuri de indiferenţa unor angajaţi din societatea unde a lucrat ani buni. Nimeni nu s-a găsit să îi explice vârstnicului ce drepturi mai are şi ce să ceară autorităţilor.

VÂLCEA. Ion Ciobănescu, un pensionar vâlcean care locuieşte în prezent în Craiova, încearcă de ani buni să îşi capete drepturile pe care ar fi trebuit să le dobândească în momentul în care a ieşit la pensie. La cei 79 de ani ai săi, vârstnicul ce a lucrat 34 de ani în condiţii grele este pus pe drumuri de funcţionari, care nu au timp sau nu doresc să îi explice care îi sunt drepturile. La 17 ani după ce i-a fost stabilită pensia, bătrânul încearcă să obţină o adeverinţă prin care să se arate că grupa de muncă în care a fost încadrat la început nu este corectă. „M-am dus la unitatea la care am lucrat timp de nouă ani înainte să ies la pensie ca să ceară o adeverinţă de sporuri. Întreprinderea se numeşte SC Lomico SA Bucureşti, sucursala Oltenia, din localitatea Colţeşti, Vâlcea. Acolo mi s-a răspuns că nu au ce adeverinţă să-mi se dea pentru că dacă am lucrat program de zece ore am fost plătit pentru asta“, a spus Ion Ciobănescu. Acesta a adăugat că funcţionarii din cadrul societăţii i-au făcut necazuri încă de la pensionare. „În loc să mă scoată la pensie cu grupa de muncă II, am primit grupa III, chiar dacă specificul meseriei mele avea această încadrare. Am făcut mai multe drumuri, destul de costisitoare, pentru a obţine o adeverinţă de grad II pe care să o duc la Casa de Pensii, însă de fiecare dată am fost refuzat“, s-a plâns pensionarul.

Grupele de muncă nu îi mai folosesc la nimic

Contactată de GdS, conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vâlcea afirmă că încadrările pe grupe de muncă nu mai aduc beneficii băneşti deoarece legislaţia în domeniu s-a schimbat. „Pentru domnul Ciobănescu, încadrarea în grupa de muncă II nu îi va aduce mai mulţi bani la pensie, deoarece actele normative s-au schimbat“, a explicat Gabriel Andreescu, directorul executiv al CJP. Acesta spune că pensionarul ar trebui să se adreseze societăţii unde a lucrat pentru a solicita o adeverinţă de spor cu caracter permanent. „E bine să meargă personal şi să solicite această adeverinţă. Dacă totuşi întâmpină probleme cu funcţionarii, ar trebui să lase o adresă scrisă la care firma este obligată să răspundă. Trebuie să înţeleagă că noi, cei de la Casa de Pensii, nu putem interveni în activitatea unei societăţi“, a afirmat Andreescu. „De asemenea, domnul Ciobănescu se poate uita în cartea de muncă, iar dacă rubricile în care trebuia trecut salariul tarifar nu sunt completate sau sunt barate, se poate adresa unităţii la care a lucrat pentru a fi completate. Are această posibilitate deoarece rubricile necompletate au fost luate în calcul cu salariu minim pe economie“, a explicat şeful CJP Vâlcea. Pensionarul ar trebui apoi să meargă cu o adeverinţă la Casa de Pensii pentru a i se face o recalculare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU