10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum să faci cel mai bun caltaboș

Cum să faci cel mai bun caltaboș

Caltaboşul este un preparat specific sezonului de iarnă. În general, se pregătește după tăierea porcului, folosind organele interne ale acestuia. Îl poţi găsi şi în magazine, direct preparat, însă nimic nu se compară cu gustul celui pregătit acasă.

Caltaboşul și variantele lui

Caltabosul nu are tocmai o rețeta fixă. Preparatul are la bază ficatul de porc tras printr-un maţ artificial sau natural. În funcție de regiune, rețeta de caltaboș diferă. Așa se face că în unele cazuri caltabosul este foarte gras, în timp ce în alte cazuri acesta este făcut din carne cât mai slabă. Găseșți rețete de caltaboș muntenesc, caltaboș ardelenesc etc.

Alege ingredientele

În general, vei avea nevoie de ingrediente venite de la porc: inimă, ficat, splină, rinichi, la care se adaugă slănină sau șoricii, ceapă și carnea. Carnea de porc care se folosește în rețetele de caltaboși trebuie să provină de la cap sau ceafă. Apoi, pentru a condimenta caltabosul, foloseșți ierburi aromatice precum cimbrul. Caltaboşul poate să mai conțină și orez, sare și piper. La 500 de gr. de orez ai nevoie cam de 1.5 kg ficat de porc și 1.5 carne de porc.

Pregătește ingredientele pentru caltaboș

Pentru a da mai multă consistentă compoziției pentru caltaboș, se poate folosi și orez. Acesta trebuie fiert separat. În funcție de rețetă și mai ales de preferințe, se poate pune fie mai multă carne, fie mai multă slănină sau șorici. De asemenea, textura caltabosului poate să varieze de la una grunjoasă la una foarte fină. Acest lucru se obține prin tocarea organelor interne ale porcului și a celorlalte ingrediente. Un caltaboș delicat este obținut prin tocarea printr-o sită mică, pentru a obține o pastă cât mai fină. Inițial, ingredientele de la porc trebuie fierte. Apoi, ele sunt tocate și amestecate cu orezul fiert. Zeamă rămasă de la fierberea organelor nu se aruncă, deoarece ea folosește în compoziția finală. Intestinele care vor fi folosite pentru umplere trebuie curățate foarte bine la început. Acestea se golesc, se spală și se curată cu lama unui cuțit. De asemenea, pentru spălare se poate folosi sare sau mălai. Apoi, intestinele se clătesc din nou și se lasă la scurs. În cazul în care se folosește o membrană artificială, atunci ea nu mai trebuie să fie opărită după umplere.

Încearcă caltabosul înainte de a-l scoate de la fiert

Când este pus la fiert, caltaboşul trebuie să stea în jur de o ora. Îl poți verifică să vezi dacă este gata împungându-l cu o scobitoare. Dacă nu iese nimic din el, atunci înseamnă că s-a făcut. Caltaboşul pus la fiert trebuie oricum să fie împuns din loc în loc pentru a scoate aerul din bulele care se formează. Se evita astfel că mațul să plesnească.

Pregătește-l pentru servire

În mod normal, caltabosul este cilindric, prins la capete cu sfoară. Există însă și varianta de a-l ține la răcit între două plăci de lemn, turtindu-l. Un alt procedeu este cel al afumării. Caltaboşii nu sunt un preparat care să țină mult, în stare proaspătă. Se consumă imediat sau se congelează. Însă o a treia varianta este să fie puși la afumat, la fum de lemne. Uscându-se, caltaboşii vor ține mai mult timp.

Sursa: retete.acasa.ro

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS