15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLogoree... feminină

Logoree… feminină

Multe femei sunt ceva mai vorbăreţe decât semenele lor, din cauza prezenţei în creier a unei cantităţi mai mari dintr-o proteină, relatează lastampa.it.
Ceea ce doar se bănuia, acum a fost confirmat şi ştiinţific. Femeile vorbesc aproape de trei ori mai mult decât bărbaţii, iar fluxul verbal mărit se explică printr-o proteină pe care ele o au uneori în exces în creier. Femeile ar putea avea în creier un nivel mai mare al proteinei FOXP2, care stimulează creşterea fluxului verbal. Aceasta mai este numită în mod familiar şi „proteina limbii“, chiar dacă se găseşte în creier. În cadrul studiului ştiinţific s-au făcut teste pe cobai de sex masculin şi feminin.
Şoarecii de sex masculin sunt mai vocali decât femelele, dar atunci când specialiştii le-au injectat o doză mai mare de proteină FOXP2, ei scoteau şi mai multe sunete.  
Oamenii de ştiinţă au observat o legătură directă între numărul de sunete scos şi cantitatea de proteine pe care o aveau animalele în creier. Margaret McCarthy, cea care a făcut aceste experimente, a spus că la şoarecii masculi această cantitate de proteină este mai mare.
De altfel, în acest mod s-ar explica şi faptul că, în cazul oamenilor, femeile folosesc în medie 20.000 de cuvinte într-o zi, iar bărbaţii doar 7.000. „La prima vedere, putem spune că descoperirile făcute la şoareci pot fi generalizate şi în cazul oamenilor. Deci, un nivel mai mare de proteină FOXP2 se găseşte la sexul mai comunicativ din fiecare specie“, a explicat Margaret McCarthy, profesoară la Universitatea din Michigan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS