10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOraşul... fără vitamina D

Oraşul… fără vitamina D

Pe parcursul unui an, cei mai mulţi „orăşeni“ se expun prea puţin timp la lumina soarelui, iar acest lucru are drept consecinţă o carenţă în sintetizarea vitaminei D, relatează lastampa.it

Viaţa modernă presupune mult timp petrecut într-un mediu închis, fapt ce reduce în mod drastic numărul de ore destinate expunerii la soare. Şi viaţa la oraş, unde razele solare ajung cu greu din cauza clădirilor înalte, are acelaşi efect: oamenii sintetizează o cantitate mică de vitamina D, ceea ce înseamnă un risc mai mare de apariţie a bolilor. Lumea modernă este bântuită de o adevărată epidemie a deficienţei de vitamina D, care se extinde în mod alarmant, şi, în acelaşi timp, este şi cauza principală a altor boli grave precum cancerul, diabetul, osteoporoza şi afecţiunile inimii. Un nou studiu publicat în urmă cu doi ani de Jurnalul de Endocrinologie Clinică şi Metabolism (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism) a arătat că un procent şocant de 59% din populaţie suferă de deficienţa de vitamina D. Aproape 25% din persoanele testate prezintă un nivel extrem de scăzut de vitamina D în organism.
Autorul principal al studiului, dr. Richard Kremer de la Centrul de Sănătate al Universităţii McGill, spune că „nivelurile anormale de vitamina D sunt asociate cu o întreagă gamă de boli, inclusiv cancerul, osteoporoza şi diabetul, precum şi tulburările cardiovasculare şi cele legate de sistemul imunitar“.

O substanţă importantă

Potrivit antropologilor, în trecut, pielea oamenilor era mai închisă la culoare. Apoi, odată cu migraţiile populaţiilor din ţările din apropierea zonei ecuatoriale spre latitudini mai ridicate, din cauza adaptărilor evolutive, culoarea pielii a devenit mai deschisă, ceea ce înseamnă că oamenii s-au expus mai puţin la soare, astfel că pielea nu şi-a mai modificat culoarea, pentru a se proteja. Vitamina D are un rol important în dezvoltarea sănătoasă a organismului şi asigură buna funcţionare a muşchilor şi a sistemului imunitar. Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D poate fi sintetizată şi de organism. De altfel, tocmai din acest motiv a fost denumită şi „vitamina soarelui“.
Studiile în domeniu au evidenţiat că peste 80% din vitamina D se formează în piele, sub influenţa razelor solare, care transformă colesterolul din celulele pielii în vitamina D.
În opinia cercetătorilor, organismul uman poate înmagazina cantităţi importante de vitamina D, fapt pentru care este recomandat să obţinem o cantitate cât mai mare în timpul verii prin expunerea la soare.
„În mod normal, soarele este destul de puternic pentru a putea produce vitamina D începând cu sfârşitul lunii aprilie şi până în septembrie. Dacă nu aveţi timp de plajă, puteţi, de exemplu, să ieşiţi afară în pauza de prânz şi să vă expuneţi faţa şi mâinile la soare timp de 20 de minute pe zi, de trei ori pe săptămână“, a explicat dr. William Marshall, biochimist la Clinica de Patologie din Londra.
De asemenea, studii recente indică faptul că vitamina D, care este produsă în organism prin expunerea la razele solare ultraviolete, s-ar putea să prelungească şi să ridice calitatea vieţii. Copiii care sunt expuşi în mod regulat la soare au un risc mai redus de a se îmbolnăvi, deci o producţie mai bună de anticorpi şi o imunitate mai bună. Se ştie că vitamina D intervine în absorbţia calciului, crescând rezistenţa oaselor. Laptele matern nu conţine o cantitate suficientă de vitamină, de aceea, copiii alăptaţi la sân trebuie să fie expuşi la soare fie să consume un supliment de vitamina D la indicaţia medicului curant.

Societatea modernă

În prezent, aproximativ 60 la sută din populaţia mondială trăieşte la oraş, cei mai mulţi dintre „orăşeni“ lucrează şi trăiesc în cea mai mare parte a timpului în spaţii închise, reducând şi mai mult timpul de expunere la lumină. În consecinţă, şi producţia de vitamina D se reduce în mod drastic. Mulţi oameni evită expunerea directă la soare pentru a se feri de cancerul de piele. Această frică de a face cancer de piele este exagerată, câtă vreme nu se face o expunere prelungită la soare, neexistând nici un pericol în acest sens.
„Există o mare diferenţă între timpul pe care îl petrecem la soare pentru a obţine vitamina D şi cel care poate cauza arsuri şi poate accentua riscul de cancer“, a spus dr. Marshall. Pentru a evita orice risc, este recomandată asimilarea vitaminei D din alimente precum carne, peşte şi mai puţin din ouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS