6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceaMinistrul Economiei: "Angajaţii Oltchim nu pleacă acasă, chiar dacă se vinde combinatul"

Ministrul Economiei: „Angajaţii Oltchim nu pleacă acasă, chiar dacă se vinde combinatul”


Cei peste 1800 de angajaţii ai Combinatul Oltchim nu îşi vor pierde locurile de muncă pentru că este o condiţie a Comisei Europene, a anunţat astăzi ministrul economiei, Mihai Tudose, aflat în vizită pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea. Procedura de vânzare a combinatului în nouă subansamble funcţioanle a fost recent aprobată de către creditori şi urmează să fie confirmată de către un judecător.

„Cea mai importantă resursă în petrochimia din Vâlcea nu sunt fiarele, cărmizile, ci oamenii, ei sunt Oltchim. Locurile de muncă sunt garantate. În procesul de vânzare vor avea prioritate ofertele care vor menţine funcţionarea Oltchim. Dacă acest proces de vânzare nu va avea un grad ridicat de certitudine, nu se va face şi vom vinde combinatul când vom avea certitudinea că va funcţiona”, a declarat ministrul economiei Mihai Tudose.

Potrivit lui Gheorghe Pipera, administrator judiciar al Oltchim, procedura de privatizare aprobată în 2015 a fost schimbată la scurt la cererea Comisiei Europene astfel încât să se elimine riscul pentru cumpărători de a rambursa ajutoarele de stat considerate ilegale: „Procedura de vânzare făcută în planul de reorganzare al Oltchim are ca scop oprirea de cumpărare a activelor care mai apoi să fie vândute la fier vechi. Noi vindem un business funcţional, active materiale, licenţe, salariaţi, contracte în derulare pe doi ani. Nu se poate schimba personalul pentru că asta înseamnă să nu funcţioneze câteva luni până recrutează altă forţă de muncă”.

Piperea a mai spus „procedura de vânzare este un compromis şi că nu este varianta cea mai fericită”.

Până la termenul limită din 27 ianuarie, Oltchim a primit oferte neangajante din partea unor „operatori industriali” şi a unor „investitori financiari”. În prezent, investitorii care au depus oferte se află în faza de audit aprofundat la Oltchim, urmând ca până în 24 martie să depună oferte definitive.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă din 2013 iar anul trecut a raportat un profit de 11,4 milioane de lei pentru prima dată după în ultimii zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS