6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Premii în cărți pentru elevii pasionați de limba franceză, de Ziua Internațională a Francofoniei

Olt: Premii în cărți pentru elevii pasionați de limba franceză, de Ziua Internațională a Francofoniei

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei – 20 martie și a Zilei Mondiale a Poeziei – 21 martie, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina organizează, în parteneriat cu alte instituții, a VIII-a ediție a concursului de recitări în limba franceză, premiile oferite fiind diplome, cărți și publicații în limba franceză.
Concursul se desfășoară marți, 20 martie 2018, de la ora 17,00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Ion Minulescu“ din Slatina, adresându-se elevilor de gimnaziu. S-au înscris 22 de elvi, din nouă școli din județ, aceștia concurând pe două secțiuni: clasele V-VI și VII-VIII, cei mai buni fiind recompensați cu premii în cărți și publicații în limba franceză.
„Concursul îşi propune să promoveze limba şi cultura franceză, să cultive simţul artistic, creativitatea şi spiritul competitiv în rândul elevilor pentru ameliorarea competenţelor de exprimare orală (dicţie, intonaţie, pronunţie) şi creşterea motivaţiei elevilor pentru lectură“, a menționat coordonatorul concursului deja de tradiție, care se află în Calendarul Activităților Educative Județene,  prof. Emilia Andrei.
Elevii înscrişi în concurs vor recita o poezie scrisă de un poet francofon pe tema „Les fleurs” şi vor prezenta, pe scurt, în limba franceză, poetul ales.
Despre Ziua Internațională a Francofoniei
Deși de ceva vreme limba franceză nu mai este prima limbă străină studiată în școala românească, „în România există peste 25% dintre români care vorbesc limba franceză, un record pentru o ţară în care limba oficială nu este franceză. Sunt mai mult de  14.000 de profesori de limba franceză care predau în grădiniţe, şcoli şi licee. Sunt mai mult de 50 de licee cu secţii bilingve franceză-română, iar un număr important de tineri între 10-18 ani studiază toate disciplinele în franceză“, a menționat profesorul coordonator al acestui concurs. Limba franceză este a cincea limbă vorbită în lume, cu 274 milioane de vorbitori pe cinci continente, reprezentând  3% din populaţia mondială sau o persoană vorbitoare de limba franceză din 32.
„Francofonia este pusă în legătură cu ţările sau regiunile membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), creată pe 20 martie 1970 la Niamey în Niger. România a devenit stat membru al OIF în 1993 şi a organizat în martie 2007 la Bucureşti « Etats Généraux de la Francophonie » sub înaltul patronaj al secretarului general al OIF, Excelenţa Sa Abdou Diouf. Tot la Bucureşti a fost organizat în septembrie 2007 şi Summit-ul Francofoniei.
Organizaţia Internaţională a Francofoniei reuneşte 77 de state, 58 de state membre şi 26 cu statut de observator, din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, Asia şi Oceania, cele două continente americane şi zona Caraibilor, care au în comun limba franceză“, a mai precizat organizatorul concursului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS