6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt65 de ani de la primul zbor pe Aerodromul Deveselu

65 de ani de la primul zbor pe Aerodromul Deveselu


Veteranii aerului de la Deveselu s-au reunit ieri pentru un moment festiv desfășurat în „colonia“ Deveselu, anume marcarea a 65 de ani de la primul zbor executat de pe cel mai important aerodrom în comunism, din România, și 55 ani de la primul zbor cu un avion cu reacție.
Baza aeriană Deveselu a fost o mândrie pentru România, iar gloria a apus în 2002, odată cu închiderea. În anii ’80, în schimb, era cel mai important punct pe harta militară, iar în anii ’90, se menționează în monografii, doar de aici se executau misiuni pe timp de noapte. Veteranii bazei au rămas cu nostalgia acelor ani, iar fiecare prilej îl folosesc pentru a-și exprima amărăciunea că o frumoasă istorie nu și-a găsit aici continuitate, cel puțin nu așa cum aceștia și-ar fi dorit, pe calea aerului.
Nu toate misiunile de zbor au fost, însă, încheiate cu bine, 22 dintre piloți pierzându-și viața, în 43 de ani, în misiuni de zbor, iar de astăzi numele lor este menționat pe o placă comemorativă realizată la inițiativa membrilor AsociațieiSocio-Culturale AVIS 90.
La evenimentul de ieri, desfășurat în cartierul în care și astăzi trăiesc aproximativ 300 de persoane, foști ocupanți ai bazei și familiile lor, au participat primarul localității Deveselu, Ion Aliman, primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, comandantul bazei militare Deveselu, Răzvan Brătulescu, membri ai asociației AVIS 90, veterani ai fostei baze militare și membri ai familiilor acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS