17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Angajatorii s-au plâns că sunt prea puțini oameni cu chef de muncă la bursa locurilor de muncă de la Slatina

Olt: Angajatorii s-au plâns că sunt prea puțini oameni cu chef de muncă la bursa locurilor de muncă de la Slatina

Peste 500 de locuri de muncă disponibile au anunțat angajatorii care au răspuns, în județul Olt, invitației Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă de a participa la bursa organizată vineri, 7 aprilie, la Slatina și Caracal. Puțini oameni au venit, însă, cu adevărat dornici să-și găsească un loc de muncă, s-au plâns angajatorii.

Deși au avut de unde alege, persoanele aflate la Slatina în căutarea unui loc de muncă n-au plecat mulțumite. La rândul lor, angajatorii s-au uitat lung după persoane interesate de posturile puse la dispoziție, deși au fost din domenii variate. S-au căutat muncitori calificați în construcții, muncitori în industrie, în domeniul alimentar, în cel hotelier, personal de pază, personal în domeniul confecțiilor din textile etc., însă fiecare angajator, cu doar câteva excepții, a adunat cu greu o mână de CV-uri și câteva nume pe o listă. Inutil de precizat că pentru posturile de inginer, spre exemplu, angajatorii au avut o și mai mare problemă.
„Căutăm și căutăm de ani de zile, nu de acum, persoane interesate. Cei calificați își găsesc ușor un loc de muncă și aici, dar cei mai mulți pleacă în străinătate. Foarte mulți șomeri nu sunt calificați, alții vin, îi calificăm și pleacă. E o problemă chiar și cu tinerii. Am făcut și asta, am calificat și au plecat la scurt timp, deși le-am spus că îi vom obliga să plătească acele cursuri. Evident că nu ne-am mai recuperat banii. Le oferim salariu fix și bonusuri în funcție de cât lucrează și tot nu găsim“, spune reprezentantul unei firme de construcții.
În industrie, cu atât mai mult când vine vorba de muncitori calificați, e și mai greu de găsit oameni. „Nu știu ce vom face peste câțiva ani, pentru că se vor pensiona și cei pe care firmele îi mai au“, se plâng în continuare angajatorii.
De departe cel mai solicitat stand la bursă a fost cel la care funcționarii AJOFM le-au oferit șomerilor mult-râvnita viză în carnetul de șomer, fără de care ajutorul de șomaj, pentru cei indemnizați, nu mai vine. De ștampilă au nevoie și asistații social, cei mai mulți necalificați, unii care n-au lucrat în viața lor, dar figurează în evidențe ca persoane apte de muncă și, teoretic, și în căutarea unui loc de muncă. La scurt timp, aceștia au părăsit sala Casei de Cultură a Sindicatelor, bucuroși că și-au rezolvat problema. „Hai, bă, că am rezolvat! Mergem la magazin și, după, la microbuz“, au ieșit oamenii, veseli, în grup și au pornit spre ale lor.
„I-am contactat pe primarii din localitățile cu cei mai mulți asistați social să-i trimită la bursă. Și o parte au venit, dar nu au calificare, nu au determinare, e mult de lucru în sensul ăsta“, ne lămurește directorul AJOFM Olt, Cristinel Cîrloganu.
Printre șomeri au fost și oameni cu adevărat doritori să-și găsească de lucru. „De două luni sunt în șomaj, am lucrat în construcții, din 2010. Am patru milioane șomaj, dar poți să trăiești din patru milioane? Normal că vreau să-mi găsesc, m-am înscris și eu pe mai multe liste, să vedem acum, la interviu. Dar și angajatorii ăștia una spun și alta fac. Zic ei că n-au lucrători, dar te muncesc de dimineața până noaptea, cu contract pe patru ore, că le permite legea, iar dacă vine ITM-ul în control nu știu pe unde să te ascundă. Ar vrea să facă profit, dar să le muncești degeaba“, spune dezamăgit un șomer.
Relativ puține femei au participat la ediția din acest an a Bursei generale a locurilor de muncă de la Slatina, firmele de confecții neavând, practic, ce să aleagă. „Nu am nicio persoană interesată. De fapt, o singură persoană s-a adresat, să mă întrebe ce înseamnă confecționer-asamblor articole din textile. Dar toți angajatorii se plâng. Noi mai recrutăm direct la firmă, vin la poartă și-ntreabă, însă găsim din ce în ce mai greu, e adevărat“, a relatat reprezentanta firmei.
Un angajator caută șofer de camion, pentru circuitul intern. Spune că salariul depășește 3.000 lei, dar tot nu e tentant, sau persoanele participante nu au calificarea necesară. „Voi încerca și prin anunț, mai vedem. Până acum nu e nimeni pe listă“, constată reprezentantul firmei.
Zeci de CV-uri au reușit să adune, în schimb, reprezentanții unei firme de pe platforma industrială. Au venit cu o ofertă de 50 posturi de operatori de producție, plus alte posturi. Spun că au adunat la firmă mii de CV-uri, însă orice astfel de eveniment le poate aduce angajații potriviți, așa că participarea e benefică.
Agitația la bursa de la Slatina a luat sfârșit în jurul orei 11.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS