17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltScutul antirachetă de la Deveselu, inaugurat de secretarul general al NATO

Scutul antirachetă de la Deveselu, inaugurat de secretarul general al NATO

Scutul antirachetă de la Deveselu, cel mai modern sistem de apărare din Europa, a fost inaugurat astăzi de şeful NATO.
La ceremonia de certificare operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu au luat parte pe lângă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apărării din SUA, Robert Work, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. El este format dintr-un radar extrem de performant şi interceptori tereştri şi intră în acţiune doar atunci când detectează o rachetă ostilă.
Scutul antirachetă de la Deveselu a fost activat în decembrie 2015, devenind una dintre cele mai importante baze americane din Europa, după 5 ani de la începerea programului în România.

Programul american prevedea, la începutul anilor 2000, două baze în Europa pentru acest scut, în Polonia şi Cehia, însă planul a fost schimbat de preşedintele american Barack Obama, după retragerea Cehiei, fiind astfel inclusă România pe harta de apărare a NATO.

Costurile totale ale proiectului depăşesc 800 de milioane de dolari, bani plătiţi de Statele Unite ale Americii, însă amenajarea bazei Deveselu a căzut în sarcina autorităţilor române, care au plătit peste 11 milioane de euro pentru acest proiect.
sistemul antirachetă de la Deveselu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS