9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiMehedinţi: Zece studenţi de la arhitectură au reparat două case tradiţionale din Isverna

Mehedinţi: Zece studenţi de la arhitectură au reparat două case tradiţionale din Isverna

Două case cu o vechime mai mare de 100 de ani, din Isverna, judeţul Mehedinţi, au fost reparate, în perioada 10-20 iulie, de 10 studenți la arhitectură, cât și de alte 4 persoane care participat la tabăra de arhitectură și cercetarea etnografică de teren. Reparațiile au inclus înlocuirea tencuielilor anterioare, realizate cu mortar pe bază de ciment cu tencuieli din pământ, paie și lână, reparații ale unor elemente de lemn deteriorate, văruieli și igienizări, precum și amenajări ale interioarelor, folosind obiecte găsite în case.  În perioada următoare urmează să fie publicate releveele și propunerile de punere în valoare a arhitecturii tradiționale locale, realizate de studenți.

Cele două case („a Babii Măriuța” și „a lui Nea Gheorghiță”) pot fi, deja vizitate, acestea putând fi găsite în spatele școlii din Isverna, respectiv, în Canicea.

Cercetarea etnografică de teren, realizată de 5 voluntari – doctoranzi și masteranzi a cuprins întregul teritoriu al județului Mehedinți. Au fost vizitate 20 de sate, au fost contactați 55 de informatori și au fost culese peste 120 de rețete ale unor preparate din bucătăria tradițională mehedințeană. Tabăra de arhitectură și cercetarea etnografică de teren a fost organizată în cadrul proiectului cultural „Gust și Estetică Tradiționale – GET”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Primăria Isverna, Mehedinţi și Facultatea de Litere a Universității din București – Departamentul Studii Culturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS