„Ştafeta ciclistă“, în sprijinul bolnavilor cu scleroză multiplă, ajunge la CraiovaŞtafeta ciclistă ajunge duminică, 28 mai, la Craiova. Evenimentul va fi organizat în Parcul Tineretului, de la ora 13.00, şi are ca scop realizarea unui serii de evenimente recreativ itinerante, de tip ștafetă ciclistă, organizat în 15 localități din România și București, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de scleroză multiplă (SM) și familia acestora, cu prilejul zilei mondiale SM, 31 mai, într-un demers comunitar de încurajare a persoanelor afectate de această maladie.

Sute de mesaje de încurajare adresate persoanelor afectate de scleroza multiplă și scrise pe flori confecționate din hârtie sunt culese de trei voluntari bicicliști din Oradea, care pornesc într-o ștafetă ciclistă națională, dedicată cauzei SM (scleroză multiplă), legând 16 comunități locale din România care sprijină persoanele afectate de această maladie.

Pornită de la Oradea în data de 17 mai 2017, în sunetul clopoțeilor de bicicletă, ștafeta mesajelor de încurajare poposeste la Cluj-Napoca, Bistrița, Reghin, Harghita, Covasna, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova, ajungând la București de ziua mondială SM, 31 mai 2017. Aici, toate mesajele scrise pe flori de hârtie, culese la fiecare popas, vor fi expuse în cadrul unui eveniment dedicat comunității SM din România și mai apoi diseminate prin intermediul rețelelor de socializare.

Conectată la campania mondială organizată de ziua mondială SM (World MS Day 2017), reunită în acest an sub genericul #LifeWithMS, Ștafeta ciclistă SM 2017 va multiplica pe rețelele de socializare mesajele strânse de la comunitatea din România. Evenimentul are ca scop încurajarea persoanelor afectate de această maladie neurologică autoimună, adesea confruntate cu stigmatizarea dată fie de rezonanța numelui bolii, fie de situațiile de viață dificile cu care se confruntă unele din aceste persoane după diagnosticare.

Voluntarii ștafetei oferă sesiuni de recuperare pentru pacienți. Cei trei voluntari purtători ai ștafetei mesajelor de încurajare, în calitate de specialiști cu experiență dobândită în cadrul singurului centru de zi din România pentru recuperarea persoanelor afectate de SM, care se află la Oradea, vor oferi pe traseul național al ștafetei, în comunitățile vizitate, sesiuni de kinetoterapie, psihoterapie și consiliere socială pentru grupurile de pacienți vizitate.

Bicicleta cu SM

Ștafeta ciclistă SM 2017 mai duce cu ea și o bicicletă specială, ”diagnosticată cu SM”. După o atentă modificare în ateliere specializare, bicicleta cu SM simulează câteva din simptomele sclerozei multiple, cum ar fi: dificultăți în echilibru, senzație de înțepături în palme, rigiditate excesivă a șezutului, spasticitate musculară. Toți participanții prezenți la eveniment sunt invitați să testeze această bicicletă, iar cei care vor reuși să parcurgă circa 100 m vor putea primi câteva cadouri surpriză.

Ce este scleroza multiplă?


Scleroza multiplă este o boală neurologică autoimună, incurabilă în prezent, care afectează cca.10000 de români. Maladia, supranumită și boala cu o mie de fețe, se manifestă prin simptome ca spasticitate musculară, vedere dublă sau încețoșată, arsuri sau/și înțepături la nivelul palmelor și a tălpilor, oboseală accentuată, tulburări de echilibru, vertij, tulburări cognitive, stări pseudo-gripale, toate cu un caracter variat și schimbător de la un pacient la altul.

Boala pacientului tânăr este încă un titlu dat, am spune surprinzător pentru această boală, deoarece, în ciuda aparențelor date de rezonanța numelui bolii, majoritatea pacienților reclamă declanșarea acesteia în jurul vârstei de 30-40 de ani. Diagnosticată însă timpuriu și ca urmare a tratamentelor de blocare a evoluției bolii, această maladie poate fi ținută sub control într-un procent semnificativ.

Consultul neurologic și examenul imagistic (rezonanță magnetică RMN) sunt procedurile recomandate în cazul în care vă confruntați cu unul dintre simptomele amintite.

Suport pentru cei afectați

Asociația de Scleroză Multiplă din România, organizatorul acestei campanii, oferă informare timpurie, consiliere și sprijin pentru toți pacienții afectați din România, prin intermediul grupurilor locale dezvoltate de organizație în 20 de județe ale țării. În plus, la Oradea și Alba-Iulia sunt oferite servicii de recuperare de lungă durată în cadrul centrului de zi și a centrului de servicii comunitare dezvoltate de mișcarea națională a pacienților. Pentru tratament sunt disponibile în prezent 12 centre medicale specializate, între care, începând cu 1 aprilie 2017 a fost adăugat și Spitalul Județean Oradea.

Mai multe detalii pot fi găsite la adresa: www.sclerozamultipla.roComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 decembrie 2017

Actualitate

» Petarde şi artificii, ridicate de poliţişti
» Fenomene meteorologice intense în Italia
» 300 locuri de muncă la recoltat de zmeură în Portugalia
» Cod Galben de ninsoare pe 12 decembrie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
» Miting BNS în Piaţa Victoriei

Publireportaj

» ALDE Dolj: PNL ȘI USR – Renunțați la manipulare!
» Videoconferința „Opportunity Funds“, la Biblioteca Județeană
» Lansări de carte, la Aman
» „Cerul în mâinile tale“, la Muzeul Olteniei Craiova

Local

» Suspiciune de malpraxis la Spitalul Județean de Urgență Slatina
» Bărbatul care a salvat o tânără de la înec a fost premiat

Dolj

» Se opreşte gazul pe mai multe străzi din Craiova
» Separatoare de sens în „curbele morţii“ de pe DN 65
» Ai venituri în afară de salarii? Se schimbă calculul CASS
» Școli gimnaziale din Dolj au ajuns la coada clasamentului național
» Primăria a anulat sondajul privind nemulțumirile craiovenilor
» Face zece ani de pușcărie după ce a înjunghiat un craiovean
» O mamă ne cere ajutorul pentru a putea să-şi strângă micuţul în braţe
» Dosarul care poate dinamita Oficiul de Cadastru Dolj
» A făcut infarct în târgul de la Făcăi de frică să nu ia amendă
» S-a răsturnat cu mașina pe strada Henry Ford
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Bugetul pentru deszăpezirea municipiului Târgu Jiu este de 1,7 milioane de lei
» Drumarii din Oltenia au primit avertisment de la DRDP Craiova – pentru că se mişcă prea încet la deszăpezire

Sport

» Aur pe linie pentru luptătorii craioveni, la Putna
» „GP“ și Pro Junior s-au întrecut în victorii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top