„Ştafeta ciclistă“, în sprijinul bolnavilor cu scleroză multiplă, ajunge la CraiovaŞtafeta ciclistă ajunge duminică, 28 mai, la Craiova. Evenimentul va fi organizat în Parcul Tineretului, de la ora 13.00, şi are ca scop realizarea unui serii de evenimente recreativ itinerante, de tip ștafetă ciclistă, organizat în 15 localități din România și București, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de scleroză multiplă (SM) și familia acestora, cu prilejul zilei mondiale SM, 31 mai, într-un demers comunitar de încurajare a persoanelor afectate de această maladie.

Sute de mesaje de încurajare adresate persoanelor afectate de scleroza multiplă și scrise pe flori confecționate din hârtie sunt culese de trei voluntari bicicliști din Oradea, care pornesc într-o ștafetă ciclistă națională, dedicată cauzei SM (scleroză multiplă), legând 16 comunități locale din România care sprijină persoanele afectate de această maladie.

Pornită de la Oradea în data de 17 mai 2017, în sunetul clopoțeilor de bicicletă, ștafeta mesajelor de încurajare poposeste la Cluj-Napoca, Bistrița, Reghin, Harghita, Covasna, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Alba Iulia, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova, ajungând la București de ziua mondială SM, 31 mai 2017. Aici, toate mesajele scrise pe flori de hârtie, culese la fiecare popas, vor fi expuse în cadrul unui eveniment dedicat comunității SM din România și mai apoi diseminate prin intermediul rețelelor de socializare.

Conectată la campania mondială organizată de ziua mondială SM (World MS Day 2017), reunită în acest an sub genericul #LifeWithMS, Ștafeta ciclistă SM 2017 va multiplica pe rețelele de socializare mesajele strânse de la comunitatea din România. Evenimentul are ca scop încurajarea persoanelor afectate de această maladie neurologică autoimună, adesea confruntate cu stigmatizarea dată fie de rezonanța numelui bolii, fie de situațiile de viață dificile cu care se confruntă unele din aceste persoane după diagnosticare.

Voluntarii ștafetei oferă sesiuni de recuperare pentru pacienți. Cei trei voluntari purtători ai ștafetei mesajelor de încurajare, în calitate de specialiști cu experiență dobândită în cadrul singurului centru de zi din România pentru recuperarea persoanelor afectate de SM, care se află la Oradea, vor oferi pe traseul național al ștafetei, în comunitățile vizitate, sesiuni de kinetoterapie, psihoterapie și consiliere socială pentru grupurile de pacienți vizitate.

Bicicleta cu SM

Ștafeta ciclistă SM 2017 mai duce cu ea și o bicicletă specială, ”diagnosticată cu SM”. După o atentă modificare în ateliere specializare, bicicleta cu SM simulează câteva din simptomele sclerozei multiple, cum ar fi: dificultăți în echilibru, senzație de înțepături în palme, rigiditate excesivă a șezutului, spasticitate musculară. Toți participanții prezenți la eveniment sunt invitați să testeze această bicicletă, iar cei care vor reuși să parcurgă circa 100 m vor putea primi câteva cadouri surpriză.

Ce este scleroza multiplă?


Scleroza multiplă este o boală neurologică autoimună, incurabilă în prezent, care afectează cca.10000 de români. Maladia, supranumită și boala cu o mie de fețe, se manifestă prin simptome ca spasticitate musculară, vedere dublă sau încețoșată, arsuri sau/și înțepături la nivelul palmelor și a tălpilor, oboseală accentuată, tulburări de echilibru, vertij, tulburări cognitive, stări pseudo-gripale, toate cu un caracter variat și schimbător de la un pacient la altul.

Boala pacientului tânăr este încă un titlu dat, am spune surprinzător pentru această boală, deoarece, în ciuda aparențelor date de rezonanța numelui bolii, majoritatea pacienților reclamă declanșarea acesteia în jurul vârstei de 30-40 de ani. Diagnosticată însă timpuriu și ca urmare a tratamentelor de blocare a evoluției bolii, această maladie poate fi ținută sub control într-un procent semnificativ.

Consultul neurologic și examenul imagistic (rezonanță magnetică RMN) sunt procedurile recomandate în cazul în care vă confruntați cu unul dintre simptomele amintite.

Suport pentru cei afectați

Asociația de Scleroză Multiplă din România, organizatorul acestei campanii, oferă informare timpurie, consiliere și sprijin pentru toți pacienții afectați din România, prin intermediul grupurilor locale dezvoltate de organizație în 20 de județe ale țării. În plus, la Oradea și Alba-Iulia sunt oferite servicii de recuperare de lungă durată în cadrul centrului de zi și a centrului de servicii comunitare dezvoltate de mișcarea națională a pacienților. Pentru tratament sunt disponibile în prezent 12 centre medicale specializate, între care, începând cu 1 aprilie 2017 a fost adăugat și Spitalul Județean Oradea.

Mai multe detalii pot fi găsite la adresa: www.sclerozamultipla.roComenteaza acum

Alte stiri

17 martie 2018

Când trecem la ora de vară anul acesta

Peste o săptămână, mai precis duminică, 26 martie, România trece la ora de vară. Va fi cea mai scurtă zi din anul 2018, având practic 23 de ore. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi

Sumarul ediției de miercuri, 21 martie 2018

Actualitate

» Leon Bărbulescu, noul director general al CFR Călători
» Încă două persoane au murit din cauza gripei
» Trei tineri din Caracal, membri ai aceleiași familii, morţi în accidentul rutier din Olanda
» Liviu Dragnea, audiat în dosarul angajărilor fictive
» Laura Codruta Koveşi şi Marius Iacob, audiaţi astăzi la CSM
» 650 de infracțiun şi 120 de prinderi în flagrant, în ultimele 24 de ore
» Circulaţie restricţionată pe mai multe sectoare de drum
» 21 martie, ziua mondială a Sindromului Down
» 150 locuri de muncă în domeniul agricol în Spania
» 21 martie, ziua internațională a pădurilor
» Siria: Zeci de morți într-o piață din Damasc, lovită de un proiectil

Local

» Ger peste jumătate din ţară
» Premii în cărți pentru elevii pasionați de limba franceză
» Legume confiscate la Călimăneşti
» Apele Dunării au ieşit din matcă
» Reţinut pentru multiple infracţiuni rutiere
» În ce condiții vor fi sacrificați mieii în Olt

Dolj

» Craiova: Urmărită internațional pentru furt, arestată
» Dolj: Patru elevi, eliminaţi la simularea examenului de bacalaureat
» Craiova: Autori ai unei tâlhării, identificați și reținuți
» Craiova: “Absolut!” cu Marcel Iureș, la Teatrul Colibri
» Realizările Ford la Craiova după 10 ani
» Evenimentul „Go Globalˮ, la Craiova
» Conductă spartă în bloc, reparată după două luni
» Profit mai mic și impozit pe venit în scădere, în Oltenia
» Dinel Staicu, încolțit de DNA într-un nou dosar
» E oficial: stadionul de atletism are proiectant
» Anchetă după moartea unei paciente tratate de amigdalită

Gorj

» Gorj: Poliţia anchetează incendierea unui taxi
» Gorj: Doi tineri au fost reţinuţi pentru spargerea unui magazin
» Gorj: Dosar de distrugere din culpă în urma exploziei de pe strada Minerilor
» Gorj: Zeci de mineri protestează la Cariera Lupoaia
» Cartierul Narciselor din Târgu Jiu, înglodat în noroi şi deşeuri
» Ziua Olteniei, sărbătorită la Târgu Jiu
» Bani în plus pentru serviciile de deszăpezire

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetat pentru că transporta produse de panificaţie fără acte de provenienţă
» Mehedinţi: Cercetat pentru furt din locuinţă
» Mehedinţi: Carambol între patru autovehicule pe DN6

Vâlcea

» Acţiuni ale poliţiştilor vâlceni de ziua Poliţiei Române

Sport

» Craiovenii și-au luat adio de la Top 6
» Pascu: Cei de la CSM București își vând scump pielea
» „Școlarii“ lui Gică Barbu au pierdut cu Csikszereda
» Contra a avut tot lotul la dispoziție

Sanatate

» Importanța vitaminelor pentru organism

Educatie

» Scandal pe ore la Colegiul „Carol I“

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop
» Bancul zilei

Top