6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul Tineretului, prins în ițele ministerelor

Stadionul Tineretului, prins în ițele ministerelor

Stadionul „Tineretului“, arena de legendă a fotbalului din Craiova, așteaptă de 15 ani ca autoritățile doljene să-i găsească o utilitate (Foto: arhiva GdS)

Soarta arenei de legendă a fotbalului din Bănie pe care a evoluat Universitatea Craiova de la înfiinţare (1948) şi unde a obţinut promovarea în prima divizie (1964) atârnă, de 15 ani, de o hotărâre de guvern incompletă (nu se preciza suprafața preluată). Proiectul de modificare a ei se află la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), după ce a primit avize de la alte trei ministere. MTS ar urma să întocmească acum o formă finală a proiectului de modificare, care ar trebui să ajungă la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar, de aici, pe ordinea de zi a unei ședințe de guvern. Abia după o nouă hotărâre de guvern, de data asta completă, proprietarul, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, va putea să se ocupe de stadionul „Tineretului“ și să-i dea o utilitate. Nu se știe deocamdată ce anume se va construi în locul legendarei arene și nici nu au fost prinși în bugetul din 2018 bani pentru acest obiectiv.

Stadionul Tineretului din Craiova, de numele căruia se leagă istoria fotbalului din Bănie, zace de peste 15 ani în paragină, fără ca vreo autoritate să facă ceva pentru a schimba fața legendarei arene. În septembrie 2003, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj intra în posesia stadionului de pe bulevardul Știrbei Vodă, însă textul actului normativ făcea referire doar la „stadion de fotbal cu două tribune“, fără a se menţiona vreo suprafaţă de teren, suprafață construită sau alte obiecte de inventar. Cum arena avea în componenţă şi vestiare, case de bilete, terenuri de tenis betonate și cabine pentru rezerve, când CJ a încercat să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex sportiv, cererea i-a fost respinsă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj pe motiv că în anexa la hotărârea de guvern imobilul este descris generic. Consiliul Judeţean a explicat că a preluat de la Clubul Sportiv Municipal Craiova bunurile care ţin de stadion, pe baza unei inventarieri faptice, dar ele nu au apărut descrise clar şi în hotărârea de guvern dată în 2013, dar nici nu s-a reușit în următorii 15 ani o modificare a acesteia.
Nepăsarea autorităților a dus la transformarea treptată a stadionului Tineretului într-o ruină, cu pereți crăpați și decojiți, tribune în paragină și o suprafață de joc precum un maidan, iar în tot acest timp nu s-a găsit nicio soluție salvatoare pentru arena de legendă a fotbalului din Bănie pe care a evoluat Universitatea Craiova de la înfiinţare (1948) şi unde a obţinut promovarea în prima divizie (1964). Sau poate nici nu s-a căutat o astfel de soluție. CJ Dolj și-a mai adus aminte de acest stadion prin 2016 și 2017, însă doar la nivel declarativ, pentru că un prim pas spre rezolvarea problemei l-a făcut în 2018, chiar în prima ședință de consiliu județean, când s-a aprobat un proiect de hotărâre privind solicitarea modificării punctului 7 din anexa la HG nr. 1099/18.09.2003, cel cu pricina.

În așteptarea soluției salvatoare, stadionul „Tineretului“ a ajuns o ruină, cu pereți crăpați și decojiți, cu tribune în paragină și cu o suprafață de joc precum un maidan (Foto: arhiva GdS)

Se tot așteaptă o modificare a hotărârii de guvern

Reprezentanții CJ Dolj susțin că după acea ședință din luna ianuarie au depus un proiect de modificare a acelei hotărâri de guvern la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Nu înainte de a face toate măsurătorile cadastrale necesare pentru determinarea suprafețelor complexului sportiv și a celorlalte obiecte de inventar omise în anexa la HG nr. 1099/18.09.2003. „Proiectul de modificare a hotărârii de guvern din 2003 a fost depus de Consiliul Județean, în luna februarie, la MDRAP și, urmând circuitul documentelor, el a ajuns la Ministerul Tineretului și Sportului, for care trebuie să fie inițiatorul acestei modificări. În prezent, proiectul se află în stadiul de primire a avizelor de către MTS de la alte trei ministere, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, pentru a întruni forma finală care să fie introdusă pe ordinea de zi a unei ședințe de guvern și astfel să fie operată modificarea necesară“, a explicat Cosmin Durle, administratorul public al județului Dolj.
Când se va ajunge la modificarea HG nr. 1099/2003, nu se știe exact. Cert ar fi că MTS nu a avut obiecții la proiectul de motificare, MDRAP l-a avizat favorabil, dar s-au primit amendamente de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, de care ar trebui să se țină cont la redactarea formei finale a proiectului. După care, el va trebui trimis din nou către Ministerul Dezvoltării, for care îl va introduce pe ordinea de zi a unei ședințe de guvern. „Abia după aceea se poate vorbi de o modificare a HG nr. 1099/2003. Aceasta este procedura care trebuie urmată“, a conchis Cosmin Durle.

Ce se va construi în locul stadionului?

Ce vor face autoritățile doljene când vor avea, în sfârșit, stadionul Tineretului la dispoziție și vor reuși să-şi intabuleze dreptul de proprietate asupra întregului complex, nu se știe deocamdată. Motiv pentru care nici nu au fost prinși în bugetul de venituri și cheltuieli al județului Dolj pe anul 2018 bani pentru acest obiectiv. Un singur lucru ar fi însă clar: pe locul legendarei arene din Bănie se va construi tot o bază sportivă. Ce va cuprinde această bază sportivă? Aici, cetățenii Craiovei ar avea un cuvânt de spus, după cum a tot afirmat, în ultimii ani, președintele CJ Dolj.
Ion Prioteasa și-a tot exprimat intenția de a întreba populația ce dorește în locul stadionului Tineretului. Jurnaliștii GdS i-au luat-o înainte și au realizat, în februarie 2018, un mic sondaj printre cititori cu privire la noua destinație a complexului, iar ideile au fost variate: de la bazin olimpic, patinoar și terenuri de tenis acoperite ca în Australia și SUA, la proiecte imobiliare mixte cu birouri, parcuri, retail și entertainment ca în Timișoara sau complexuri sportive ca la Madrid. Autoritățile doljene au avut și ele câteva idei, cum ar fi transformarea stadionului Tineretului într-o sală pentru atletism sau în terenuri de antrenament pentru fotbal, atât cu iarbă, cât și artificiale. Un proiectant va fi cel care va veni până la urmă cu o soluție, după care CJ Dolj ar trebui să aloce banii necesari punerii în operă a proiectului. Când se va întâmpla acest lucru? Rămâne de văzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS