21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘofer oprit cu focuri de armă, condamnat cu suspendare

Șofer oprit cu focuri de armă, condamnat cu suspendare

Magistrații de la Judecătoria Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să condamne la zece luni de închisoare cu suspendare un craiovean de 33 de ani, acuzat că a condus fără permis și a fugit de polițiștii care încercau să-l tragă pe dreapta. În timpul urmăririi pe străzile din municipiul Craiova, șoferul BMW-ului a lovit mai multe mașini, iar polițiștii au fost nevoiți să folosească armele pentru a-l opri.

Cercetările în acest dosar au fost începute de oamenii legii la sfârșitul anului trecut, când craioveanul Sorin Velcu, de 33 de ani, a fost prins conducând băut. Potrivit polițiștilor doljeni, bărbatul a fost depistat pe strada Bibescu din municipiu, în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2017, în jurul orei 2.30, conducând un BMW X5, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tot atunci, polițiștii au reținut permisul șoferului și au întocmit pe numele acestuia un dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Ulterior, pe 19 februarie, Velcu a fost văzut de polițiști în trafic, pe strada A.I. Cuza, în timp ce conducea același BMW X5, deși avea permisul suspendat. Agenţii i-au făcut semn șoferului să tragă pe dreapta, însă acesta a refuzat și a apăsat pedala de accelerație. „Polițiștii au efectuat semnal regulamentar de oprire a acestuia. Conducătorul autoturismului nu a oprit la semnalul agenților, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea autoturismului cu o autospecială cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune pe strada A.I. Cuza, apoi pe sens interzis pe strada Nicolae Bălcescu, unde acesta a lovit mai multe autoturisme parcate, precum şi mai multe autoturisme care circulau regulamentar, întrucât îi îngreunau deplasarea“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.
Tot pe strada Nicolae Bălcescu, unul dintre agenții de poliție a coborât din mașină „şi a efectuat uz de armă regulamentar, somând în prealabil conducătorul auto, după care a tras două focuri de armă, unul în plan vertical şi altul în pneul din partea dreaptă spate a autoturismului, care şi-a continuat deplasarea“, au mai precizat polițiștii doljeni. BMW-ul condus de suspect a fost găsit de oamenii legii în scurt timp, pe strada Ulmului din Craiova, unde fusese abandonat de șoferul fugar.

Și-a recunoscut faptele și a fost condamnat cu suspendare

Șoferul fugar a fost prins de polițiști pe 21 februarie, iar oamenii legii au hotărât să conexeze cele două dosare penale. „În cauză s-a dispus reunirea dosarului penal întocmit la 1 decembrie 2017 (în care numitul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice) cu dosarul penal în care este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere cu permisul suspendat“, au mai precizat polițiștii doljeni. Procurorii craioveni au încheiat cercetările în acest dosar la sfâșitul lunii aprilie, când au dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru comiterea infracțiunilor de conducere cu permisul suspendat și sub influența băuturilor alcoolice.
„În sarcina acestuia s-a reținut că, la data de 1 decembrie 2017, ora 2.32, a condus autoturismul marca BMW X5 pe strada Bibescu din municipiul Craiova, având o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, iar la data de 19 februarie 2018, în jurul orei 12.00, a condus același autoturism pe strada A.I. Cuza și pe alte străzi din municipiul Craiova, având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice“, au precizat procurorii craioveni pentru Gazeta de Sud.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care s-a pronunțat la sfârșitul săptămânii trecute, pe 5 iulie. Inculpatul și-a recunoscut faptele pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor și a fost condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Craiova sau la Protecţia Copilului. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de inculpat și procurori.

Infracțiunile

Potrivit Codului Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu permisul suspendat se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS