8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCriminal condamnat la închisoare pe viață

Criminal condamnat la închisoare pe viață

Corpul neînsuflețit al craioveanului de 42 de ani a fost găsit de un pescar în râul Jiu, pe raza comunei Malu Mare (Foto: arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, joi, să condamne la închisoare pe viață un bărbat de 38 de ani, acuzat că și-a ucis un coleg de serviciu, pe craioveanul Lucian Dinulescu, cu 27 de lovituri de cuțit și seceră. Inculpatul și-a recunoscut fapta și a explicat în fața anchetatorilor că l-a ucis pe Dinulescu din două motive: pentru că din cauza lui pierduse aproximativ 3.000 de euro, dar și pentru că acesta îi zgâriase intenționat mașina.

Cercetările în acest dosar de omor calificat au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în august, anul trecut, după ce craioveanul Lucian Dinulescu, de 42 de ani, a fost găsit fără viață în râul Jiu. În urma anchetei, oamenii legii au stabilit că bărbatul a fost ucis cu o cruzime greu de imaginat de un coleg de serviciu, Vasile Stoica, de 38 de ani, din Craiova.
În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au reținut că Vasile Stoica și Lucian Dinulescu se cunoşteau de aproximativ trei ani, fiind colegi de serviciu. Stoica era consilier juridic la Complexul Energetic Oltenia (CEO), iar Dinulescu era liderul unuia dintre sindicatele Complexului.
În urma anchetei, procurorii au stabilit că Stoica îl ura pe Dinulescu de mai mult timp, iar în ultima perioadă căuta ocazia să se răzbune. „De o perioadă mai mare de timp, inculpatul a strâns ură pe victimă şi a căutat o ocazie de a se răzbuna pe aceasta. Potrivit declaraţiilor inculpatului, din cauza victimei a pierdut o sumă de bani, urmare a faptului că victima îl convinsese să cumpere un autoturism cu suma de 2.300 de euro, pe care îi spusese că îl va cosmetiza și îl va vinde în profit, însă, în realitate, inculpatul ar fi pierdut atât acea sumă de bani, cât și altele, în total circa 3.000 de euro. Inculpatul a declarat că a luat hotărârea să se răzbune pe Dinulescu Lucian și urmare a faptului că acesta, într-o noapte din luna iulie 2017, i-a zgâriat elemente ale caroseriei mașinii, care era staționată lângă blocul în care locuia“, au precizat procurorii doljeni. Pentru a avea ocazia să se răzbune pe Dinulescu, Stoica a ținut legătura cu acesta, ba chiar l-a vizitat în mai multe rânduri. În final, pe 17 august, Stoica și-a pus planul în aplicare și l-a omorât pe Dinulescu pe malul Jiului.

Lucian Dinulescu

Ucis cu 27 de lovituri de cuțit pe malul Jiului

Procurorii doljeni au mai stabilit că, în dimineața zilei de 17 august, Stoica l-a sunat pe Dinulescu și i-a propus să meargă la pescuit. Cei doi s-au întâlnit în cartierul 1 Mai, iar de acolo au plecat la Jiu, în apropiere de comuna Malu Mare, cu mașina lui Stoica, o Kia Ceed.
Aici, Vasile Stoica, care avea în portbagajul mașinii un cuțit și o seceră (cosor), a ezitat de câteva ori până să-și pună planul în aplicare, însă, în final, l-a ucis pe bărbatul pe care îl ura atât de mult.
„Inculpatul a declarat că, la un moment dat, a coborât pe malul Jiului având în mână cuţitul pe care l-a aşezat pe mal, la câţiva metri de victimă, în timp ce aceasta pescuia. După ce a avut mai multe ezitări, inculpatul a mers la maşină şi a luat din portbagaj cosorul cu care a coborât malul spre victimă, care se afla cu spatele la el, iar când aceasta s-a întors către el i-a aplicat o lovitură cu cosorul în zona umărului drept. Acesta (Lucian Dinulescu – n.r.) a început să ţipe și s-a întors către el, iar atunci l-a lovit din nou cu cosorul în cotul stâng. După aceea a luat cuţitul de pe mal şi l-a lovit de mai multe ori, la întâmplare, în zona abdomenului, a spatelui, a gâtului, iar la un moment dat a căzut peste el în apă şi a continuat să îl lovească de mai multe ori până când a văzut că nu mai opune rezistenţă, după care l-a împins în apă“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Medicii legiști au găsit pe corpul victimei 27 de plăgi, dintre care zece penetrante în cavitatea toracică şi abdominală.
Ulterior, Stoica a plecat cu mașina și a aruncat telefonul victimei în zona satului Preajba, iar hainele le-a împrăștiat într-o pădure din apropierea comunei Argetoaia. Cuțitul folosit la comiterea faptei l-a aruncat în Jiu, în comuna Răcari. Numai cosorul a rămas la locul faptei, unde a și fost găsit de anchetatori.

Închisoare pe viață pentru omor calificat

În aceeași zi, în jurul orei 18.00, cadavrul lui Dinulescu a fost găsit în Jiu de un bărbat din Malu Mare, care a sunat la poliție. Când au început cercetările, oamenii legii au identificat un martor care a explicat că, în dimineața zilei de 17 august, a observat doi bărbați care veniseră la Jiu cu o mașină roșie, model hatchback.
Anchetatorii au ridicat imaginile surprinse de sistemul de supraveghere video a traficului din Malu Mare, ocazie cu care a fost identificat autoturismul Kia Ceed roșu în care se afla șoferul și încă o persoană, care, la ora 10.00, a virat de pe DN 55 către Jiu. Același autoturism s-a întors la ora 11.08, însă în el se afla numai șoferul, nu și pasagerul. Pentru că autoturismul cu pricina era înmatriculat pe numele lui Vasile Stoica, acesta a devenit principalul suspect. În fața anchetatorilor, Stoica a recunoscut comiterea faptei.
Stoica a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, la sfârșitul lunii octombrie, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și prin cruzimi). Dosarul a fost înregistrat marți pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat joi, 17 mai.
Inculpatul a fost condamnat la închisoare pe viață pentru fapta comisă și, în plus, a fost obligat să achite familiei victimei suma totală de 700.000 de lei drept daune morale. De asemenea, inculpatul a fost obligat să le plătească celor două fetițe pe care le-a lăsat orfane de tată o pensie lunară de câte 440 de lei până când vor împlini vârsta de 18 ani.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Vasile Stoica, angajat la CEO de tatăl victimei sale

Ion Dinulescu, tatăl lui Lucian Dinulescu, a povestit pentru Gazeta de Sud că el este cel care l-a angajat pe Stoica la CEO, pentru a-l ajuta după pierderea tatălui său. „Tatăl lui Claudiu Stoica a fost director comercial la Termocentrala Craiova II şi s-a înecat la mare. Colegii au venit atunci la mine, mi-au spus povestea cu tatăl lui şi m-au rugat să îl angajăm. Am fost de acord să îl angajăm la Oficiul Juridic. Mai târziu, Stoica a fost repartizat la Craiova, unde l-a cunoscut pe fiul meu, care era liderul unuia dintre sindicate“, a povestit Ion Dinulescu, fostul director general al CET II Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS