12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrăzile dintre blocuri şi periferia, blocate de nămeţi

Străzile dintre blocuri şi periferia, blocate de nămeţi

Chiar dacă ieri a fost deja a treia zi de ninsoare, Primăria Craiova pare că a uitat de străzile aflate între blocurile din majoritatea cartierelor, dar şi de cele de la periferia oraşului. Un val de sesizări cu privire la acest subiect a venit de la cititorii Gazetei de Sud. Aceştia s-au plâns că nu puteau pleca de acasă cu maşina pentru că cei de la deszăpezire au uitat de străzile lor. Nici cei care au mers pe jos nu au avut parte de experienţe mai plăcute pentru că trotuarele nu erau curăţate de zăpadă.

Mai toate străzile aflate între blocuri şi cele de la periferia oraşului erau ieri acoperite cu zăpadă. Pe multe dintre acestea, plugurile nu trecuseră nici măcar o dată sau au acţionat o singură dată, apoi au uitat să se mai întoarcă. Din această cauză, foarte mulţi craioveni şi-au abandonat maşinile în faţa blocului sau a casei şi au plecat cu taxiul, pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Partea bună a proastei gestionări a deszăpezirii în aceste zone a fost aceea că pe arterele principale ale oraşului s-a circulat foarte bine pentru că erau foarte puţine maşini. În plus, arterele principale ale oraşului arătau mult mai bine şi, în sfârşit, pe multe dintre acestea se putea vedea asfaltul. Dezamăgiţi şi revoltaţi că primăria a uitat de ei, craiovenii care locuiesc în zone nedeszăpezite au ieşit şi au încercat să îndepărteze cât de mult au putut zăpada. Însă, cei care au vrut să plece cu maşinile au avut nevoie de multă răbdare şi pricepere, dar şi de lopeţi, nisip şi alte instrumente care să îi ajute în cazul în care rămâneau înzăpeziţi. Pe foarte multe străzi din cartierele Bordei, Catargiu, Romaneşti şi Brestei au fost cele mai grele condiţii. Ieri-dimineaţă, oamenilor le-a fost aproape imposibil să plece la serviciu din cauză că utilajele nu trecuseră pe multe străzi din aceste cartiere, iar maşinile nu puteau trece peste stratul mare de zăpadă. Străzile Plaiul Vulcăneşti, Ipoteşti, Eroii Sanitari, Aleea Ţărăncuţei, Poienii, Drobeta, Roznov, Bega, Dealul Spirei, Adrian Păunescu şi Rosmarinilor, Ion Ionescu Argetoaia, Ion Augustin, Păuniţei, Vidra, Drumul Muntenilor, Sebeş, Bârseşti, Homer sau Ion G. Duca sunt doar câteva dintre cele care erau ieri pline de zăpadă. Nici pe strada şi peroanele de autobuze din faţa gării din Craiova zăpada nu fusese îndepărtată ieri la prânz. „Noi parcă nu stăm în Craiova, plătim numai impozitele de Craiova. Pe strada asta nu se bagă nimic, niciodată, ca să deszăpezească“, a declarat o femeie care locuieşte pe strada Poienii.

Trotuarele au provocat craiovenilor febră musculară

Dincolo de situaţia dezastruoasă din zonele nedeszăpezite, mersul pe trotuarele din Craiova a fost un adevărat coşmar pentru oameni. Pe cele mai multe dintre trotuare, lăţimea pe care se putea merge era cât urma unui bocanc şi asta datorită oamenilor care au avut curajul să facă primii pârtie. Pe trotuarele de pe bulevardul 1 Mai nu intervenise nimeni până ieri la prânz, iar craiovenii făceau exerciţii de echilibristică pentru a nu cădea atunci când încercau să meargă exact pe urmele făcute deja de alţii. La fel şi pe trotuarele de pe Calea Bucureşti. Situaţia a stat mai bine acolo unde la parterul blocurilor sau clădirilor din anumite zone se află mai multe magazine, iar proprietarii au deszăpezit trotuarele. Mai mulţi muncitori de la Salubritate erau, ieri, în cartierul Craioviţa, şi îndepărtau zăpada de pe trotuare. Însă, în restul oraşului situaţia era foarte proastă la acest capitol. Salubritatea susţine că cei 500 de muncitori care se ocupă de acest lucru au avut anumite priorităţi. „Începând din dimineața de 27 februarie, de la ora 5.00, peste 500 de muncitori necalificați au degajat zăpada în stațiile mijloacelor de transport în comun, în dreptul trecerilor de pietoni, precum și pe căile de acces către instituții publice și spitale“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Nenumărate critici la adresa autorităţilor locale

Foarte mulţi dintre craiovenii care au avut de suferit din cauză că utilajele pentru deszăpezire nu au ajuns pe străzile lor au adus critici la adresa autorităţilor din Craiova şi au spus că, deşi a nins doar trei zile, situaţia a fost prost gestionată. „În Veterani nu a intrat lamă sau tractor de trei zile, de când a început să ningă. Sunt străzi ca Infanteriei, Marinei, Artileriei, Aviatorilor, de unde nu se mai poate ieși, în caz de ceva. Cred că merită un proces pe siguranţa populaţiei această administraţie“, a spus un craiovean.
„Este un mare dezastru cu zăpada asta şi când vezi că ne mint că totul e bine îţi creşte tensiunea şi mai rău! Eu am lăsat maşina acasă pentru că nu am cum să ies, e zăpada prea mare pe stradă, indiferent cât dai tu la lopată să încerci să pleci. O mare bătaie de joc!“, a precizat o craioveancă.
„De când a început să ningă am văzut un singur ATV, cu lama ridicată, trecând pe bulevard. Ieri, la Universitate, jos, era zăpada de minimum 20 de centimetri. Trebuie să recunosc că niciodată nu a fost atât de rău“, a adăugat alt bărbat.
Pe de altă parte, reprezentanţii Salubrităţii susţin că s-a acţionat fără oprire pe străzile din Craiova. „În intervalul 26.02.2018, ora 19.00 – 27.02.2018, ora 7.00 , pe teritoriul Craiovei au acționat 49 de utilaje de deszăpezire, care au menținut funcționale străzile principale din municipiu, pe fondul ninsorii viscolite și a temperaturilor care au ajuns până la -9 grade Celsius. Au fost împrăștiate 250 de tone de material antiderapant în amestec (sare industrială și nisip) și clorură de calciu. Odată cu oprirea ninsorii, la prânz, utilajele au început să acționeze în cartierele orașului, pe străzile cu grad de prioritate 2 și 3. Acțiunea de colectare și transport a zăpezii strânse pe carosabil, lângă borduri, va avea loc numai în timpul nopții. Zăpada va fi descărcată pe drumul de acces către Depozitul Ecologic Mofleni“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS