6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRenunți la repartitor, plătești mai mult

Renunți la repartitor, plătești mai mult

Craiovenii care locuiesc la bloc și au optat pentru montarea repartitoarelor de costuri constată acum că este dificil să renunțe la aceste aparate.
Sunt în această situație proprietarii din blocurile în care numai unii dintre ei au renunțat la repartitoare. Chiar dacă aceștia nu mai au contract cu firmele respective, calculul facturii pentru căldură îl fac tot aceste firme. Prin urmare, ajung să plătească facturi la căldură mult mai încărcate decât proprietarii care nu au renunțat la repartitoare. Într-o astfel de situație s-a trezit un proprietar din Asociația nr. 18 Valea Roșie, care, după ce a renunțat la repartitoarele de costuri, s-a trezit că are de plată o factură de aproape 500 de lei, una dintre cele mai mari din blocul în care locuiește.
Reprezentanții firmelor de repartitoare explică de ce ajung proprietarii care renunță la repartitoare să plătească mai mult decât vecinii lor. „Conform art. 1, alin. 7, din Norma Tehnică pentru aplicarea Ordinului 343 din 2010, dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunțării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii se consideră necontorizate (fără repartitoare), unitățile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform articolului 7 din această normă tehnică astfel: se află consumul maxim pe un metru pătrat suprafață radiantă, realizat de un calorifer cu repartitor, al unui apartament contorizat din condominiul (blocul) respectiv. Acesta se ia ca referinţă în calcul. Se înmulțește acest consum maxim cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire din spaţiul fără repartitoare, la care se adaugă 10% (coeficientul de corecţie pentru apartamente este 1,1). Unităţile de consum alocate se corectează şi cu factorii de amplasare“, a explicat Daiana Cerban, reprezentanta ISTA Craiova.
Pentru instalarea repartitoarelor de costuri într-o scară de bloc este necesar acordul a 80% dintre proprietari. În cazul renunţării la acestea, legiuitorul nu mai prevede un procent anume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS