8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘomerii care au făcut cursuri de recalificare nu îşi pot lua diplomele

Șomerii care au făcut cursuri de recalificare nu îşi pot lua diplomele

Șomerii care au făcut cursuri de recalificare în această vară nu au intrat nici până acum în posesia diplomelor, pentru că nu a mai existat posibilitatea legală de a da examenul  de absolvire
Șomerii care au făcut cursuri de recalificare în această vară nu au intrat nici până acum în posesia diplomelor, pentru că nu a mai existat posibilitatea legală de a da examenul de absolvire

De mai bine de patru luni, sute de doljeni din rândul șomerilor și alte persoane care au susținut diverse cursuri de recalificare nu pot să participe la examenele finale și să intre în posesia diplomelor, din cauza unei birocrații excesive, care a blocat sistemul de examinare. Practic, statul, prin AJPIS, nu mai avea pârghii legale să plătească oamenii din comisiile de examinare, astfel că nu s-au mai putut organiza. Abia pe finalul săptămânii trecute s-a publicat o ordonanță care pare să deblocheze situația cursurilor de recalificare.

O craioveancă ne-a scris la redacție că, deși a parcurs un curs de recalificare la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, nu poate participa la examenul final și nu poate obține diploma de absolvire din cauză că instituția care a ţinut cursul nu organizează acel concurs. „Sunt șomer din februarie 2017. În luna martie am mers la șomaj și am întrebat dacă se organizează cursuri pentru șomeri. Am depus un dosar pentru cursul de infirmiere și pe 5 mai 2017 am început cursul, pe care l-am finalizat pe 22.06.2017. Pentru obținerea diplomelor ne-au spus că nu știu data la care vor fi eliberate, deși am mers și am întrebat în fiecare săptămână de atunci când se organizează examenul. De fiecare dată ni s-a spus că nu se știe când se organizează. Menționez că la aceste cursuri de infirmiere am fost două serii a câte 15 cursante și toate suntem în aceeași situație: nu putem da examenul și nu putem să ne luăm diplomele“, a spus femeia care s-a adresat GdS, disperată că îi trebuie diploma pentru a participa la un concurs pentru ocuparea unui post în meseria în care s-a recalificat. Femeia mai spune că în luna august i s-a eliberat o adeverință cu antetul Ministerului Muncii și al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), prin care i se confirma faptul că a absolvit cursul de infirmieră, adeverință semnată și ștampilată de conducerea Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Dolj, din cadrul ANOFM – instituție care a organizat cursul respectiv pentru șomeri și care a organizat multe alte cursuri. „Nu știm care este situația și de ce nu ni se dă posibilitatea să dăm examenul și să ne obținem diploma. Eu vreau să mă angajez și am nevoie de acea diplomă, chiar dacă cei de la centru mi-au eliberat o adeverință. Totuși, diploma este esențială. Sunt multe persoane în situația mea“, a spus craioveanca șomeră, care s-a adresat redacției GdS.

Emiterea diplomelor, blocată de trei luni

La centrul respectiv fac cursuri gratuite șomerii doljeni, însă instituția organizează și diverse cursuri contra cost pentru alți doritori. Nimeni dintre cei care au făcut cursuri de recalificare în această vară nu a putut să primească diplome. Întrebați de GdS de ce nu organizează concursuri și nu eliberează diplome celor care au parcurs respectivele cursuri, reprezentanții CRFPA Dolj au precizat, săptămâna trecută, că există un blocaj la nivel instituțional: „Persoanelor în cauză nu li s-a eliberat certificatul de absolvire, pentru că încă nu au susținut examenul de absolvire. Noi am făcut solicitări către AJPIS să autorizeze comisia de examinare și să desemneze membrii comisiei de examinare, însă există un blocaj. Dânșii nu au bani prinși în buget pentru plata acestor comisii și sunt mai multe cursuri la care nu putem organiza examenul, din această cauză“. Având în vedere că există mai multe cursuri de recalificare organizate în primăvară și în vară, cu mai multe serii fiecare, se poate spune că sute de absolvenți se află prinși în acest blocaj instituțional. GdS a întrebat la CRFPA Dolj care este numărul exact de persoane care se află în situația de a nu fi primit diplomele de absolvire anul acesta, însă până la închiderea ediției nu am primit un răspuns.
Directorul Agenției Județene pentru Plăți și inspecție Socială (AJPIS) Dolj, Marius Simcelescu, a precizat, la începutul săptămânii trecute, că sunt mai mulți furnizori de formare profesională care nu pot să organizeze examenul pentru cursurile pe care le-au susținut cu cursanții, din cauza unei ordonanțe suspendate, în lipsa căreia nu mai au dreptul să plătească membrii comisiilor de evaluare sau de examinare. De pe 22 mai 2017 nu s-au mai alocat bani de la bugetul de stat pentru plata membrilor comisiei, informează AJPIS Dolj. „OUG nr. 96/2017 este blocată în parlament și nu avem filă de buget prevăzută pentru plata membrilor comisiilor de examinare. Fără a avea bani prevăzuți în buget, nu putem să le emitem autorizarea pentru comisia de examinare, pentru că nu ne lasă Legea finanțelor publice locale, care spune că, dacă nu există prevedere bugetară, nu se poate face acea cheltuială. Cursanții își vor primi diplomele după ce se va debloca această situație, care este la nivel național. De circa trei luni durează această situație, după ce ordonanța a fost întoarsă în parlament de președinte“, spunea săptămâna trecută, Marius Simcelescu. Este vorba despre Ordonanța de Urgență nr. 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății. Întrebat dacă se puteau forma comisii de examinare din voluntari, pentru a putea să se organizeze examenele la absolvire a cursurilor de recalificare, el a precizat: „Cine mai face voluntariat în ziua de astăzi? Este drept că unii vor diplomele pentru angajare în țară, alți cursanți le vor pentru a pleca la muncă în străinătate, dar nu avem cadru legal pentru plata acelor comisii de examinare“. Reprezentantul AJPIS Dolj a menționat că la nivelul Doljului nu mai există nici diplome, respectiv certificate de absolvire pentru cursanții care au absolvit diverse cursuri de recalificare la diverși formatori.

Examenele pot fi deblocate în curând. S-a publicat altă ordonanță

Pe finalul săptămânii trecute s-a publicat o nouă ordonanță de urgență care deblochează situația din sistemul furnizorilor de formare profesională. Este vorba despre Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 73/2017 pentru completarea Legii nr. 202/2006 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și pentru modificarea art. 24 din Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților. Astfel că articolul 24 modificat de OUG nr. 73 prevede că membrii comisiilor de examinare pot fi plătiți și direct de formatori, denumiți „furnizori de formare profesională“ și nu doar de agențiile județene de plăți și inspecție socială, cum era până acum: „(4) Specialiștii pe domenii ocupaționale, din afara furnizorului de formare profesională, desemnați în comisiile de examinare sunt plătiți de furnizorul de formare profesională care organizează examenul de absolvire, pe baza unor tarife stabilite prin ordin al ministrului muncii și justiției sociale, la care se adaugă cheltuielile de deplasare, după caz, la nivelul prevăzut de reglementările în vigoare pentru salariații instituțiilor publice, pe perioada delegării și detașării în altă localitate“. Practic, de acum încolo „furnizorii de formare profesională pot să își plătească ei membrii comisiilor de examinare. Am comunicat acest lucru la CRFPA Dolj, să retransmită cererile de autorizare a comisiilor către AJPIS și le vom comunica noi componența membrilor comisiilor. De circa trei luni nu s-au mai putut organiza examene. Sunt multe persoane în situația de a nu fi putut da examenul“, a spus Simcelescu. Directorul AJPIS a menționat că situația se va debloca „în curând“, la nivel local. Cu această precizare din noul act normativ, urmează ca persoanele care au parcurs cursuri de recalificare în vara aceasta să fie chemate la examene, după care să li se elibereze diplomele, respectiv certificatele de absolvire recunoscute.
O comisie de examinare este formată, de regulă, din trei membri examinatori, fiecare primind circa 150 de lei pentru evaluarea absolvenților unui curs de recalificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS