6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de absolvenți caută locuri de muncă

Sute de absolvenți caută locuri de muncă

(Foto: arhiva GdS)
(Foto: arhiva GdS)

Fie că au luat sau nu bacalaureatul, peste 500 de absolvenţi de liceu din județul Dolj s-au înscris la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pentru a avea astfel dreptul să solicite indemnizaţie de şomaj, în cazul în care nu-și găsesc un loc de muncă.

Luni a fost ultima zi în care absolvenții de liceu – promoția 2017 – au avut posibilitatea să se înregistreze în evidențele AJOFM pentru ca, ulterior, să poată beneficia de indemnizație de șomaj. Acest drept se acordă la cerere pe o perioadă de șase luni, în cuantum de 250 lei/lună, indiferent dacă a fost promovat sau nu examenul de bacalaureat. „În baza noastră de date s-au înscris 509 absolvenți de liceu. Conform legii, persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la AJOFM pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă nu urmează o formă de învăţământ și nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 de lei)“, a precizat Aneta Bădulescu, consilier în cadrul AJOFM Dolj.
Absolvenții înregistrați în baza AJOFM beneficiază de toate serviciile pentru ocuparea forței de muncă: informare, consiliere profesională în vederea identificării unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, aceștia pot beneficia și de cursuri de formare profesională gratuite pentru sporirea gradului de absorbție pe piața forței de muncă. În scopul asigurării mobilității și reintegrării pe piața muncii, absolvenții pot participa gratuit la programe de formare profesională. Elevii care nu au situația școlară încheiată la unele discipline se pot înregistra în evidențele ANOFM în termen de 60 de zile calendaristice de la data promovării examenelor de corigență, data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ. Adeverința de absolvire a claselor terminale trebuie să conțină precizarea exactă a datei absolvirii cursurilor (zi, lună, an), potrivit ordinului ministrului educației naționale şi cercetării ştiinţifice.

Patru elevi doljeni, încadrați în muncă de angajatori sprijiniți de stat

Doi angajatori doljeni au solicitat subvenţie de la stat pentru elevii angajați pe perioada vacanţei. Elevii şi studenţii doljeni care doresc să muncească pe perioada vacanţei de vară pot începe să îşi caute de lucru. Statul acordă stimulente angajatorilor care încadrează în muncă elevi sau studenţi. „Până la această dată, în judeţul Dolj, doi angajatori au solicitat acordarea subvenţiei pentru încadrarea în muncă pe perioada vacanţei a unui număr de patru elevi“, a precizat Aneta Bădulescu, consilier în cadrul AJOFM Dolj.
Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţei, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS