10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul „Cumnatul“: Prescrierea o scapă pe Olguţa Vasilescu de judecată

Dosarul „Cumnatul“: Prescrierea o scapă pe Olguţa Vasilescu de judecată

Olguța Vasilescu a comis infracțiunea de conflict de interese, potrivit procurorilor (Foto: arhiva GdS)
Olguța Vasilescu a comis infracțiunea de conflict de interese, potrivit procurorilor (Foto: arhiva GdS)

Parchetul General a finalizat ancheta în dosarul „Cumnatul“, concluzionând că ministrul demisionar al muncii a comis infracțiunea de conflict de interese, faptă pedepsită cu închisoarea de la șase luni la cinci ani. Olguța Vasilescu și-a angajat ilegal cumnatul la biroul parlamentar în perioada 2009-2012. Totuși, procurorii nu pot pune în mișcare acțiunea penală, deoarece Parchetul a fost sesizat târziu, iar între timp fapta s-a prescris.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au finalizat ancheta în dosarul „Cumnatul“, în care ministrul demisionar al muncii, Olguța Vasilescu, era cercetat pentru conflict de interese. Potrivit magistraților, în perioada în care a deținut calitatea de senator (2008-2012), Vasilescu a comis o infracțiune angajându-și cumnatul la biroul parlamentar. Ca urmare a cererii formulate de Olguța Vasilescu, Senatul a încheiat pe 30 decembrie 2008 un contract individual de muncă (nr. 1805/2008) cu Ionel Pistrițu, cumnatul ei, valabil pentru perioada 1 ianuarie 2009 – 29 iunie 2012. Pistrițu a fost încadrat ca referent, cu un salariu lunar de 574 de lei. Din verificările făcute de procurori, a rezultat că acesta era afin de gradul doi cu Olguța Vasilescu, fiind căsătorit cu Alina Sorina Pistrițu, sora senatorului. Procedând în modalitatea descrisă mai sus, Olguța Vasilescu „a săvârșit acte materiale ce se circumscriu elementului material al infracțiunii de conflict de interese“ (art. 253 indice 1 din Codul penal anterior), în cauză aplicându-se legea mai favorabilă (art. 5). Articolul invocat spune următorul lucru: „Fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durata maximă“.

Parchetul, sesizat după dezvăluirile din GdS

Procurorii spun că fapta comisă de Olguța Vasilescu s-a prescris, conform Codului de procedură penală (art. 16, alin 1, lit f).
Raportat la limitele de pedeapsă stabilite pentru infracțiunea de conflict de interese (închisoare de la șase luni la cinci ani) și data săvârșirii actelor materiale, procurorii consideră că termenul de prescripție a răspunderii penale (art. 122, alin 1, lit d din Codul penal anterior) s-a împlinit la data de 30 decembrie 2013. Magistrații au socotit termenul de prescripție (5 ani), considerând ca dată a săvârșirii faptei data semnării contractului de muncă (avizat de Olguța Vasilescu) între Ionel Pistrițu și Senatul României (30 decembrie 2008). Trebuie spus că sesizarea ANI a fost înregistrată la Secția de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ la data de 23 august 2016, procurorii clasând cazul după aproape zece luni de cercetări, pe 9 iunie 2017.
La alegerile din 2008, Olguța Vasilescu a părăsit PRM și a sărit în barca PSD, candidând pentru un mandat de senator din partea acestei formațiuni politice. În campania electorală, ea a donat pentru partid suma de 20.000 de lei. Cu aceeași sumă a contribuit și cumnatul Pistrițu. După obținerea mandatului de senator, Olguța Vasilescu l-a angajat pe cumnatul Pistrițu la biroul parlamentar. După ce nu a mai putut fi angajat ca referent la biroul parlamentar, l-am regăsit pe acesta ca membru în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei de Apă Oltenia (CAO), iar ulterior ca angajat la Team World Construct – firmă care, începând cu venirea Olguței Vasilescu la Primăria Craiova în 2012, a început să câștige pe bandă rulantă contracte pe bani publici. Informația privind angajarea cumnatului la biroul parlamentar a fost confirmată printr-un răspuns oficial, pe care GdS l-a obținut din partea Senatului. GdS a dezvăluit în exclusivitate aceste informații anul trecut („Olguța Vasilescu, în conflict de interese?“ – 18 iulie 2016). Pornind de aici, inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) au sesizat Parchetul General pentru a cerceta un posibil conflict de interese cazul fostului senator Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS