Liceele şi-au expus oferta pentru admitere

Autori


Mai sunt doar câteva săptămâni până când elevii de clasa a VIII-a vor intra în febra examenelor. Mulţi dintre ei ştiu deja drumul pe care doresc să îl urmeze, alţii însă sunt încă indecişi în privinţa alegerii liceului. Centrul Multifuncţional din Craiova a fost joi locul în care elevii de gimnaziu din clasele a VII-a şi a VIII-a au venit să afle toate informaţiile necesare: cifra de şcolarizare, baza materială, proiectele pe care unitatea de învăţământ le desfăşoară. Pentru prima dată, la Târgul Ofertelor Educaţionale au fost prezente toate unităţile de învăţământ liceal şi profesional din judeţ.

Theo Matican – oferit drept exemplu copiilor prezenţi la Târgul Ofertelor Educaţionale

În deschiderea Târgului Ofertelor Educaţionale, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj l-au oferit drept exemplu pe Theo Matican, elevul special al Craiovei, multiplu medaliat la competiții naționale și internaționale rezervate persoanelor cu dizabilități la înot, schi, ciclism. Theo a oferit încă o dată, tuturor celor prezenţi, o adevărată lecție de ambiție și voință. Acesta a fost premiat de unul dintre sponsori pentru rezultatele de excepţie pe care le-a obţinut cu Bursa Olympia (program demarat în 2006, pentru premierea elevilor craioveni care au obţinut premii la olimpiadele naţionale – n.r.).

Mulţi din elevii de clasa a VIII-a nu ştiu încă ce liceu să aleagă

Fiecare unitate de învăţământ liceal a avut propriul stand de prezentare, iar elevii, dascălii şi managerii au avut rolul de a-i convinge pe elevii de clasa a VIII-a de oportunităţile pe care le oferă. Prezenţi la eveniment au fost şi elevii Colegiulului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, care au participat la Campionatul Mondial de Robotică din Saint Louis – SUA, de unde s-au întors cu rezultate de excepţie şi care au oferit celor prezenţi o demonstraţie a muncii lor. Elevii din clasele terminale ale învăţământului gimnazial au luat cu asalt standurile unităţilor liceale şi profesionale, solicitând pliante cu oferta mai multor şcoli, pe filiere, profiluri şi specializari.

Rareş Niculescu este elev în clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 18 „Sf. Dumitru“, din Craiova. Însoţit de colegii de clasă, dar şi de dirigintă a venit să afle ultimele noutăţi pe care le oferă unităţile şcolare din judeţ. Ştie foarte bine drumul pe care să îl urmeze, va opta pentru unul dintre colegiile din centrul Craiovei. „Am o medie foarte bună şi vreau să merg la unul din colegiile de prestigiu din Craiova. Aş prefera să urmez profilul Ştiinţele Naturii. Organizarea unui astfel de târg este extrem de importantă, îi poate ajuta pe elevii care nu au luat încă o decizie să-şi aleagă drumul pe care vor să îl urmeze“, a spus acesta. Andreea Puiu este din comuna doljeană Dobreşti. Acolo a urmat cele opt clase. „Vreau să urmez profilul Ştiinţe Naturii la Colegiul Naţional Pedagogic «Ştefan Velovan» din Craiova. Este un liceu foarte bun, la care visez de foarte mulţi ani să învăţ. Consider că mediile pe care le am sunt foarte bune şi am şanse mari să fiu admisă. Din acest motiv nici nu am luat în calcul până în acest moment a doua opţiune“, a spus Andreea.

De la 50 de kilometri distanţă, Maria a venit împreună cu colegii de clasă la Târgul Ofertelor Educaţionale. Nu s-a hotărât încă spre ce liceu să se îndrepte, nu ştie dacă să meargă spre parte teoretică sau, dimpotrivă, spre o unitate de învăţământ în care să înveţe meserie. „Este foarte greu să aleg. Nu ştiu încă ce este mai bine, ce mă va ajuta să îmi găsesc mai repede un loc de muncă. Mă gândesc totuşi să mă înscriu la o profesională, să primesc o bursă, să îmi permit să pot să stau în cămin. Nici colegii mei nu s-au decis toţi ce liceu să aleagă“, a spus aceasta.


„Îmi doresc să ajung unul dintre cei mai mari ofiţeri ai armatei române“

Florin Aralambie este din Tulcea și învaţă însă la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. „Toţi cei care doresc să ajungă militari aici îşi pot îndeplini visul. Eu din acest motiv am ales Colegiul Militar. Îmi doresc să ajung unul dintre cei mai mari ofiţeri ai armatei române. Pentru mine acest liceu a fost o oportunitate. Avem un orar în care trebuie să ne încadrăm, trebuie să respectăm regulile de disciplină militară. În fiecare zi, de la ora 16.30, avem program de studiu, avem o bibliotecă, o sală de lectură, laboratoare foarte bine dotate cu laptopuri, echipamente de ultimă generaţie. Este vorba însă şi de stricteţe pentru că asta reprezintă armata, dar dorinţa de a face ceva important cu viaţa noastră depăşeşte această stricteţe. După două, trei săptămâni, lucrurile vin de la sine“, a spus elevul.

Reprezentanţii învăţământului dual au prezentat oportunităţile pe care le oferă

Şi reprezentanţii Liceului Tehnologic Auto au prezentat celor interesaţi oferta educaţională. Începând din această toamnă, această unitate va funcţiona cu trei forme de învăţământ: liceal, profesional şi învăţământul dual. „Unitatea noastră de învăţământ are cei mai mulţi operatori economici implicaţi care au solicitat şcolarizarea prin învăţământul dual pe trei calificări: operator la maşini cu comandă numerică – 24 de locuri; 15 locuri pentru cei care doresc să devină sudori şi 15 locuri pentru lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic. Învăţământul dual este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică. Meserii deficitare cum este cea de sudor beneficiază de un simulator de sudură. Este singura şcoală din ţară care are un astfel de echipament, unde elevii au şansa să exerseze în anul doi de şcoală, iar în anul trei de şcoală profesională au posibilitatea să lucreze efectiv. Şi la maşini cu comandă numerică o să primim un strung cu comandă numerică cu care elevii au posibilitatea să simuleze şi să prelucreze pentru a căpăta acele deprinderi corespunzătoare meseriei“, a spus Viorica Cârstea, reprezentant la Liceul Tehnologic Auto.

„Oferta educaţională s-a îmbogăţit în ultimii trei ani“

Târgul ofertelor educaţionale continuă vineri cu Caravana bursei ofertei şcolare. Reprezentanţii CJRAE Dolj se vor afla la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu“ – Filiaşi; Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ – Dăbuleni; Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ – Segarcea; Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ – Băileşti; Liceul Teoretic Independenţa Calafat şi Liceul Teoretic Bechet. Elevii vor avea la dispoziție consilieri psihopedagogi care să le răspundă la întrebări. „Inspectoratul Şcolar organizează în fiecare an târgul ofertelor educaţionale care, de la an la an, are o amploare tot mai mare şi un impact deosebit în rândul populaţiei şcolare. Dacă vorbim de oferta educaţională trebuie să ştim că ea s-a îmbogăţit în ultimii trei ani cu învăţământul profesional de trei ani, de anul trecut cu învăţământul vocaţional militar, iar din acest an cu învăţământul dual care este extrem de important şi care a pornit la iniţiativa operatorilor economici. În judeţul Dolj, mai exact în Craiova, avem patru unităţi de învăţământ: Colegiul «Ștefan Odobleja», Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul «Matei Basarab» și Liceul Tehnologic Auto, care au în structură forma de învăţământ dual. Admiterea la liceu începe chiar din această lună, în perioada 24-27 mai se vor desfăşura probele de aptitudini pentru învăţământul vocaţional, probele de limbă străină pentru clasele bilingve. Elevii trebuie să ceară toate informaţiile de care au nevoie de la unităţile de învăţământ şi să fie foarte atenţi când completează codurile de acces pe fişele de înscriere“, a spus Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 mai 2017

Actualitate

» UE propune începerea pe 19 iunie a negocierilor cu Marea Britanie
» Guvern: România va adera la Agenția pentru energie nucleară a OCDE (NEA)
» Iohannis a promulgat Legea pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii
» Sebastian Ghiţă a cerut să nu fie extrădat în România, invocând că este persecutat politic
» Guvernul italian obligă părinţii să-şi vaccineze copii
» Igor Dodon vrea să transforme Republica Moldova în republică prezidenţială
» Numărul de IP-uri afectate din România de campania ransomware „WannaCry” a ajuns la 514
» Ministerul sârb al Justiţiei explică ce se întâmplă după audierea lui Sebastian Ghiţă
» CCR discută pe 21 iunie sesizarea PNL și USR privind modificarea Regulamentului Camerei
» AVAC: Persoanele prejudiciate în accidente rutiere pot alege varianta amiabilă de stabilire a despăgubirii
» Toader: Arhiva SIPA sigur va fi desecretizată; ministrul Justiției poate desecretiza ce e secret de serviciu
» Produse în valoare de 1 milion de lei, date ilegal spre comercializare, confiscate de poliţie la nivel naţional, în doar o săptămână
» Bărbatul care a intrat cu maşina în mulţime, în Times Square, le-a spus poliţiştilor că a auzit voci înainte să recurgă la acest gest
» Sebastian Ghiţă va fi audiat vineri de Curtea Supremă din Belgrad în vederea extrădării
» Un om a murit, iar alţi 22 au fost răniți, în Times Square din New York, după ce un șofer a intrat cu mașina în pietoni
» Fermierii pot face modificări la cererile unice de plată până pe 31 mai

Publireportaj

» Anişoara Stănculescu, candidat ALDE la Primăria Craiova: ”Mândria unei comunităţi se construieşte pe respect şi încredere”
» Bogdan Uță, omul care dă viață saxofonului
» „Euphoria” evenimentelor perfecte

Local

» Fermă de struţi în Căzăneşti

Dolj

» CN Elena Cuza – 184 de ani
» CN Carol I – 191 de ani
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar, luni, pe patru străzi
» Dolj: ISU a organizat un exerciţiu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de incendiu la Ocolul Silvic Amaradia
» Conferința „România investește”, la Universitatea din Craiova
» Tânără craioveancă, cercetată pentru furt din locuință
» Colegiul Naţional „Elena Cuza“ serbează astăzi 184 de ani de existenţă
» Noaptea muzeelor la Craiova
» „Ești sigur că este doar o aluniță?“ – Campanie de consultații gratuite de dermatologie
» Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei
» Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, la ceas aniversar
» Dolj: Se opreşte apa potabilă în Brădeşti
» Lucrările la cartierul chinezesc s-ar putea relua peste două luni

Gorj

» Gorj: Instanţa a admis cererea Protecţiei Copilului de a scoate minorul agresat de mama din familie
» Gorj: Trei persoane, prinse la furat în supermarketuri
» Festivalul Luminii, în Parcul Central din Târgu Jiu
» Gorj: Mama care şi-a agresat copilul, adusă în faţa instanţei
» Adjuncții inspectorilor generali de la direcțiile antifraudă din Târgu Jiu şi altetrei oraşe, schimbaţi din funcţie
» Gorj: Bărbat reţinut după ce a înjunghiat mortal un câine
» Doctoriţă, anchetată după ce şi-ar fi agresat copilul

Olt

» UPDATE – Olt: Patru persoane lovite de o maşină pe o trecere de pietoni în Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: Alertă la Drobeta Turnu Severin din cauza tuberculozei după ce mai multe cazuri suspecte de TBC au fost descoperite în trei școli
» Mehedinţi: Reţinut după ce a dat spergerea în două societăţi comerciale din Oprişor

Sport

» Handbal (f): SCM Craiova s-a calificat în finala Cupei României. Oltencele s-au calificat şi în cupele europene
» Craiova: Competiții sportive între elevii de la Colegiile „Carol I” și „Frații Buzești” în cadrul Cupei Prietenia (galerie foto)
» Craiova: Elevii de la colegiile „Carol I” și „Frații Buzești” se întrec în Competiția Prieteniei
» Simona Halep joacă astăzi împotriva jucătoarei Anett Kontaveit, în sferturile de finală de la Roma
» Fotbal / S-a lăsat cu pa-pa la Craiova. Mulțescu și-a încheiat șederea la CS Universitatea

Sanatate

» Oltenia, „campioană“ în UE la tuberculoză (III) – Doctorul Ion Eparu și voluntarul Ștefan Răduț, o viață dedicată pacienților cu TBC
» Oltenia, „campioană“ în UE la tuberculoză (II) – „Titanicul de pe munte“, locul unde se tratează de un secol bolnavii de TBC

Top