Desa are nevoie de sute de hectare de pădure

Pădurile care aparţin localnicilor din Desa aproape au fost rase de pe faţa pământului (Foto: Claudiu Tudor)


Comuna doljeană Desa are nevoie de păduri. O spun chiar autorităţile, care fac demersuri să îi convingă pe localnici să acceseze foduri pentru împădurire, în caz contrar zona riscând să se transforme în deşert. Cel puţin 400 de hectare de teren aşteaptă să fie împădurite, iar reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj au avut întâlniri cu localnicii din Desa pentru a le explica maniera în care pot realiza acest lucru prin programul „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“.

Dunele de nisip se extind în ritm alarmant în comuna doljeană Desa. Fenomenul a luat amploare în urma tăierilor masive de material lemnos şi este cu atât mai grav cu cât în ultimii ani nu s-au mai făcut plantări. „Suprafeţele de pădure proprietate particulară care au fost retrocedate în urma aplicării legilor fondului funciar sunt undeva la 220 ha. Pe raza localităţii se află şi suprafeţe care aparţin fondului forestier proprietate de stat ale Ocolului Silvic Calafat, respectiv 2.100 de hectare, şi Ocolului Silvic Poiana Mare, 600 de hectare. Pentru a acoperi necesarul, ideal ar fi ca toate terenurile care sunt degradate şi nu se pot folosi pentru agricultură să fie împădurite. Este vorba de 430 de hectare. În ultimii ani, nu s-a împădurit nimic pe raza localităţii“, a spus Gabriel Bădoiu, primarul comunei Desa.

Potrivit acestuia, problemele cele mai mari sunt în pădurile care aparţin oamenilor şi din care, în ultimii ani, s-a tăiat masiv. Şi asta pentru că nu sunt păzite.

„În anul 2012 am făcut o mică asociaţie a proprietarilor de pădure, care a strâns o suprafaţă de 140 ha de pădure, pe care am predat-o în pază Ocolului Silvic Calafat. Din păcate, cetăţenii nu au înţeles că trebuie să îşi plătească serviciile de pază către ocolul respectiv şi după şase luni contractul a fost reziliat, iar asociaţia s-a destrămat în cele din urmă. Pădurile se află într-o stare avansată de degradare din cauza tăierilor succesive şi păşunatului abuziv. Cred că răspunzători pentru această problemă sunt proprietarii. Terenurile pe care a fost pădure nu cred că se mai pot reface decât cu costuri foarte mari“, a mai spus Gabriel Bădoiu.

Reprezentanţii APIA Dolj au avut întâlniri cu localnicii din Desa pentru a le explica maniera în care pot accesa fonduri prin programul „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“ (Foto: Facebook/ Adela Tucă)

Reprezentanţii APIA Dolj au avut întâlniri cu localnicii din Desa pentru a le explica maniera în care pot accesa fonduri prin programul „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“ (Foto: Facebook/ Adela Tucă)

În acest an se pot depune şi cererile pentru subvenţii, şi solicitări pentru împăduriri


Aşadar, se ia în calcul împădurirea unor noi suprafeţe de terenuri care nu sunt folosite în agricultură. Întâlniri în acest sens au avut loc deja, iar reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj le-au explicat oamenilor maniera în care pot accesa fonduri prin programul „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“. „Schema aceasta de ajutor de stat contribuie la domeniul de intervenţie 5E, care înseamnă promovarea conservării şi sechestrării carbonului în agricultură şi silvicultură, şi de aici am plecat. Este nevoie în acea zonă cu nisipuri mobile. Am decis să mergem acolo şi să stăm de vorbă cu fiecare cetăţean, ţinând cont de particularităţile lor, pentru că sunt unii care nu au suprafeţe eligibile, şi atunci am căzut de acord ca secretarul comunei, care are studii juridice, să citească Ordonanţa nr. 26 privind asocierea şi împreună cu primăria să găsească o modalitate de asociere a oamenilor. Prin definiţie, trupul de pădure este o suprafaţă compactă de 5.000 mp, neîntreruptă. Dacă ai o suprafaţă de 4.900 mp, nu poate fi considerată trup de pădure. Le-am spus oamenilor să depună la primărie o notificare că vor să împădurească şi când se deschide sesiunea vom merge din nou acolo“, a spus Adela Tucă, consilier superior la APIA Dolj.

Potrivit acesteia, în 2017, oamenii pot depune şi cererile pentru subvenţiile pentru culturile agricole, şi solicitări pentru împăduriri. „Eu le-am propus să depună cereri pentru plata pe suprafaţă, să se înscrie cu culturile pe care le-au pus în toamnă sau preferă să le pună în primăvară, dar şi pentru sesiunea a doua de împădurire, pentru că este singurul an în care se face o excepţie, adică primesc şi bani pentru culturile cu care s-au înscris. Concret, dacă încep să împădurească după data de 1 octombrie a anului de cerere 2017, ei primesc bani pe suprafaţă pentru că perioada de înscriere la APIA este 1 martie – 15 mai. A doua sesiune de depunere a cererii pentru pădure este cel mai probabil mai-iunie, iar perioada de plantare a pădurii începe la 1 septembrie anul curent şi se încheie la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, deci ei pot să planteze după 1 octombrie şi vor primi şi bani pe suprafeţele cu culturile cu care s-au înscris“, a mai spus Adela Tucă.

Până în prezent, 15 localnici din Desa s-au arătat interesaţi de prima împădurire. În acelaşi timp, pe sesiunea pentru 2016, care s-a închis pe 31 martie 2017, la nivelul judeţului Dolj au fost eligibile şapte cereri.Comenteaza acum

Alte stiri

22 martie 2018

Apele Dunării, aproape de cota de pericol la Corabia

Dunărea se apropie de pragul de pericol al Corabia, din datele transmise de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, joi, 22 martie, la ora 14,00, la mira port Corabia, cota fiind de 583 cm, cu 17 centimetri sub cota de

Sumarul ediției de miercuri, 19 aprilie 2017

Actualitate

» România a importat peste 1,21 milioane de ţiţei în primele două luni din 2017, iar producţia internă a scăzut faţă de 2016
» Accidentul feroviar din zona Băniţa-Merişor: Mecanicii de locomotivă consumaseră băuturi alcoolice
» Legea graţierii, în cifre: 246 persoane condamnate pentru corupţie ar putea fi puse în libertate
» Doi turişti au rămas blocaţi în Bucegi. Salvamontiştii au pornit în căutarea lor
» Un nou deces cauzat de rujeolă. Numărul deceselor în România a ajuns la 22
» Parlamentul britanic a aprobat convocarea alegerilor anticipate
» O navă cu 12 marinari la bord a naufragiat în Marea Neagră
» UE cere Republicii Moldova să respecte “integral” obligațiile din Acordul de liber schimb
» Turcia: 38 de persoane reținute în legătură cu protestele după referendum
» Patru morţi şi un rănit, în urma prăbuşirii unui elicopter militar în nordul Greciei
» DNA: 71 de inculpați, condamnați definitiv în martie în dosare de corupție
» Accident tragic în India: Cel puţin 44 de persoane au murit, după ce un autobuz a căzut într-o râpă

Local

» CNAIR: Nouă drumuri naționale, unele din Oltenia, afectate de căderile de zăpadă

Dolj

» Autostrada Craiova – Pitești, marea răsuceală
» Arestat pentru uciderea fratelui său
» Termo dă căldură doar la cererea asociației
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Copiii de până la trei ani nu mai plătesc întreținerea
» Semafoarele de la Hanul Doctorului, din nou nefuncționale
» Le-a luat un an să paveze un trotuar
» Persoanele cu handicap din Craiova nu plătesc impozitul auto, dar suportă taxa de parcare
» 689 de copii din Oltenia, adoptaţi de străini
» Băileştiul de ieri şi de azi
» Fiica lui Genică Boerică, patru ani de închisoare
» 70 de ani de la infiintarea Filarmonicii Oltenia
» Examen de defintivat
» Semafoare defecte
» SC Termo Craiova SRL: Asociațiile de proprietari pot face cerere scrisă pentru furnizarea căldurii
» UPDATE O maşină de lux a luat foc pe Centura de Nord a Craiovei
» Dolj: 1000 de baloţi de plante furajere au ars într-un incendiu la Şimnicu de Sus
» Termo Craiova: Două asociaţii de proprietari au solicitat furnizarea agentului termic
» ANOFM: 26.980 locuri de muncă vacante la nivel național; Doljul – fruntaş, Mehedinţiul – codaş
» CNAIR confirmă că licitaţia pentru SF-ul şi proiectarea autostrăzii Craiova-Piteşti va fi anulată

Gorj

» Ninsorile au prins pe picior greşit autorităţile care nu mai au contracte de deszăpezire
» Au rupt semnul „Drum închis“ de pe Transalpina
» Gorj: Strat de zăpadă de 30 de centimetri la Rânca

Olt

» Exercițiu cu forțe în teren, la DSVSA Olt
» Olt: Concurs tradițional de ciocnit ouă la Câmpu Mare, ajuns la a X-a ediție

Mehedinţi

» Mehedinți: Ninsoare abundentă în nordul județului

Vâlcea

» ANM a prelungit avertizările Cod galben și Cod portocaliu de precipitații și vânt, valabile pentru Gorj şi Vâlcea, până vineri la ora 14:00
» Vâlcea: Tânăr condamnat la închisoare pentru furt de arbori, depistat şi încarcerat
» Vâlcea: Lapoviţă şi ninsoare între Voineasa şi Obârşia Lotrului (VIDEO)

Sport

» Fotbal / Liga Europa, sferturi de finală (retur)
» Clujenii i-au trimis pe craioveni în vacanță
» Gimnastică: Laurenţiu Nistor s-a accidentat la spate la Campionatul European
» Fotbal / CS Universitatea Craiova a primit licență de participare în cupele europene

Educatie

» Emoții pentru profesorii fără definitivat
» Peste 6.400 de candidați, așteptați joi la proba scrisă a examenului de definitivat în învățământ

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top