Trei zile și trei nopți au petrecut romii de ziua lor

Autori


„Vino să ne cunoşti aşa cum suntem“ a fost sloganul pe care comunitatea romă din județul Dolj a ales să îl folosească anul acesta de Ziua Internațională a Romilor. Expoziții de artă fotografică, spectacole de operă, povești despre meșteșugari, spectacole muzical-artistice au avut loc timp de trei zile la Craiova.

Piața „Mihai Viteazul“ din Craiova a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, locul în care și-au dat întâlnire reprezentanții comunităților rome din județele Dolj și Olt. Ei au petrecut Ziua internațională a Romilor într-un mod aparte, făcând demonstrații de meșteșuguri păstrate cu sfințenie din generație în generație: rudarii – prelucrarea lemnului, căldărarii – prelucrarea cuprului, fierarii – prelucrarea fierului. Cu acest prilej, cei prezenți au avut și posibilitatea să admire o expoziție de artă fotografică având ca tematică viața etniei rome, realizată de către tineri artiști romi din Dolj și Olt. Un taraf de lăutari a cântat pe tot parcursul evenimentului muzică tradițională romani autentică.

„În Craiova mai sunt doar câteva tarafuri autentice“

Pentru membrii Tarafului Gorocilă, ziua de 8 aprilie este foarte importantă. Toți sunt lăutari din tată în fiu, mândri de muzica pe care o cântă. „Este o zi deosebită pentru noi, o zi pe care o respectăm. Suntem lăutari din generație în generație, mă trag dintr-o familie cunoscută, tatăl meu a fost iubitul lăutar Ion Gorocilă, care din păcate nu mai este printre noi. Suntem a treia generație de lăutari. E trist că tradiția se cam pierde, copiii noștri încearcă să facă alte meserii. Noi ne mândrim, suntem lăutari autentici, cântăm fără orgă, fără instrumentele care au apărut în ultimii ani, care după părerea noastră au cam distrus muzica lăutărească. În Craiova mai sunt doar câteva tarafuri autentice. Cânt la contrabas, un instrument greu, unul tradițional lăutăresc, care ține puterea unui taraf“, a spus Paul Gorocilă.

„Eram doar un copil atunci când am învățat să împletesc nuiele“

Mândru de munca sa, cu câteva coșuri împletite pentru flori, scaune și fotolii, l-am găsit și pe Dumitru Ciuraru. Încearcă din răsputeri să ducă meșteșugul mai departe. „Eram doar un copil atunci când am învățat să împletesc nuiele. Făceau părinții, ne-au învățat și pe noi. Mult timp am făcut doar pentru export, acum însă este greu, nu mai avem sponsori. Facem coșulețe pentru flori, fotolii, canapele, măsuțe. Locuiesc în Breasta. Este o meserie frumoasă, niciodată nu am simțit greutatea“, a spus bărbatul.

„Le-am spus că fără carte nu pot să facă nimic“

Prelucrarea fierului este un alt meșteșug străvechi în rândul comunității rome. Ilie Căldăraru încearcă și el să ducă tradiția mai departe, dar mărturisește că și-a dat copiii la școală ca ei să aibă o viață mai bună. Sunt meseriași din tată în fiu, a treia generație de meșteșugari. „Suntem din comuna Bârca, iar la noi vin oameni din cinci-șase comune să ne ceară să le facem diverse lucruri din fier. Vin și din Craiova. Lucrez de când mă știu, nu aveam mai mult șapte-opt ani atunci când am început să prind tainele acestei meserii. Mi-am învățat ambii copii această meserie, se descurcă foarte bine, duc tradiţia mai departe. I-am dat însă la școală să învețe, azi nu mai este ca pe timpul nostru, să rămână fără carte, iar de doi-trei ani i-am învățat și acest meșteșug. Este o meserie și grea, și murdară, însă dacă faci ce ți-e drag, e ușor… Pe primul plan însă am pus școala copiilor mei, le-am spus că fără carte nu pot să facă nimic. Fierăria a fost o meserie bănoasă odată, astăzi însă îți asigură doar un trai decent. Acum oamenii vin mai mult pentru fier forjat, facem balustrade, balcoane, porți“, a povestit Ilie Căldăraru.

„Este dureros să știi că tradiția nu merge mai departe“

De la manifestările din centrul Craiovei nu au lipsit nici căldărarii. Mihai Gheorghe este din Craiova și lucrează cu soția sa de-o viață. Face tigăi, oale de cupru, cazane de țuică. „Îmi amintesc cum bunicul muncea, iar noi, copii fiind, îl ajutam, îi suflam, băteam cuprul. Vedeam la el și făceam și noi. Au învățat și copiii mei, însă nu fac doar asta. Este dureros să știi că tradiția nu merge mai departe… Sunt oameni care ne caută, din această meserie trăim, mergem prin sate și vindem. Nu mai cumpără însă oamenii cum cumpărau odată, doar cei în vârstă mai apreciază munca noastră, produsele noastre“, a povestit bărbatul.


„Îmi doresc să nu mai existe rasism“

Un grup de tinere venite la manifestările dedicate Zilei Internaționale a Romilor au prezentat portul tradițional. „Pot spune cu mândrie că portul nostru este un meșteșug al lui Dumnezeu transmis prin noi. Sunt mândră că sunt de etnie, sunt mândră că păstrăm tradiția, că ne-am dezvoltat. Hainele noastre sunt create de părinți, bunici, străbunici, care au învățat de-a lungul timpului. Autenticitatea hainelor noastre stă în culorile vii ale costumelor, care transmit atâta căldură, atâta poftă de viață“, a spus Ileana Ana Maria Ciceuan. La zi de sărbătoare, ea și-a dorit să transmită tuturor un mesaj: să nu mai existe rasism. „Și noi, romii, suntem la fel ca voi, românii. Și noi suntem români, și noi încercăm să ducem un trai cât mai bun, să ne ducem copiii la școală, vrem să ajungem cineva. Din păcate, ne mai lovim și astăzi de rasism, însă am învățat de-a lungul anilor cum să tratăm astfel de situații, să nu discriminăm la rândul nostru. Noi vrem să ne integrăm, să fim iubiți așa cum suntem“, a adăugat tânăra.

Reprezentanții romilor au îndemnat la unitate între oameni, toleranță și respect

Romeo Tiberiade, preşedinte Partidei Romilor PRO EUROPA – Sucursala Dolj și reprezentant al Centrului Zonal pentru Romi al Partidei Romilor Pro Europa, a spus că Ziua Internaţională a Romilor a fost un prilej de a arăta craiovenilor adevăratele tradiţii și meșteșuguri străvechi. „Dorința noastră este de a sărbători, așa cum am făcut în fiecare an, alături de români, pentru că înainte de a fi țigani suntem români. Suntem de etnie romă, vrem să participăm la diverse acțiuni culturale, prin cultură vrem să facem unire și să apropiem oamenii, atât pe cei de etnie romă, cât și pe cei majoritari. Etnia romă este singura din cele 18 minorități din România la care se păstrează tradițiile defalcate, pe neamuri. Etnia romă este una singură, însă se împarte în peste 28 de neamuri. Fiecare se deosebește după portul, tradiția, obiceiul și meșteșugul său, fiecare meșteșug își face propria sa artă. În etnia romă doljeană sunt cele mai multe neamuri“, a spus acesta. Romeo Tiberiade a dorit să transmită și el un mesaj: discriminarea doare, însă cultura îi poate unii pe oameni. „Toți oamenii trebuie să înțeleagă că Dumnezeu, când a creat omul, nu l-a condiționat să fie mai deștept, mai bun, să fie altfel. Toți suntem egali în fața Lui, așa că nu după culoare trebuie să ne respectăm, sau după port. Iubim țara noastră și vrem ca toți să înțeleagă că și noi suntem români și niciodată noi, romii, cea mai mare minoritate din țară, n-am cerut ceva al nostru sau autonomie. Noi suntem români, respectăm Constituția, respectăm legile statului român“, a spus Romeo Tiberiade.

Acţiuni culturale variate

În Craiova, manifestările dedicate Zilei Internaționale a Romilor au început pe 6 aprilie, cu foarte multe acțiuni culturale. În ultima zi, pe 8 aprilie, a avut loc pe scena Filarmonicii „Oltenia“ un spectacol muzical-artistic al renumitei orchestre Eurogipsy Virtuos Orchestra, alături de taraful Puiu Bucătaru. Un alt eveniment dedicat Zilei Internaționale a Romilor a fost organizat de Opera Română Craiova, care a prezentat la Teatrul Național „Marin Sorescu“ premiera spectacolului de operetă „Voievodul țiganilor“.

Originea manifestării

Ideea de a marca Ziua Internațională a Romilor a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 10 aprilie 2017

Actualitate

» Deraierea trenului marfar la Merișor blochează aprovizionarea cu cărbune din Valea Jiului a termocentralei Mintia
» Jandarm gorjean, campion naţional la şah
» ONU cere statelor UE să suspende transferul solicitanților de azil către Ungaria
» Camera Deputaților – “Ora Guvernului”: Opoziția a cerut demisia ministrului Finanțelor
» Mercedes-Benz România cheamă în service peste 200 de autovehicule
» Președintele ANAF va prezenta în această săptămână premierului demersurile privind creșterea gradului de colectare la buget
» Legea salarizării unitare se amână încă o săptămână
» ÎCCJ se pronunţă pe 24 aprilie pe contestaţia lui Liviu Dragnea în dosarul “Referendumul”
» DNA: Claudiu Florică, Dinu Pescariu și alți trei inculpați, sub control judiciar în dosarul Microsoft 2
» Iohannis: Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre
» Florin Iordache a fost audiat la Parchetul General în dosarul OUG 13
» APIA a stabilit cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
» Dezbatere la Palatul Victoria pentru trecerea României la moneda euro
» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» ANOFM: Indemnizațiile de șomaj se vor plăti mai devreme
» Rute de tren deviate şi transbordare a pasagerilor CFR din cauza accidentului feroviar de sâmbătă
» Dinu Pescariu, la DNA

Local

» Foşti consilieri locali din Olt şi doi primari din Mehedinţi, găsiţi incompatibili de ANI

Dolj

» Ştirile Radio Sud se văd şi la Alege TV
» Unii craioveni mai vor căldură în apartamente
» Copiii din Oltenia au nevoie de un spital și de specialiști
» Tinereţe după gratii: „La 17 ani şi jumătate am fost condamnat pentru tentativă de omor“
» În Dolj, 30 de profesori de sprijin la peste 900 de copii cu cerinţe educative speciale
» Cetățean francez, arestat după ce a împușcat în cap un doljean
» Parcăm la Water Park în moloz și gunoaie?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Șpăgile de la Centrul de Transfuzie – un angajat în arest, altul arestat la domiciliu
» Numar record de olimpici
» Stirile Radio Sud se vad şi la Alege TV
» Craiova: Claudiu Komartin vine la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni”, pe 21 aprilie
» Furnizarea gazelor se întrerupe temporar, marţi, pe mai multe străzi din Craiova şi Filiaşi
» Craiova: Târg de Paşte, în perioada 12-15 aprilie, pe esplanada Teatrului Național “Marin Sorescu”

Gorj

» Marian Negrescu a pierdut definitiv procesul cu ANI
» Transalpina şi Brâncuşi, branduri pentru promovarea Gorjului
» Gorjeancă ucisă de fostul iubit, în Spania
» Minerii şi energeticienii au intrat în posesia tichetelor-cadou de Paşte
» Victor Hănescu organizează o tabără de tenis de câmp la Târgu Jiu
» Gorj: Ajutoare alimentare de Paşte pentru zeci de familii nevoiaşe
» Gorj: Muncă „la negru” în construcţii şi la o patiserie
» Gorj: Şofer cercetat pentru distrugere şi lovire
» Gorj: Se opreşte apa în centrul oraşului Târgu Jiu

Olt

» Olt: Aproape 6.000 slătineni vor primi tichete sociale de Paște

Sport

» Luptătorii craioveni, obișnuiți doar cu primul loc
» Fotbal: CSU Craiova – FC Voluntari și Astra Giurgiu – ACS Poli Timișoara, în semifinalele Cupei României

Sanatate

» Mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin
» Ministerul Sănătății va organiza examen pentru obținerea de atestate în cazul medicilor, medicilor dentiști, farmaciștilor

Educatie

» Eleva de zece de la Colegiul „Frații Buzești“: „Zilnic simulez evaluarea națională“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Pe mâinile lui Buşoi

Top