Cei mai mulți doljeni conduc mașini mai vechi de 11 ani

Autori


Potrivit datelor Direcției de Înmatriculări, în județul Dolj erau înmatriculate, la data de 31 decembrie 2016, un număr de 163.293 de autoturisme. Cele mai multe (peste 125.000) au o vechime de peste 11 ani și numai vreo 6.000 de autovehicule sunt mai noi de cinci ani. În ceea ce privește mărcile de mașini deținute de doljeni, Dacia se află pe primul loc, producătorul român de autoturisme fiind urmat în ordine de Opel, Daewoo, Volkswagen și Ford. De altfel, aceste cinci mărci reprezintă o treime din totalul autoturismelor aflate în parcul auto din județul Dolj.

Parcul auto al județului Dolj a crescut în 2016 cu 9.037 de autoturisme față de anul 2015, cele mai multe mașini înmatriculate (5.711) fiind Opel, Volkswagen și Ford. Datele făcute publice de funcționarii de la Înmatriculări arată că, în ultimii ani, parcul auto al județului Dolj a crescut, dar s-a învechit considerabil. Astfel, în decembrie 2007, în Dolj erau înmatriculate 101.683 de autoturisme, dintre care 15.684 aveau o vechime între zero și doi ani. Alte 11.915 mașini avea o vechime între trei și cinci ani, iar 22.342 erau mai vechi de 20 de ani. Restul aveau o vechime cuprinsă în intervalul 6-20 de ani.

În 2015, numărul autoturismelor înmatriculate în județul Dolj a ajuns la 154.257, mai noi de doi ani fiind numai 2.456. În schimb, alte 27.657 de mașini aveau peste 20 de ani.

În decembrie 2016, în Dolj erau înmatriculate 163.293 de autotursime, dintre care 38.570 depășiseră 20 de ani. Cu o vechime între zero și doi ani erau înmatriculate numai 2.099 de mașini. În total, în decembrie 2016, un număr de 125.882 de autoturisme înmatriculate în Dolj (peste trei sferturi) aveau peste 11 ani.

Reprezentanții Serviciului de Înmatriculări Dolj au explicat că parcul auto al județului Dolj va continua să se învechească, pentru că în fiecare an vor fi înmatriculate mai multe mașini second-hand de import decât mașini noi. Și asta deși programul „Rabla“, care a fost lansat încă din anul 2005, are tocmai scopul de a scoate mașinile vechi din circulație. „Numărul autoturismelor uzate din import înmatriculate în județul Dolj este din ce în ce mai mare, în ciuda numărului de autoturisme noi înmatriculate și cu ajutorul programului «Rabla». Odată cu eliminarea timbrului de mediu, numărul autoturismelor uzate de import este din ce în ce mai mare, cel mai probabil fiind vorba de puterea de cumpărare a doljenilor“, au precizat reprezentanții Serviciului de Înmatriculări Dolj.

Dacia, lider în județul Dolj
Să vedem care sunt mărcile de mașini conduse de doljeni. Pe primul loc se află Dacia, cu 40.615 autoturisme din totalul parcului auto la data de 31 decembrie 2016. Dintre acestea, numai 6.300 au o vechime cuprinsă între șase și zece ani, cele mai multe (17.950) fiind mai vechi de 20 de ani. Față de anul 2015, din parcul auto al județulu Dolj au dispărut 513 autoturisme Dacia.

Pe locul doi se găsește Opel, cu 24.927 de autoturisme înmatriculate în Dolj, cele mai multe (18.284) având o vechime între 11 și 20 de ani. În cursul anului trecut au intrat în parcul auto nu mai puțin de 2.777 de maşini Opel.

Autoturismele Daewoo ocupă locul trei, cu 17.398 de unități, cu 317 mai puține decât în 2015. Ca și în cazul Opel, cele mai multe mașini Daewoo (11.629) au vechimea cuprinsă între 11 și 20 de ani.


Pe locul patru se află Volkswagen, cu 15.621 de autoturisme, iar Ford ocupă locul cinci, cu 11.105. Aceste cinci mărci de autoturisme reprezintă două treimi din parcul auto al județului Dolj (109.666 de unități), restul fiind reprezentat de alte mărci (53.627 de unități).

Mai trebuie spus că în parcul auto al județului Dolj mai sunt încă aproape patru mii de Oltcituri. Funcționarii Serviciului de Înmatriculări mai spun că, cel mai probabil, multe dintre aceste Oltcituri, dar și multe dintre Daciile trecute de 20 de ani, au fost scăzute din evidența direcțiilor de taxe și impozite, însă figurează încă tot ca înmatriculate. „Există foarte multe situații în care aceste autoturisme nu au fost radiate din circulație, deși nu mai circulă pe drumurile publice. Mare parte dintre ele nu mai figurează în evidența direcțiilor de taxe și impozite și le putem găsi în parcările din orașe și municipii sau în gospodăriile din mediul rural“, au mai explicat reprezentanții Serviciului de Înmatriculări Dolj.

tabel masini_17,5x6,8_online

Record de înmatriculări în februarie

După data de 1 februarie, de când a fost abrogată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, în județul Dolj au fost înmatriculate numai în februarie peste 3.700 de mașini second-hand și numai 131 de mașini noi. Mai exact, au fost înmatriculate 2.226 de autoturisme second-hand de import, iar alte 1.516 autoturisme rulate au fost reînmatriculate. Mărcile căutate de doljeni au fost Opel și Volkswagen, urmate de BMW și Ford. Comparativ, luna ianuarie 2017, în care doljenii au așteptat abrogarea OUG 9/2013, a fost și mai „săracă“, fiind înscrise în evidențele Serviciului de Înmatriculări numai 77 de mașini noi, 201 second-hand de import și 374 de reînmatriculări. Dacă ne uităm în statisticile Direcției de Înmatriculări, este vorba de mașini destul de „bătrâne“.

De exemplu, pe 23 februarie, din 25 de autoturisme Opel înmatriculate, 24 au fost fabricate între anii 1995-2005 și numai una în 2016. În aceeași zi au fost înmatriculate nouă BMW-uri fabricate între anii 2002-2007, dar și 15 autoturisme Ford, cele mai multe fiind fabricate între anii 1998-2006.

pie masini__online-01

În decembrie 2016, în Dolj erau înmatriculate 163.293 de autoturisme, cu 9.036 mai multe decât în 2015

Autovehicule cu probleme tehnice, depistate în trafic
Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) Dolj au verificat tehnic în trafic, în cursul anului 2016, un număr de 1.900 de autovehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 13,95% (265) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 40,21% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte, iar 30,37% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere.

Reprezentanții RAR au precizat că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto, pentru că inspectorii opresc doar vehiculele care par a avea probleme tehnice.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 6 aprilie 2017

Actualitate

» Președintele Comisiei de la Veneția: Majoritățile instalate la putere după alegeri au tendința de a impune anumite opțiuni societății
» Preşedintele Bundestag-ului s-a întâlnit cu preşdintele Iohannis, nu şi cu omologii săi din Parlamentul României
» Vâlcea: Tomograful de la Spitalul Județean va funcționa și în weekend
» ANI: Modificarea legii privind incompatibilitățile – impact negativ în exercitarea funcțiilor publice în condiții de integritate
» Ministerul Sănătății a cumpărat doze de vaccin hexavalent și hepatitic B pediatric cu peste 88 milioane de lei
» Întâlnire pentru realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova
» Liderii PSD propun Guvernului să organizeze, în iunie, alegeri parţiale în oraşele fără primari – surse

Publireportaj

» Agrisol, soluții complete pentru fermieri și administrații locale

Local

» Pescarii cer stoparea braconajului pe râul Olt
» Premiul I pentru o elevă din Balș la Festivalul Ouălor Încondeiate

Dolj

» Ai hazna? Treci pe canalizare ca să nu fii amendat!
» 976 de posturi disponibile la Ford
» „Capcane“ CEZ în mijlocul drumului
» Legumicultorii din Desa mizează pe tomate
» Eleva de zece de la Desa: „Învăț pentru că aici este un trai modest“
» Cu ajutorul donaţiilor, George Mită a primit aparatul de ventilaţie invazivă
» Acuzații de mărturie mincinoasă în dosarul „regelui asfaltului“
» Un tânăr de 22 de ani, stabilit în Canada, îşi caută părinţii şi fraţii
» 85 de euro, costul celor mai performante apometre
» Foişorul inteligent de pe insuliţă va fi mutat
» Traficanţi de minori şi proxeneţi, reţinuţi în Bănie
» Modernizare cu 500.000 de euro pe kilometru, la DJ Craiova – Cetate
» Craiova, în imaginile liceenilor
» Desa are nevoie de păduri
» Eco Sud a blocat, din nou, accesul la groapa de gunoi
» Craiova: Vrăjitorul din OZ și Alis în lumea păpușilor, în weekend la Teatrul Colibri
» Dolj: Grindină la Malu Mare (VIDEO)
» Craiova: Grup infracţional specializat în trafic de minori, destructurat

Gorj

» Inginer de la Cariera Lupoaia, găsit spânzurat în locuinţa sa
» Gorj: Manifestare culturală „Drumul lui Magheru”, la Albeni
» Gorj: Încep controalele de Paşte
» Gorj: Bătrână găsită moartă în propria locuinţă
» Gorj: Accident rutier soldat cu o victimă, la Târgu Jiu
» Gorj: Primăria repartizează locuinţele sociale şi ANL

Olt

» UPDATE – Slatina: Pescarii au ieşit în stradă şi atrag atenţia asupra braconajului de pe râul Olt

Vâlcea

» Craiova: Un bărbat de 64 de ani, reţinut pentru infracţiuni rutiere şi furt

Sport

» Se anunță ploaie de goluri pe „Exensiv“
» Oltenii arbitrează Pandurii – Timișoara
» Alb-albaștrii i-au năucit pe puștii „Regelui“
» Gladiatorii au „rupt“ scena la Târgu Mureș
» Roxana Nedelcu, o tenismană care promite
» Pucă și „Pantera“ Tănasie au în plan o nouă gală
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, victorie neașteptată la FC Viitorul
» Fotbal / Dănuț Stancu și Alin Pârvuică, la Repriza de Sud

Sanatate

» Prof. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie: „Este nevoie de un spital pentru anii în care trăim“
» Ce afecţiuni poate ascunde căderea părului

Magazin

» Aprilie, luna seriilor de succes la Inspire Cinema
» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Brioşe cu caşcaval şi ciuperci

Top