Planuri mari la Primăria Slatina pentru 2017

Autori


Bugetul Slatinei, de aproape 210 milioane de lei, va fi cheltuit în acest an în bună parte pentru funcționare, însă cu excedentul de anul trecut se strâng în total 93,5 milioane de lei pentru investiții, mare parte dintre acestea promisiuni ale primarului Emil Moț făcute în campania electorală din vara trecută. Dispar manifestări tradiționale, dar apar altele, astfel că petrecerile din bani publici se vor ține lanț în 2017.

Primarul Slatinei, Emil Moț, a prezentat joi planurile pentru acest an, care vor fi duse la îndeplinire după aprobarea bugetului, cifrat la 208,189 milioane de lei. Zeci de milioane de lei vor fi folosite pentru investiții sau studii de fezabilitate, cea mai mare sumă, aproape 59 de milioane, provenind din excedentul secțiunii de dezvoltare de anul trecut.

„«Eu vă creez condiții, voi învățați!», așa le-am spus elevilor“

Câteva investiții în clădiri de școală vor fi demarate chiar în acest an, în timp ce pentru altele se alocă fonduri pentru studiile de fezabilitate. Extinderea Colegiului Național „Ion Minulescu“ cu un nou corp de clădire scoate din buget, în 2017, 2,3 milioane de lei, pentru o altă extindere, la Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă“, sunt alocați 2,6 milioane lei, iar pentru noua clădire a Centrului de Excelență (pentru care în ultimul moment s-a schimbat amplasamentul, din curtea Școlii „Ștefan Protopopescu“ fiind mutat în strada Zmeurei) sunt pentru anul acesta 523.000 de lei. Se alocă bani pentru studiile de fezabilitate privind proiectele de demolare și construcție a unei noi clădiri la Colegiul Național „Radu Greceanu“ (proiect propus spre finanțare și Ministerului Dezvoltării, prin PNDL) și pentru reabilitarea sau, după caz, în urma soluției tehnice, demolarea și reconstrucția corpului principal de clădire al Colegiul Economic „P.S. Aurelian“. „Mă bucur că am putut să alocăm bani școlilor, a fost o promisiune a mea în campania electorală, când le-am spus elevilor «Eu vă creez condiții, voi învățați»“, a spus primarul.

Tot pentru studii de fezabilitate și proiecte tehnice s-au mai alocat bani pentru următoarele investiții legate de sectorul de învățământ: construirea unei grădinițe noi pe terenul fostei unități militare, reabilitarea și modernizarea Colegiul Tehnic „Alexe Marin“, expertize și studii PSI pentru toate clădirile unităților de învățământ slătinene.

Moț nu mai vrea ștrand la baza „Dumitru Dobrescu“

2017 va fi anul parcurilor, după cum lasă primarul Emil Moț să se înțeleagă. Skater-ii vor avea parcul din zona de jos a orașului (se va realiza studiul de fezabilitate), în vreme ce locuitorii din zona Progresul, care așteptau de mulți ani refacerea ștrandului preluat prin protocol de la Ministerului Tineretului și Sportului, cu o clauză strictă – să nu i se schimbe destinația, se vor alege și ei cu un parc, motivat de faptul că în zonă spațiile verzi sunt deficitare. „Avem parcul nautic, avem bazinul didactic, nu cred că se mai impune construirea unui ștrand“, a spus primarul.

Tot parc se va amenaja și pe o bucată din terenul preluat prin protocol de la Ministerul Apărării, însă pare că a venit și timpul Pădurii Strehareț să fie reamenajată, în acest sens primarul vorbind, de asemenea, de un parc tematic.

Noi blocuri de anvelopat

Lucrările de anvelopare a blocurilor din municipiu vor continua la cele 30 de blocuri pentru care contractele s-au atribuit anul trecut, însă imediat ce se va aviza proiectul de buget se vor demara licitațiile pentru alte 20, lucrările fiind evaluate la 31,93 milioane de lei. Sunt, în schimb, cereri la Direcția de patrimoniu pentru alte 200 de scări, care, a explicat primarul, nu pot fi preluate pe nici un program, fie pentru că proprietarii nu mai sunt cuprinși în asociații, fie că scările au rămas izolate, în timp ce scările vecine și-au rezolvat problema. „Ne tot gândim, căutăm soluții pentru a le finanța, pentru a găsi bani din bugetul local, pentru că nu avem altă șansă“, a explicat Moț.

În proiect este și auditul energetic pentru alte 11 blocuri, dar și pentru clădirile aparținând unităților școlare.


Esplanada, plan de modernizare la un an de la recepția investiției

Investiția cu un cost inițial de peste 20 de milioane de lei, mândria fostului primar Darius Vâlcov, începută în 2008 și finalizată aproape patru ani mai târziu, dar recepționată de-abia anul trecut, Esplanada Slatinei, va intra în… reparații. Primarul Moț a explicat, sec: „Aceasta este viziunea mea, e adevărat, s-a recepționat anul trecut, în sfârșit“. Spațiul verde din fața Casei Sindicatelor a fost înlocuit prin investiția amintită cu o piațetă placată cu granit (astăzi plăcile de granit se tot desprind) și s-au ridicat patru fântâni arteziene, în vreme ce parcul cuprins între magazinul Oltul și Muzeul Județean a fost și acesta refăcut. Ce se vrea în continuare nu a mai explicat în detaliu primarul, însă a menționat că dorește ca zona să fie propice desfășurării diverselor evenimente de tip Oktoberfest.

„Zilele Slatinei“ și vara, spectacol la inaugurarea sălii polivalente, Oktoberfest și o lună rezervată târgului de Crăciun

Va fi un an plin de veselie, arată programul activităților culturale și sportive. Se va organiza prima ediție a „Zilelor Slatinei“ și în perioada de vară, la începutul toamnei va fi sărbătoare pentru că se inaugurează sala polivalentă, nu lipsește, bineînțeles, festivalul „Oltenii și… restu’ lumii“, însă se vor adăuga alte două manifestări, una de tip Oktoberfest și o alta similară celei de la Sibiu, un târg de Crăciun care să țină o lună. Liceenii nu mai au, în schimb, din acest an, „Olimpiada Liceelor“, la care s-a renunțat considerându-se că școlile vor primi, oricum, banii de care au nevoie, iar liceenii nu se vor mai pierde în activități fel de fel, neglijând școala.

Locuințe de serviciu pentru medici, parcare în cartierul „Eugen Ionescu“

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, care fac naveta din alte localități (cei mai mulți din Craiova), s-ar putea muta în câțiva ani în locuințe de serviciu sau în locuințe ANL, fiind preferat proiectul care poate fi pus mai ușor în aplicare. În acest an se va începe și construcția celor 48 de unități locative pentru angajații MapN, pe care municipalitatea trebuie să le construiască în contul terenului primit de la minister (fosta unitate militară). Cert este că nu va fi posibilă predarea locuințelor în această toamnă, conform protocolului, încercându-se o amânare. Nici blocul nu va mai fi construit în zona Strehareț, ci în strada Orhideelor.

Cetățenii care locuiesc în cartierul „Eugen Ionescu“ ar putea avea o parcare nouă, pe un colț de teren pe care încă îl deține primăria la ieșirea din cartier către Vamă. Cât despre parcul visat de locuitorii aceleiași zone, teren disponibil nu mai este, însă piscina din centrul cartierului ar putea fi transformată în parc, dacă proprietarii, care dețin fiecare 0,8 m în respectiva zonă, se pun de acord, se asociază și lasă municipalitatea să investească, a precizat primarul.

Investiții la stadionul „1 Mai“

Pe lista de investiții este și stadionul „1 Mai“, pe care primarul îl vede modernizat după tiparul celui din Târgu Jiu, cu o capacitate de 15.000 de locuri. Modernizate vor fi și câteva zeci de străzi, va fi lărgită strada Drăgănești, în zona industrială, se caută o soluție și pentru amenajarea unor piste pentru bicicliști, promise, de altfel, de primarul precedent, Minel Prina etc.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 31 martie 2017

Actualitate

» Sute de hectare de teren, sub ape
» Laborator de mecatronică , inaugurat
» Republica Moldova: Percheziţii la sediul Guvernului, este vizat un înalt oficial din ministerul Economiei
» Bruxelles: Șase răniți și cinci arestări după ciocnirile din fața consulatului turc
» CNAS: Peste un milion de bolnavi vor beneficia de programele naționale de sănătate
» Colegiul Medicilor din România: 16 mustrări şi şapte avertismente, în 2016
» Anchetă a Avocatului Poporului în cazul abuzurilor de la Școala Specială nr. 4 din Capitală
» România trebuie să plătească în luna aprilie 39 milioane de euro către UE
» Craiova: Două societăţi amendate cu 7.000 de lei de Protecţia Consumatorului
» Jandarmii doljeni, amenzi de peste 400.000 de lei în 2016
» ANCAAR: Foarte puţini înţeleg ce înseamnă viaţa de zi cu zi a unei persoane cu autism
» Ministrul Turismului depune luni la Ministerul de Finanţe documentele pentru TVA de 9% pentru agenţiile de turism
» Mehedinţi: A condus fără permis şi s-a ales cu dosar penal
» Iohannis semnează luni decretele pentru numirea noilor miniștri
» Gorj: Sindicalistul Ion Pisc Scrădeanu va fi înmormântat sâmbătă
» UPDATE – Gorj: Explozie de la o butelie, la Stăneşti
» Mehedinţi: Dosar penal pentru sustragerea unei biciclete
» Craiova: Poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenţie în şcoli
» Cluj: Copil de 8 ani, în stare critică la spital după ce a fost mușcat de patru câini
» Gorj: Pensionarii nu îşi mai petrec Paştele în staţiuni balneare
» Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la posibile acte de violență asupra copiilor din Centrul de Plasament Lugoj
» România ocupă primul loc în UE la cultura şi producţia de floarea soarelui
» Gorj: CEO îşi trimite angajaţii în concedii de odihnă
» Gorj: Nelu Pavel depune jurământul în Consiliul Judeţean
» Mehedinţi: 426 de posturi libere, la Bursa generală a locurilor de muncă de la Severin
» Simulare ONU la Craiova
» Gorj: Un bărbat a ajuns în arest după ce a furat o drujbă
» UPDATE / Trafic feroviar îngreunat în zona Chiajna, după ce au fost furate cablurile de semnalizare
» Dolj: Tânără de 18 ani, la volan fără permis de conducere
» Doljean de 18 ani, reţinut de poliţişti pentru furturi din autoturisme și din locuințe
» INFOTRAFIC: Burniţă şi vizibilitate sub 100 de metri pe DN 67C, zona Rânca
» 23 de percheziții în București, Argeș și Ilfov, într-un dosar de evaziune cu materiale plastice pentru construcții
» Podul Calafat – Vidin se va închide şi astăzi, între orele 10.00 – 12.00

Dolj

» Cinci pe loc pentru șefia PNL Craiova
» Craiova: Trei străzi rămân temporar fără gaze în data de 3 aprilie
» Dolj: Bărbat găsit mort într-o fântână, la Goiești
» Iată cum se “lucrează” la extinderea UPU Craiova

Gorj

» Gorj: O bătrână beneficiază de energie electrică, după 78 de ani de așteptare
» Gorj: Procentele simulării Bacalaureatului și Evaluării Naționale
» Gorj: O femeie a încercat să se sinucidă la locul de muncă
» Târgu Jiu: Continuă recrutările pentru fabrica de componente auto

Olt

» Au venit din Germania să rezolve problema maidanezilor: „Lucrurile cred că se vor schimba peste o generație“
» Olt: Primarul comunei Drăghiceni, plasat sub control judiciar
» Peste 6.000 elevi din Olt vor învăța cum să se spele pe dinți de la Dr. Măseluță și Supereroii dinților sănătoși

Mehedinţi

» Mehedinţi: 300 de elevi au participat la ,,Ziua Porților Deschise pentru copii” organizată de Jandarmerie

Vâlcea

» Vâlcea: Bărbat cercetat după ce a furat componente în valoare de 37.000 de lei
» Vâlcea: Şapte tineri cercetaţi pentru furt şi tăinuire

Sport

» Cătălin Popa împarte dreptatea la meciul CS Universitatea Craiova – CFR Cluj
» Pandurii dau semne de revenire
» Fotbal / „Satelitul” a câştigat la pas cu Atletic Bradu

Top