14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMint de îngheață caloriferele craiovenilor

Mint de îngheață caloriferele craiovenilor

Mii de craioveni au stat și astăzi în frig, la două zile de la producerea avariei la Complexul Energetic Oltenia (CEO) și la ivirea unor probleme la un punct termic (PT10) aparținând SC Termo Craiova SRL. Caloriferele din locuințele acestora au rămas în continuare reci, deși au primit asigurări atât de la producătorul de agent Termic, cât și de la furnizorul de căldură al orașului că în cursul zilei de duminică, începând cu ora 19.00 populația orașului Craiova va avea căldură.

La două zile de la producerea avariei de la CEO, când a crăpat unul dintre cazanele care produc agent termic primar , iar orașul Craiova a rămas fără căldură, mii de craioveni nu aveau locuințele încălzite. Cu toate promisiunile venite din partea reprezentanților CEO și cei ai SC Termo Craiova SRL că orașul Craiova va avea duminică începând cu ora 19.00 căldură, acest lucru nu s-a întâmplat. Cei mai afectați au fost locuitorii din Craiovița Nouă, care astăzi la ora prânzului nu aveau în casă mai mult de 10 grade , iar caloriferele erau reci. Este vorba de proprietarii din asociațiile 25 și 33 din Craiovița Nouă care din momentul producerii avariei la CEO nu au mai primit căldură. Pe lângă consecințele avariei produse la CEO, au avut probleme și în punctul termic PT 10, care le furnizează agent termic. „Nu avem căldură în apartament de două zile. Caloriferele sunt reci, am văzut că spun pe la televizor că s-a remediat avaria, dar noi stăm în frig. Ne îmbrăcăm mai gros, ce să facem… Mai avem o pernă electrică pe care o punem seara în pat, ca să ne încălzim. Este greu pentru cei cu copii mici, cu bolnavi”, spune Petre Dumitru, proprietar în blocul 123 D1 din Craiovița Nouă. În aceeași situație sunt și vecinii săi din bloc, dar și din blocurile învecinate care primesc căldură din PT10. Nici la PT 13 Craiovița Nouă livrarea agentului termic către populație nu se făcea în parametri normali, după cum susține operatorul din PT. „Avem sub 70 de grade, nici nu putem să furnizăm căldură și apă caldă în parametri normali la blocuri”, a spus acesta.
În cartierul 1 Mai, craiovenii spun că au caloriferele călduțe.
„Caloriferele sunt doar călduțe. Nu primim căldură aşa cum ar fi normal, deşi ei asta au susţunut ieri. Abia dacă simți că se dezmorțește în casă. Stăm în frig”, afirmă un proprietar din blocul S2, scara 1 din cartierul 1 Mai. O situație similară se întâlnește și în cartierul Valea Roșie și Nicolae Titulescu, proprietarii susținând că nu au căldură suficientă în locuință.
CEO și Termo se contrazic pe parametrii agentului termic

Între timp, reprezentanții producătorului CEO și respectiv ai furnizorului de agent termic SC Termo Craiova SRL se contrazic în privința parametrilor cu care este distribuit agentul termic populației orașului Craiova. În timp ce Complexul spune că, la acest moment, furnizarea agentului termic se face la parametri normali, adică la temperaturi de 90 -95 de grade Celsius. SC Termo Craiova SRL susține dimpotrivă că agentul termic primar ajunge la punctele termice sub parametrii normali, cu temperaturi scăzute. Acest lucru este confirmat și de reprezentanții unor asociații de proprietari care au verificat diagramele din punctele termice la care sunt arondați. De exemplu, de la PT 1 Nicolae Titulescu, agentul termic pleacă cu 45 de grade Celsius, intră în bloc cu 43 de grade și iese pe retur cu 37 de grade C. În mod normal la temperaturi de – 6 grade Celsius, cât se înregistrează la acest moment în Craiova agentul termic trebuie să plece din PT, pe tur cu 61 de grade și să se întoarcă pe retur cu 51 de grade. „Toate PT-urile noastre funcționează la acest moment. Din păcate agentul termic furnizat nu este în parametrii normali, adică temperatura agentului termic furnizat de CEO nu este  corespunzătoare”, a declarat Dan Magla , administratorul SC Termo Craiova SRL.
Directorul CEO- Sucursala II Craiova, Dan Vasile, spune următoarele: „Noi furnizăm agent termic la o temperatură de 93-95 de grade Celsius și chiar cu un debit mai mare. Funcționează la acest moment ambele cazane, avem cărbune suficient pentru producția de agent termic. Întreb, dacă eu nu furnizez agent termic primar în parametrii, de ce unele cartiere ale Craiovei au căldură și unele nu ?”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS