13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFugarul Genică Boerică, condamnat definitiv și pentru înșelăciune

Fugarul Genică Boerică, condamnat definitiv și pentru înșelăciune

Genică Boerică este pe lista persoanelor urmărite prin Interpol din primăvara anului 2014
Genică Boerică este pe lista persoanelor urmărite prin Interpol din primăvara anului 2014

Urmărit prin Interpol din primăvara anului 2014, omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost condamnat definitiv în lipsă la patru ani și jumătate de închisoare într-un dosar de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. În cursul anului 2014, același Genică Boerică a fost condamnat definitiv, în alte două dosare penale, la zece, respectiv șase ani de închisoare.
În acest ultim dosar penal în care a fost condamnat omul de afaceri Genică Boerică, procurorii anticorupție au reținut că, în februarie 2007, inculpaţii Sorinel Brînză, Dora Oglindă, Gabriel Mohanu şi Cătălin Vasile Alaciu au preluat controlul asupra SC RAT COMPANY SRL Baia Mare, firmă ce avea ca principal obiect de activitate închirierea şi leasingul de maşini şi echipamente pentru construcţii. Ulterior, cei patru inculpați „au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop inducerea în eroare a unui număr de opt societăţi de leasing cu privire la existenţa bunurilor ce urmau a fi livrate, prin crearea aparenţei existenţei utilajelor. Concret, în perioada februarie-septembrie 2008, activitatea SC RAT COMPANY SRL Baia Mare a fost aparenta vânzare de utilaje industriale (concasoare, excavatoare, buldoexcavatoare) către diverse societăţi comerciale, prin obţinerea unor finanţări de tip leasing de la societăţile de specialitate înşelate“, după cum au precizat anchetatorii. Printre cumpărătorii de utilaje inexistente s-au aflat Genică Boerică și Ioniță Troacă, reprezentanţi ai SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL.
Mai exact, reprezentanţii legali ai firmelor beneficiare, printre care și Boerică, prezentau firmelor de leasing acelaşi utilaj de mai multe ori, de obicei într-un show-room, fiind înlocuite doar plăcuţele cu datele de identificare ale utilajelor. Mai departe, firmele beneficiare, printre care și SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL, achitau bunurile inexistente prin contracte de leasing încheiate cu firme de profil, cum ar fi SC Marfin Leasing, SC Ţiriac Leasing și SC Raiffeisen Leasing. În acest fel, au fost vândute fictiv 60 de utilaje prin 45 de operaţiuni de tranzacţionare, prejudiciul total fiind de 9.830.065 de euro.
În iunie 2014, Boerică a fost condamnat de Tribunalul București la patru ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar ceilalți 29 de inculpați au primit pedepse între un an și șase luni și zece ani de închisoare. A urmat apelul, iar vineri, pe 4 noiembrie, Curtea de Apel București a hotărât să repingă acțiunile formulate de apărătorii a șapte inculpați, printre care și Boerică. Astfel, acesta din urmă trebuie să execute pedeapsa stabilită în iunie 2014. Ceilalți inculpați au primit pedepse cuprinse între un an de închisoare cu amânarea executării și 14 ani și jumătate de închisoare. În plus, instanța a dispus confiscarea a 2.557.541 de euro de la inculpați și plata daunelor materiale produse societăților de leasing.

Boerică, la a treia condamnare

La sfârşitul lunii ianuarie 2014, același Genică Boerică era condamnat definitiv de Curtea Supremă la zece ani de închisoare într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. În acelaşi dosar, Florentin Şargarodschi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, iar Elena Popa, fosta contabilă a lui Boerică, a fost condamnată la doi ani de închisoare. În schimb, Vasile Stănescu (soţul Niculinei Stoican), a fost condamnat la şase ani de închisoare. Ceilalţi inculpaţi din acest dosar – patru egipteni, doi iordanieni, un iranian şi un irakian – au primit pedepse între un an şi zece luni şi doi ani şi şase luni de închisoare.
Ulterior, pe 28 aprilie 2014, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat pe Boerică într-un alt dosar penal, în care a fost acuzat, alături de trei inculpați, de comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de rambursări TVA de peste trei milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. În acest dosar, Boerică a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, Dorian Prie – la trei ani, iar Radu Drăgan şi Florentin Şargarodschi au primit câte doi ani de închisoare cu executare.
Genică Boerică a fost dat în urmărire internațională la începutul anului 2014, după prima condamnare definitivă.

Căutat de polițiști

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că Serviciul de Investigații Criminale a primit mandatul de executare a pedepsei de patru ani și jumătate de închisoare emis de Tribunalul București, iar în prezent „se desfășoară activități specifice în vederea depistării persoanei condamnate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS