Când vor scăpa craiovenii de mirosul gropii de gunoi de la Mofleni?

De peste zece ani, craiovenii din cartierul Mofleni se plâng în zadar de mirosul urât emanat de groapa de gunoi amplasată în apropiere (FOTO: Claudiu Tudor)
De peste zece ani, craiovenii din cartierul Mofleni se plâng în zadar de mirosul urât emanat de groapa de gunoi amplasată în apropiere (FOTO: Claudiu Tudor)

De peste zece ani, craiovenii care locuiesc în cartierul Mofleni și în zonele limitrofe se confruntă cu aceeași problemă: mirosul urât care vine dinspre groapa de gunoi amplasată în apropiere. Oamenii se plâng că la fiecare adiere de vânt, indiferent de perioadă, mirosul le invadează casele și îi obligă să stea cu geamurile închise. Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj spun că mirosul nu poate fi monitorizat și depinde și de modul în care bate vântul, dar că el se poate diminua considerabil dacă Eco Sud, firma care exploatează depozitul de gunoi, ar respecta cu strictețe normativele în vigoare.

Depozitul ecologic de gunoi construit în urmă cu mai bine de zece ani în Craiova, pe malul Jiului, în apropierea cartierului Mofleni, le face și în prezent viața grea locuitorilor din zonă, din cauza mirosului urât emanat de acesta. Un miros insuportabil cu care craiovenii din Mofleni și din împrejurimi se confruntă de multă vreme și de care nu pot scăpa, în ciuda controalelor repetate pe care instituțiile abilitate susțin că le fac la groapa de gunoi exploatată de firma Eco Sud.

Studiul de impact asupra sănătății populației făcut de autoritățile de mediu, în baza căruia s-a dat și derogarea de la limita legală de 1.000 de metri față de orice zonă construită unde ar fi trebuit să existe un astfel de depozit, nu a avut darul să-i liniștească pe locuitorii din zonă. „Miroase foarte urât, mai ales atunci când adie vântul sau când plouă. După ploaie miroase și mai urât, cred că se încing gunoaiele ălea. Tot timpul miroase, nu neapărat seara sau dimineața, iarna sau vara. Nu putem să deschidem geamurile. Noaptea, mai ales, mirosul devine insuportabil. Câte sesizări nu s-au făcut, dar degeaba“, a afirmat o craioveancă de pe strada Coșuna. „Mirosul este greu, înțepător, nu putem să aerisim, muștele vin grămadă. Mai vin și ciorile care dau ocol gropii de gunoi. Te trezești cu ele prin curte. Până în alegeri, când doamna primar a venit pe stradă și a fost întrebată de mirosul de la groapa de gunoi, a spus că o să se rezolve. Dar în care cincinal, dumneaei știe, pentru că după alegeri nu a mai trecut nimeni pe aici“, a completat altă localnică.

Imaginea depozitului: mormane de gunoaie, ciori și câini vagabonzi

Zonele cu spații verzi din jurul depozitului de gunoi de la Mofleni, care ar fi trebuit să mai elimine mirosul, așa cum recomandă și autoritățile de mediu, nu ajută cu nimic. Dacă treci de poarta principală a depozitului și ajungi undeva în spatele gropii de gunoi, imaginile vorbesc de la sine: mormane de deșeuri, ciori care dau ocol gropii și câini vagabonzi. Mașinile care aduc gunoiul aici din Craiova și din restul județului Dolj au un flux continuu.

Amplasamentul de la Mofleni este proiectat să „înghită“ șase milioane de metri cubi de deșeuri, iar în cei peste zece ani de funcționare aici au fost deja depozitați circa 900.000 de metri cubi de gunoaie. Deșeurile se depun în niște celule, care atunci când se umplu se acoperă cu pământ, iar apoi cu vegetație, tocmai pentru ca mirosul să fie anihilat. Și, totuși, acesta se simte. O spun nu numai oamenii din Mofleni și din împrejurimi, ci oricine trece prin zonă. Mirosul urât se simte și din mașină și, uneori, chiar și când te plimbi prin Parcul Tineretului.

Vor scăpa vreodată craiovenii de acest miros? Reprezentanții Eco Sud au susținut de fiecare dată că mirosul este suportabil pentru populație și că „se încadrează în limitele normale, având în vedere proximitatea depozitului față de casele locuitorilor“. Contactați ieri, de GdS, aceștia au precizat că o arie de un kilometru din jurul gropii de gunoi este considerată zonă protejată și este normal să se simtă mirosul, dar au menționat că vor oferi ulterior un punct de vedere legat de acest aspect.

Garda de Mediu Dolj, una dintre instituțiile care ar trebui să monitorizeze permanent un astfel de depozit, crede însă că este loc de mai bine și că mirosul s-ar putea mult diminua dacă Eco Sud ar respecta cu strictețe normativele tehnice în vigoare. „Este un depozit ecologic, dar sunt convins că persistă și mirosul. În ultimii doi ani, noi, cei de la Garda de Mediu, atât pe plan local, cât și prin Comisariatul General București, am avut mai multe controale la acest operator (Eco Sud – n.r.), iar urmarea acestor controale, zic eu, a îmbunătățit activitatea de exploatare. La ultima intervenție a comisarilor generali de la București operatorul a fost sancționat pentru că pe coronamentul celulelor doi, trei și patru, care sunt în sistare, nu era pământ și pe acolo exista o posibilitate de emanație a acestor mirosuri la care faceți referire“, a precizat Gheorghe Călinoiu, directorul Gărzii de Mediu Dolj. Acesta a mai menționat că prima celulă cu deșeuri este închisă și acoperită cu vegetație.

„Mirosul nu poate fi determinat și depinde de cum bate vântul“

La groapa de la Mofleni este adus tot gunoiul din județul Dolj (FOTO: Claudiu Tudor)

La groapa de la Mofleni este adus tot gunoiul din județul Dolj (FOTO: Claudiu Tudor)

Și, totuși, de unde vine acest miros urât care depășește granițele depozitului cu mai mult de un kilometru? „Păi altă sursă de miros poate să fie celula în exploatare, celula cinci. Aici operatorul trebuie să respecte cu strictețe operațiile prevăzute în normativul tehnic de operare pe un depozit ecologic, în sensul că suprafața zilnică de operare să fie cât mai redusă, iar restul suprafeței să reprezinte o depozitare acoperită cu pământ. De regulă ar trebui să ajungi la un depozit de gunoi de până la un metru și să-l acoperi cu un strat de pământ de până la 50 de centimetri. Atunci aceste mirosuri ar fi substanțial reduse. Sunt convins că, în realitate, lucrurile nu se întâmplă chiar așa, pentru că sunt operații de făcut, sunt costuri și cred că se mai sare peste etapele acestea. De aceea, noi monitorizăm mereu această activitate“, a explicat Gheorghe Călinoiu.

Directorul Gărzii de Mediu Dolj, instituția care a verificat ultima dată depozitul de la Mofleni chiar săptămâna trecută, a mai menționat că nu există o posibilitate de a contoriza mirosul, de a face determinări. „Dacă vine o adiere de vânt spre locuințe, mirosul de va duce într-acolo. Nu există o posibilitate în care să măsori, să determini mirosul. Dar există măsuri de îmbunătățire a calității aerului: să se lucreze exact după normative, să funcționeze tot ce este în exploatare și cred că lucrurile se vor normaliza. În plus, dacă se va ajunge la stadiul la care la groapă să fie adus doar gunoiul pe care nu se poate interveni, care nu poate să intre într-un proces de reciclare, atunci și problema cu mirosul va fi diminuată. Și asta se poate întâmpla după ce se va implementa Masterplanul integrat pe deșeuri, proiect aflat în derulare. Chiar acum, în vecinătatea depozitului, se înființează o stație de sortare a deșeurilor, tocmai în acest scop“, a afirmat Călinoiu. Acesta a mai susținut că s-a mai intervenit pentru ca biogazul, metanul să se colecteze controlat și în acest mod să se dea foc la faclă (o flacără controlată care să ardă biogazul).

Și varianta cu levigatul care ajunge la stația de epurare și deversarea apoi a apei epurate în Jiu, așa cum se întâmplă în prezent, ar fi o soluție pentru reducerea mirosurilor, potrivit spuselor lui Gheorghe Călinoiu. „Eu cred că toate aceste măsuri sunt făcute pentru a diminua mirosul. Sunt convins că aceste mirosuri nu se vor elimina în totalitate, dar dacă operatorul va respecta operațiile pe care trebuie să le facă zilnic, iar noi, instituțiile de control, vom verifica măsurile impuse, cred că se va ajunge la o situație în care să nu se mai intre în conflict cu zonele limitrofe, cu cetățenii care vin și reclamă la noi, la dumneavoastră, aceste neplăceri“, a conchis Gheorghe Călinoiu, directorul Gărzii de Mediu Dolj.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 10 august 2016

Actualitate

» Craiova: Incendiu de vegetație uscată pe strada Plaiul Vulcănești
» Se lucrează şi nu prea…
» Siseşti – locul unde tradiţia merge mai departe
» Manuale noi doar pentru unii elevi
» Directorii de şcoli, evaluaţi
» Cătălin Cherecheș, plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a Curții de Apel Cluj
» Cel puţin doi morţi în urma unor împuşcături în incinta aeroportului din Miami
» JO 2016: SUA rămâne lider în clasamentul pe medalii, după patru zile de întreceri
» Germania: 22 de persoane au fost rănite într-un incendiu la un centru pentru refugiați
» ANAF a recuperat 71 de milioane de lei din marile dosare de corupție
» Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016
» ANM: Instabilitate atmosferică până vineri după-amiază în mare parte din țară
» Un român a fost arestat pentru furt prin clonarea unor carduri bancare în sudul Indiei
» Fostul ministru al Mediului Attila Korodi, la DNA
» Dolj: Urmărit internaţional depistat în punctul de trecere a frontierei
» Rio de Janeiro: Autobuz cu jurnalişti, atacat cu focuri de armă
» Lucrări pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti
» Guvernul discută prima rectificarea a bugetului de stat
» ”Moarte în Sarajevo” va deschide cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival
» Olt: Cadavru degajat de pompieri de pe un stâlp de electricitate
» Bogdan Olteanu, la DNA
» Doliu în familia regală britanică: Ducele de Westminster a decedat
» Nume mari, la căpătâiul reginei Ana
» Românii din reportajul Sky News, ridicați de DIICOT
» Dolj: Minori cercetați penal după ce au sustras și condus un autoturism
» Incendiu de proporţii pe platforma Oltchim Râmnicu Vâlcea
» Erdogan și Putin s-au înțeles să reia legăturile economice și să coopereze militar
» Anual, 200 de oameni mor în incendii în România

Publireportaj

» Mai mult de 10 culturi diferite reunite într-un singur loc din Craiova

Dolj

» Dolj: 18 evenimente, dintre care trei soldate cu deces, raportate la ITM doar în luna iulie
» Polițiștii au reținut un bărbat suspectat de furt
» Dolj: Ațiunile polițiștilor rutieri continuă
» Când vor scăpa craiovenii de mirosul gropii de gunoi de la Mofleni?
» Primarul Craiovei scapă, deocamdată, de controlul judiciar
» Despăgubiri pentru terenurile traversate de magistrala Izvarna-Craiova
» 11.000 de hectare de teren agricol, pârjolite de secetă în Dolj

Mehedinţi

» Mehedinţi: Acţiuni pentru prevenirea infracțiunilor din mediul rural
» Mehedinţi: Acţiuni în trafic pentru asigurarea respectării regulilor de circulaţie
» A scăzut rata şomajului în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Rata şomajului mai mare în iulie decât în iunie

Sport

» România, prima victorie la handbal la Jocurile Olimpice de la Rio
» Handbal (f): Cupa Craiovei se va desfășura în perioada 19-21 august
» Programul sportivilor români în ziua a 5-a la Jocurile Olimpice
» JO Rio: Serena Williams, campioana olimpică en-titre, a fost eliminată în optimile de finală
» Tecău şi Mergea, în semifinalele Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro
» Fotbal / Real Madrid a câştigat Supercupa Europei
» CJA Dolj cheamă arbitrii în bănci
» Pandurii luptă în Cupa Ligii
» Oltenii caută victoriile în Cupa României

Sanatate

» Analizele pentru copii, decontate doar în teorie

Top