19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS200, înconjurat de bălării și gunoaie

S200, înconjurat de bălării și gunoaie

Clădirea ce tronează între bulevardul Calea București și strada A.I. Cuza, aflată în administrarea Universității din Craiova și care se dorea a fi cel mai mare centru IT din sudul Europei, este în prezent înconjurată de buruieni, boscheți și gunoaie. Este vorba de blocul S200, a cărui prezență impozantă în peisajul urban al orașului contrastează cu terenul viran din jur, care se oglindește în fațada de sticlă a clădirii. Spațiul din jurul blocului este năpădit de iarbă și mărăcini, precum și de resturi de tot felul. Pe alocuri, bălăriile depășesc în înălțime gardul cu care este împrejmuit blocul, dând impresia mai degrabă de maidan decât de zonă centrală.
Blocul S200 are în spate o lungă „istorie“. Proiectat inițial să fie hotel, a intrat ulterior în proprietatea Universității din Craiova, în anul 2001. În 2007 au fost demarate lucrările pentru a-l transforma în parc IT. Nici acestea nu au avut sorți de izbânda, iar clădirea a fost abandonată sau, altfel spus, a intrat în conservare. Din acel moment, igienizarea și curățenia terenului din jurul clădirii nu au mai fost prioritare pentru administratorul clădirii, Universitatea din Craiova.
Aspectul neîngrijit al spațiului urâțește zona și îi deranjează pe craiovenii care locuiesc pe unul dintre cele mai mari bulevarde ale orașului, la o aruncătură de băț de centru. „Dimineața îmi fac plimbarea în această zonă și văd că acest loc se transformă pe zi ce trece în groapă de gunoi. Oare nu se poate face o igienizare a lui? Cred că s-ar găsi și voluntari pentru curățarea zonei. Este în centrul orașului și cu un minimum de efort ar putea fi un spațiu verde, nu un spațiu plin de sticle, iarbă uscată, cărămizi și hârtii. Se poate face ceva încât să avem un spațiu civilizat? Eu aș fi unul din voluntari“, a spus craioveanca Elvira Jianu.
Întrebați de ce este abandonat și neîngrijit terenul din jurul clădirii, reprezentanții Universității din Craiova au făcut următoarea precizare.
„Universitatea din Craiova a efectuat sistematic lucrări de igienizare a spaţiilor care-i aparțin din incinta clădirii S200. În prezent, sunt preconizate lucrări de defrișare definitivă. Precizăm, de asemenea, că o mare parte din terenul exterior al clădirii a fost retrocedat și nu mai este responsabilitatea instituției noastre“, se arată într-un răspuns venit de la Biroul de presă al Universității din Craiova. Înțelegem din acest răspuns că universitatea administrează doar o parte din terenul care înconjoară blocul S200, restul fiind retrocedat unei persoane, care ar trebui să se ocupe de igenizarea părții care îi aparține.
La acest moment, Universitatea din Craiova a obținut o finanțare de 3,3 milioane de lei de la Ministerul Educației. Prin urmare, se va reface proiectul tehnic, iar destinația finală a imobilului este aceea de birouri, care vor fi închiriate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS