17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRablele din parcări vor trece în proprietatea privată a primăriei

Rablele din parcări vor trece în proprietatea privată a primăriei

Mai mulți cititori GdS au sesizat faptul că, în municipiul Craiova, foarte multe locuri de parcare, fie amplasate pe marginea străzilor și bulevardelor, fie între blocuri, sunt ocupate de mașini mâncate de rugină, care nu au mai circulat de ani buni. Reprezentanții Poliției Locale Craiova spun că ridicarea rablelor de pe domeniul public este o prioritate. Numai anul trecut au identificat aproape 200 de astfel de autoturisme.

Redactorii GdS au verificat dacă sesizările cititorilor se confirmă și în cursul zilei de marți, numai în două ore, au găsit pe străzile din municipiu aproape 20 de autoturisme care par abandonate de proprietari. De exemplu, lângă Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, în parcarea din spatele blocului R16 de pe strada Doljului, „zac“ o Dacie, un Trabant și o remorcă auto care nu au mai fost mișcate din loc de ani buni.
Proprietarul Trabantului a explicat că nu are nici o șansă să mai circule cu el, pentru că piesele și reparația l-ar costa destul de mult. Ar fi vrut să scape de mașină și să elibereze locul de parcare, însă nu l-au lăsat problemele de sănătate.
De asemenea, în locurile de parcare de pe strada General Magheru găsim două autoturisme care par abandonate, un Daewoo Espero și o Dacie, iar pe strada Gheorghe Țițeica, în spatele blocurilor C22, C23 și C27, alte trei Dacii, un Oltcit, un Peugeot și un Opel. Acestea din urmă nu au numere de înmatriculare. Pe strada Henri Coandă stau de ani buni în parcare alte două Dacii, iar pe strada Popescu Voitești se găsește un Oltcit ros de rugină, căruia i-a căzut o portieră, dar și o Dacie Papuc și o Dacie Nova. Mai departe, în parcările amenajate pe bulevardul Dacia, se pot vedea câteva Dacii care nu au mai circulat pe drumurile publice de ani buni.
Trebuie amintit și autoturismul Daewoo Matiz, parcat pe strada Rovinari din cartierul Valea Roșie, în care și-a găsit adăpost o familie de șobolani. GdS a prezentat această poveste a Matizului cu șobolani în ediția de marți, 10 februarie în articolul „Un taxi abandonat, transformat în cuib de șobolani“.

Mașini ridicate din municipiul Craiova

Întrebați despre situația acestor mașini, reprezentanții Poliției Locale Craiova, care se ocupă cu identificarea și ridicarea mașinilor abandonate pe domeniul public, au precizat pentru GdS că unele dintre ele nu pot fi considerate abandonate, iar în cazul altora au fost deja demarate procedurile legale.
Autoturismul Daewoo Espero parcat pe General Magheru este radiat de la Direcția de Impozite și Taxe, este avariat și face obiectul unui dosar aflat pe rolul instanței de judecată. O Dacie de pe strada Henri Coandă are vinieta valabilă pentru anul 2015, ca și Matizul de pe strada Rovinari, așa că nu pot fi declarate abandonate. De altfel, proprietarul Matizului a fost amendat de polițiștii locali, iar miercuri și-a ridicat mașina de pe domeniul public. În schimb, Trabantul și remorca auto fuseseră deja ridicate de proprietari din parcarea blocului R16.
În ceea ce privește celelalte mașini ce par a fi abandonate, reprezentanții Poliției Locale spun că proprietarii acestora au fost deja somați.
Polițiștii locali au mai precizat că, în cursul anului 2015, au fost depistate în Craiova 184 de autovehicule care au făcut obiectul Legii privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate. „În urma efectuării procedurilor legale stabilite de actul normativ menționat, proprietarii acestor vehicule au fost somați ca, în termen de zece zile, să procedeze la intrarea în legalitate, fie prin eliberarea domeniului public, fie prin achiziționarea și afișarea la loc vizibil a vinietei de parcare. Din totalul de 184 de proprietari de vehicule somați, 161 s-au conformat procedurilor legale în vigoare. Pentru șapte vehicule au fost emise dispoziții de către primarul Craiovei pentru trecerea în proprietatea privată a municipiului a vehiculelor respective, iar 16 vehicule se află, în prezent, în etapele premergătoare întocmirii documentelor necesare emiterii dispoziţiei prin care vehiculele în cauză urmează să fie declarate abandonate“, au explicat reprezentanții Poliției Locale.
De asemenea, de la începutul anului și până în prezent, polițiștii locali au identificat 17 autovehicule ce par abandonate. În cazul acestora a fost demarată procedura de identificare a proprietarului.

Ce spune legea

Potrivit Legii privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau  abandonate (Legea nr. nr. 421/2002, mofificată prin Legea nr. 309/2006), mașinile care ruginesc pe domeniul public se împart în două categorii: cele fără stăpân (fără plăcuțe de înmatriculare, al căror proprietar este necunoscut) și cele abandonate (al căror proprietar se cunoaște, dar starea tehnică a mașinii arată că, probabil, a renunțat la drepturile asupra acesteia). În ambele cazuri, procedura pentru ridicarea rablelor de pe domeniul public este destul de complicată.
În ambele cazuri, agenții Poliției Locale întocmesc un proces-verbal, iar după 30 de zile încep procedura pentru identificarea proprietarului mașinii. Următorul pas este emiterea de către primărie, la propunerea polițiștilor locali, a unei dispoziţii prin care declară vehiculul cu pricina ca fiind fără stăpân sau abandonat.
Mai departe, atunci când se cunoaște proprietarul, acesta este somat prin scrisoare recomandată, ca în termen de cinci zile de la primirea acesteia să-și ridice mașina. De cele mai multe ori, procedura se oprește aici, pentru că proprietarii rablelor aleg să le ridice de pe domeniul public.
Există situații în care proprietarul mașinii nu răspunde somației, așa că, printr-o dispoziție a primarului, autovehiculul trece de drept în proprietatea primăriei. Dispoziția se comunică proprietarului, care o poate ataca în instanță. Mai trebuie spus că persoanele care refuză să-și ridice rablele de pe domeniul public pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei.
În ceea ce privește mașinile fără stăpân, procedura este ceva mai complicată. Primăria trebuie să publice într-un ziar local un anunț cu caracteristicile mașinii în încercarea de a identifica totuși proprietarul acesteia. Ulterior, dacă după zece zile de la data publicării anunțului proprietarul mașinii nu dă nici un semn de viață, rabla trece de drept în proprietatea primăriei, urmând să fie vândută sau dusă la fier vechi.
Mai trebuie spus că mașinile declarate abandonate sau fără stăpân sunt inventariate, ridicate și depozitate într-un loc special. Cheltuielile făcute cu aceste operațiuni sunt acoperite fie de proprietar, dacă alege totuși să-și recupereze mașina, fie din sumele obţinute în urma valorificării vehiculului. Nici restituirea către proprietar nu este o chestiune simplă. Acesta trebuie să facă dovada că este proprietarul mașinii, că a achitat toate taxele și impozitele prevăzute de lege, dar și că a plătit tariful de parcare în cazul în care rabla a fost ridicată dintr-o parcare.
Pe de altă parte, atunci când proprietarul unei rable dovedește că are taxele și impozitele achitate, mașina nu poate fi considerată abandonată, cu atât mai puțin fără stăpân.

Alte amenzi

În baza Hotărârii Consililui Local Craiova nr. 319/2009, modificată în 2015, craiovenii care își abandonează rablele pe domeniul public pot fi amendați. Se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice și cu amendă între 700 și 1.500 de lei în cazul persoanelor juridice, abandonarea pe domeniul public/privat de aparate de orice fel, tonete, chioșcuri, containere, construcții metalice ori din alte materiale, instalații, utilaje și vehicule. Aceeași amendă o pot primi și cei care dezmembrează autovehicule pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova.

 

Zeci de maşini din Gorj, ridicate anul trecut de pe domeniul public

Proprietarii de maşini abandonate pe domeniul public riscă amenzi usturătoare din partea poliţiştilor locali din Gorj. „Proprietarii sau deținătorii legali vor fi somați pentru ridicarea vehiculelor abandonate de pe domeniul public sau privat al statului. În cazul în care proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu dă curs somației transmise în scris, în baza dispoziției prin care se declară vehiculul abandonat, va fi luată măsura sancțiunii contravenționale cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și ridicarea vehiculului fără stăpân de pe domeniul public. În cursul anului 2015, au fost identificate 45 de autovehicule ca fiind abandonate sau fără stăpân, conform  Legii nr. 421/2002 actualizată, privind regimul vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului. În urma demarării procedurilor de trecere a acestora în patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale, autovehiculele au fost ridicate“, a declarat Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţie Locale Târgu Jiu.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS