6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCurtea de Conturi: Jaf din banii publici în Dolj

Curtea de Conturi: Jaf din banii publici în Dolj

Mai multe primării au umflat sumele pe care le-au achitat firmelor care au executat diverse lucrări edilitare. Curtea de Conturi a descoperit sume nelegale plătite în plus operatorilor economici, iar primăriile care s-au simțit „cu musca pe căciulă“ au și trecut la recuperarea banilor. O parte din prejudiciu s-a recuperat deja, iar în alte cazuri s-a ajuns la instanță.
Curtea de Conturi a descoperit la comunele și orașele din Dolj verificate în 2015 foarte multe plăți nelegale, făcute, în special, pentru lucrări de investiții neexecutate în totalitate. Contactați de GdS, unii dintre edilii localităților în care s-au constatat prejudicii mari, fie neagă neregulile făcute și nu își mai aduc aminte ce prejudicii a stabilit Curtea, fie și-au recunoscut greșelile și au făcut demersuri ca să recupereze banii pierduți pe diverse lucrări.

În Moțăței s-au plătit în plus 478.000 de lei pentru canalizare

Inspectorii financiari de la Curtea de Conturi au des­­­­­­­­­­co­perit că Primăria Mo­ță­ței a efectuat plăți nelega­­le în sumă de 478.000 de lei, la obiectivul de investiții „Canalizare și stație de epura­re în comuna Moțăței, sat Moțăței, județul Dolj“, plăți care au fost „cauzate de actualizarea nejustificată a prețului contractului (468.000 de lei), respectiv de acceptarea la plată a unor situații de lucrări conținând articole neexecutate în totalitate (10.000 de lei)“, se arată în raportul Curții de Conturi efectuat în 2015 pentru anul 2014. Primarul localității, Constantin Enea, nu știa prea multe despre prejudiciul constatat, dar contabilul primăriei, Marin Roșu, a recunoscut că primăria a făcut o greșeală, pe care încearcă să o repare în instanță. Practic, primăria a „umflat“ artificial contractul inițial încheiat cu constructorul, actualizând cu rata inflației toate sumele datorate constructorului, deși legislația interzicea ca această actualizare să se facă pentru contractele de lucrări la care execuția a început deja. Primăria s-a grăbit și să plătească acei bani în plus executantului lucrării, iar acum încearcă să îi recupereze în justiție. „S-a executat ce era de executat. Problema este că s-a actualizat valoarea contractului în baza OG nr. 28/2013 și în urma activității de audit desfășurat de personalul Curții de Conturi s-a constatat că această actualizare era nelegală. Încercăm să recuperăm prejudiciul de la firma respectivă. I-am acționat în instanță pentru elucidarea situației de fapt. S-a interpretat greșit Ordonanța nr. 28/2013 care spunea că se actualizează contractele cu indicele de inflație stabilit de Institutul Național de Statistică. Dar era în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 77 care interzicea actualizarea cu indicele de inflație a contractelor în cazul lucrărilor deja începute. Sperăm să recuperăm prejudiciul în instanță de la executantul lucrării. El mai are și o scrisoare de garanție de bună execuție, în favoarea primăriei și mai are lucrări în localitate“, a spus contabilul de la Primăria Moțăței, Marin Roșu.

Perișor, plăți nelegale la noul sediu al primăriei

Auditorii de la Curtea de Conturi au constatat un prejudiciu de 204.000 lei la Primăria Perișor, unde s-ar fi făcut plăți pentru lucrări parțial executate la noul sediu al primăriei care s-a construit în comună. „La obiectivul de investiții «Construire sediu Primărie, comuna Perișor, Dolj» s-au constatat plăți nelegale în sumă de 204.000 lei, cauzate de acceptarea la plată a unor situații de lucrări conținând articole neexecutate în totalitate“. Contactat telefonic, primarul comunei Perișor, Mariana Chipirlin, a susținut că nu este adevărat ceea ce se scrie în raportul Curții de Conturi. „Nu este la noi nici o problemă. S-a reglat și nu este nici o deficiență. Eu sunt economist și știu ce spun. Citiți raportul complet, că pe perioada controlului s-a remediat. A fost o problemă de schimb, nu altceva“, a spus primarul din Perișor, Mariana Chipirlin.
Totuși, raportul Curții de Conturi este destul de clar în ceea ce privește prejudiciul cauzat și nu prevede că s-ar fi încasat sumele respective în timpul controlului. Instituția de control a dispus și măsuri pentru Primăria Perișor, care trebuie duse la îndeplinire de conducerea primăriei: „(…) Conducerea entității va proceda la extinderea verificărilor, în vederea stabilirii întinderii prejudiciului (inclusiv majorări de întârziere) și va dispune măsurile pentru recuperarea acestuia“.
Tot la Perișor s-a constatat că primăria nu a încasat sumele care ar fi trebuit de la firmele care au concesionat terenuri. Curtea de Conturi a explicat că „având în vedere că, în timpul controlului, s-au constatat venituri nestabilite, neevidenţiate şi neurmărite în sumă 20.937 de lei (13.332 de lei debit + 7.605 lei accesorii), ordonatorul principal de credite va dispune măsuri pentru extinderea verificărilor asupra tuturor contractelor de concesiune/ închiriere/arendare, stabilirea corectă a veniturilor care se datorează bugetului local, înregistrarea diferenţelor de creanţe constatate cu această ocazie în evidența contabilă, și dispunerea măsurilor legale de urmărire şi încasare a acestora“.

Plăți „umflate“ și la Radovan cu indicele inflației

La Primăria Radovan, controlorii Curții de Conturi au constatat „plata de lucrări facturate și recepționate, dar neexecutate, la obiectivul de investiții «Modernizare drumuri comunale DC 14 și DC17», în sumă totală de 241.000 de lei“, se arată în raportul Curții pentru lucrările din 2014. Totodată, controlorii financiari spun că prejudiciul respectiv a fost recuperat în totalitate în timpul controlului de la firma executantă. De asemenea, Primăria Radovan ar fi făcut „plăți nelegale la obiectivul de investiții «Pietruire strada Lacului», în sumă de 86.000 de lei, cauzate de actualizarea nelegală a valorii contractului (59.000 de lei), respectiv de decontarea unor podețe la alte prețuri decât cele din devizul-ofertă (27.000 de lei)“, potrivit raportului Curții de Conturi.
Primarul din Radovan, Aurică Cârstianu, a declarat că „lucrările despre care se scrie în raportul Curții sunt executate în totalitate. Domnul inspector de la Curtea de Conturi care a venit în audit a semnat că toate lucrările au fost executate. S-a rezolvat în timp util și s-a recuperat suma“. În schimb, pentru pietruirea drumului care duce la Lacul Fântânele, Primăria Radovan a făcut aceeași greșeală ca și alte unități administrativ teritoriale doljene: a actualizat cu indicele de inflație valoarea unui contract de lucrări, deși acel coeficient nu trebuia aplicat lucrărilor deja începute și aflate în execuție la momentul publicării ordonanței care se referea la actualizarea cu indicele inflației. Din cauză că s-a plătit deja constructorului suma crescută artificial, primăria trebuie acum să recupereze banii de la executant. „La obiectivul de pietruire pe strada Lacului a fost un coeficient de inflație care s-a plătit și nu a fost prins în contract. Banii vor fi recuperați de la firma care i-a primit. Există un fel de angajament între noi și firmă, prin care aceasta promitea că va plăti“, a spus primarul din Radovan.
Raportul Curții mai arată că în perioada 2013-2015, primăria a achiziționat bonuri valorice de carburant în sumă totală de 86.404 lei, pe care nu le-a înregistrat corect în evidențele contabile.

Dăbuleni – probleme cu împădurirea

Curtea de Conturi a constatat că la Dăbuleni s-au plătit bani mulți pentru lucrări parțial efectuate. „La obiectivul de investiții «Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate constituite în perimetrul de ameliorare Dăbuleni» s-au găsit plăți nelegale în sumă de 61.000 de lei, cauzate de acceptarea la plată a unor facturi conținând articole neexecutate în totalitate“. Inițial, edilul orașului nu își amintea să fi fost vorba despre acele prevederi ale Curții de Conturi, susținând că nu este vorba despre Dăbuleni.
Între timp, primarul localității și-a amintit de banii plătiți în plus, dar spune că acele lucrări s-au executat și că s-au recuperat deja banii de la acea firmă. „Ei au executat lucrările, dar nu au respectat proiectul. În loc să pună bondocii la distanță de 2,5 metri, i-au pus la 2,3 metri. S-a refăcut lucrarea și s-au recuperat deja banii“, a spus Nicoale Drăgoi, primarul din Dăbuleni.
Măceșu de Jos, plăți ciudate la canalizare și aducțiunea de apă

În anul 2014, conducerea Primăriei Măceșu de Jos a acordat salariaților unității diverse prime cu ocazia unor zile festive, cu care Curtea de Conturi nu a fost de acord.
De asemenea, s-a constatat efectuarea de plăţi nelegale către executantul de lucrări la obiectivul de investiţii „Alimentare cu apă în sistem centralizat“, în sumă totală de 10.061 de lei. S-a constatat efectuarea de plăţi nelegale către executantul de lucrări la obiectivul de investiţii „Înființare rețea centralizată de canalizare în satul Măceșu de Jos“, ce aparține de comuna cu același nume, în sumă totală de 21.994 de lei. Primarul localității, Mihai Bojin, nu știa de aceste prejudicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS