Ore de așteptare cu lacrimi și durere la Urgență

În această perioadă, Urgența Spitalului Județean Craiova este mult mai aglomerată pentru că zilnic ajung oameni cu fracturi (Foto: Traian Mitrache)


Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Ju­de­­țean Craiova este locul în care zilnic ajung sute de pacienți. Țipete de durere sau de furie, ore de așteptare și umilință, acesta este tabloul care descrie situația de aici. Bolnavii se plâng că nimeni nu îi bagă în seamă și așteaptă în unele cazuri cu orele. În aceste zile, Urgența este mai aglomerată decât de obicei pentru că vin mulți pacienți cu fracturi, iar spațiul în care bolnavii așteaptă a fost restrâns pentru că se lucrează la extinderea UPU.

Forfotă. Oameni care își strigă durerea. Unii plâng, alții bombăne și nu au curajul să își arate nemulțumirea de teamă să nu supere pe cineva. Zilnic, aici ajung în medie 350 de bolnavi, care așteaptă să fie tratați de medicii unității. La UPU Craiova sunt trimise cazurile cele mai grave din toate cele cinci județe ale Olteniei, din această cauză apare și aglomerația. Miercuri, în jurul orei 12.00, Urgența SJU era plină de oameni. Unii stăteau în picioare, alții pe cele câteva scaune de plastic, și toți așteptau să fie chemați de un medic care să îi investigheze. Spațiul în care oamenii așteaptă a fost micșorat în vara anului trecut pentru că au început lucrările la extinderea UPU și a fost nevoie de reorganizare. Au rămas în jur de 15 scaune pe care bolnavii pot să se așeze, iar cine nu prinde loc așteaptă în picioare. Miercuri, după mai bine de două ore de așteptare în Urgență, Geta a început să strige că fata ei nu mai poate suporta durerile și nimeni nu se uită la ea.

„De la ora 10.00 am venit cu salvarea! Suntem din Coțofenii din Dos. Am chemat salvarea pentru fata mea pentru că are probleme cu rinichii, nu mai suporta durerile. Am mai venit aici și ieri (marți – n.r.), medicii i-au dat să ia tratament de 80 de lei. A luat medicamentele, dar degeaba, are piatră la rinichi și durerile sunt foarte mari, nu a putut să stea acasă. Acum doamna doctor ne-a spus să așteptăm, că sunt mulți pacienți și nu poate să se ocupe deocamdată de ea, dar am așteptat mai bine de două ore și nu mai poate de dureri“, a povestit disperată femeia. Așezată pe vine lângă scaun, fata ne-a spus printre lacrimi că nu mai suportă durerile și că nu este normal ca pacienții să aștepte atât de mult. „Marți mi-au făcut un calmant, mi-au dat să cumpăr medicamente și m-au trimis acasă. Nu mi-au spus ce am. Nu se poate așa ceva, moare omul în spital. Stau aici și aștept și nimeni nu mă întreabă nimic. Mă văd că plâng, că mă vaiet și nu face nimeni nimic“, a spus fata plângând.

„Sunt aici de azi-dimineață, de la ora șase“

Sala de așteptare a Unității de Primiri Urgențe este plină mereu. Medicii și asistenții ies și intră în sala unde bolnavilor li se acordă îngrijiri și, din când în când, mai strigă câte un nume. De multe ori cadrele medicale sunt depășite de situație. Șase medici lucrează, în total, într-o zi, în această secție, patru medici de gardă, unul pe ambulanță și unul pe elicopter. Iar pacienții sunt din ce în ce mai mulți.

Conștienți că situația nu este ușoară pentru nimeni, pacienții nu cer decât ca sistemul la care cotizează să le ofere măcar condițiile minime de tratament. Alexia a venit la șase dimineața în UPU. Am găsit-o rezemată de un stâlp. Avea dureri atât de mari încât nu se putea așeza pe scaun. Medicii i-au făcut o injecție și i-au spus să aștepte.


„Sunt aici de azi-dimineață, de la ora șase. La ora zece mi-au făcut o injecție, dar de atunci nu mi-au făcut analize și nimic altceva. Mi-au spus doar să aștept. Am probleme cu rinichii, dar acum mi-au zis că durerile ar putea veni și de la coloană. Ca mine așteaptă toți cei pe care îi vedeți aici. Nu pot să stau nici pe scaun pentru că am dureri mari. Nu avem ce să facem, toți suntem în aceeași situație. Acesta este sistemul“, a spus Alexia.

Din cauza ghețușului, în aceste zile, mai mulți pacienți au ajuns la UPU cu fracturi. Unul dintre ei este și Alexandru Gună. Miercuri dimineață a plecat spre serviciu, a alunecat pe gheață și a fost adus de urgență la spital. La ora 9.30, când a ajuns la unitatea medicală, i s-au făcut investigațiile necesare, iar în jurul orei 12.00 l-am găsit așteptând pe unul dintre scaunele de la UPU. „Am alunecat pe gheață când să plec la serviciu. De la nouă jumătate sunt în urgență. Mi-au făcut radiografie și după ce au văzut rezultatul mi-au pus piciorul în gips. Durează până se fac toate investigațiile și, în general, se așteaptă cam mult în Urgență. Asta este, nu avem ce să facem“, a spus, resemnat, bărbatul.

Unii pacienți, trimiși la Urgența de la „Filantropia“

Medicii care lucrează la UPU Craiova spun că, de multe ori, aglomerația apare pentru că aici ajung și mulți pacienți care nu reprezintă neapărat urgențe. Sunt oameni care și-ar putea rezolva problemele de sănătate la medicul de familie sau în policlinică. Medicii din Urgență trebuie să respecte un Protocol naţional de triaj al pacienţilor, aprobat de Ministerul Sănătăţii, care se aplică în toate spitalele din ţară. Conform acestuia, cazurile se clasifică în cinci categorii, reprezentate prin coduri. În cadrul SJU există în triaj doi asistenţi care stabilesc gradul de urgenţă al fiecărui pacient. În cazul în care aceştia sunt depăşiţi de situaţie, este chemat medicul de specialitate aflat de gardă. Cazurile grave sunt reprezentate de pacienții care au risc al funcțiilor vitale sau funcții vitale oprite în evoluție precum stop cardiac, stop respirator. Aceștia trebuie să fie tratați primii și pentru ei trebuie să existe mereu loc și personal. În schimb, persoanele care spun că au probleme cu urechea sau suferă de infecții urinare sunt considerate cazuri de urgență medie.

Pentru a ușura situația, mai ales pe perioada lucrărilor de extindere la UPU, conducerea spitalului a decis ca o parte dintre cazurile care nu sunt de urgență maximă să fie redirecționate către Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul „Filantropia“. „Săptămâna trecută am avut o discuție cu cei de la Salvare și de la Spitalul «Filantropia» ca o parte dintre pacienții care sunt aduși cu salvarea la noi la spital să fie redirecționați către Urgența Spitalului Municipal «Filantropia». În această perioadă, afluxul de pacienți este foarte mare, iar UPU se află în proces de extindere. Lucrările o să dureze până în 2017, spațiul de la Urgență este mai mic decât înainte de începerea lucrărilor. Pentru a degreva situația și pentru a evita aglomerarea și timpul de așteptare îndelungat, am decis ca pacienții care nu sunt în stare gravă sau care nu au semne clare de fractură să fie duși și la Spitalul «Filantropia». Recomandarea noastră este ca în perioada lucrărilor pacienții să meargă și către altă unitate dacă starea de sănătate le permite“, a declarat Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 ianuarie 2016

Actualitate

» Filmul „Brâncuşi din eternitate“, pe marile ecrane din Anglia
» Adela Liculescu, de la Craiova la Viena – Cucerește inimi cu acorduri de pian
» Gazeta de Sud, acasă la regele caricaturii, Ştefan Popa – Popa’S
» Temperaturile – pozitive din februarie, dar precipitațiile vor fi excedentare, în următoarele trei luni
» Un oltean în Antarctica
» SUA: Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord – Est și Est, Washinhton DC și metropola New York
» Circulaţia trenurilor CFR Călători – pentru perioada 23-25 ianuarie
» Şoferul care a intrat cu mașina în gardul Guvernului s-a ales cu dosar penal
» Dan Șova, plasat în arest la domiciliu. Decizia este definitivă
» Centru de îngrijire paliativă la Craiova
» Cu Magda Puşkaş la o cană cu vin
» Unirea Principatelor, sărbătorită la grădiniţă
» Investiţii la Mîrşani
» Belgia: Doi muncitori români au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon
» Cum va fi modificată legea dării în plată
» Experții Consiliului Europei critică Parlamentul pentru lipsa de transparență
» Facebook va lansa o platformă dedicată actualităţilor sportive
» Report de peste 1,2 milioane de euro la categoria I a jocului Joker
» Telecabina de la Bâlea Lac a fost repusă în funcţiune după trei zile
» ANM: Prognoza meteo pentru următoarele trei luni
» Un bărbat a intrat cu maşina în gardul Guvernului, în semn de protest
» Preţul petrolului a crescut cu 5%, la peste 30 dolari/baril, ca urmare a temperaturilor scăzute

Dolj

» „Ursul păcălit de vulpe“ și „Rățușca cea urâtă“, la Colibri
» Regizorul Bogdan Cristian-Drăgan propune „Revolta Evei Braun“
» CJ Gorj a mijlocit înființarea Serviciului de Evidență a Persoanelor Bustuchin
» Percheziții și al treilea dosar penal la Primăria Filiași
» Seminar de fiscalitate, în Bănie
» Craiova – bună de plată pentru concertele lui Antonie Solomon
» Profesorii din Dolj optează pentru mai multe ore de științe
» Întreruperi energie electrică de luni
» Dezbatere privind noile standarde implementate în chirurgia cardiovasculară și neurochirurgie
» Săptămâna portugheză la Filarmonica “Oltenia”
» Craiova: Expoziţie de fotografie la Biblioteca Judeţeană
» Seminarul Teologic din Craiova se pregăteşte de hram

Gorj

» Gorj: Apel pentru protejarea branşamentelor de apă
» „Nunta de Aur” la Târgu Jiu
» Gorj: A schimbat bani falşi
» Gorj: Audieri maraton în dosarul evazioniştilor de etnie romă
» Gorj: Înşelăciune pe seama victimelor din Clubul „Colectiv”
» Gorj: Trei persoane, reținute pentru înșelăciune, după ce i-au furat bijuteriile unei femei

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 5.000 de şomeri au fost încadraţi în muncă ăn 2015
» Biletul câştigător la Loto 6/49, cu premiu de peste 1,8 milioane de lei, jucat la Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Vâlcea: Medicul care şi-a tăiat un coleg în zona gâtului, suspendat de conducerea Spitalului Judeţean Vâlcea

Sport

» Derbi oltean la handbal
» Craiova luptă cu Dinamo la volei și baschet

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Omu’ de la Zoo
» Bancul zilei
» Locuri fascinante pe care oamenii nu le-au vizitat
» Maşina Aston Martin şi alte obiecte a lui James Bond, scoase la licitație. Banii vor fi donaţi unor cauze caritabile

Top