18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine va colecta gunoiul din Dolj?

Cine va colecta gunoiul din Dolj?

Membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor „Eco Dolj“ au aprobat ieri documentația necesară organizării licitației publice pentru atribuirea contractului de delegare a colectării și transportului deșeurilor în județ
Membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor „Eco Dolj“ au aprobat ieri documentația necesară organizării licitației publice pentru atribuirea contractului de delegare a colectării și transportului deșeurilor în județ

Master Planul de Deșeuri al Doljului intră în cea mai importantă etapă, cea a desemnării operatorului care va colecta și transporta gunoiul din întregul județ în următorii opt ani. Valoarea anuală a contractului va fi de circa 12 milioane de euro. Consiliul Județean Dolj a transmis ieri anunțul de participare la licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), dar el va deveni activ după ce documentele vor fi verificate de Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor „Eco Dolj“ a aprobat ieri documentația necesară organizării licitației publice pentru atribuirea contractului de delegare a colectării și transportului deșeurilor în județ, precum și pentru operarea stației de sortare și transfer din localitatea Goicea. „Astăzi (ieri – n.r.), am făcut un pas important în cadrul demersului privind Sistemul de management integrat al deșeurilor, cel mai mare proiect pe care îl gestionează Consiliul Județean Dolj, atât din punct de vedere al fondurilor derulate, cât și din punct de vedere al adresabilității lui, fiind implementat în toate cele 111 unități administrative din județ. Dacă până în prezent ne-am preocupat de organizarea procedurilor care vizau construirea infrastructurii și asigurarea dotărilor necesare în funcționarea acestui sistem, de astăzi inițiem, practic, demersurile pentru operaționalizarea lui. În unanimitate, membrii adunării generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară «EcoDolj» au aprobat documentația necesară scoaterii la licitație a contractului privind delegarea gestiunii activităților de colectare și transport al deșeurilor. Totodată, agentul economic care va prelua acest serviciu se va ocupa și de operarea stației de sortare și transfer din localitatea Goicea“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Contract de 12 milioane de euro pe an

Potrivit acestuia, firma sau asocierea de firme care va câștiga contractul va trebui să facă investiții într-un parc propriu de utilaje, dar va beneficia și de ajutorul CJ care îi va pune la dispoziție 32 de mașini de colectare a deșeurilor achiziționate din fonduri europene în cadrul Master Planului de Deșeuri. „Noi vom pune la dispoziția operatorului care își va adjudeca licitația 32 de mașini de colectare a deșeurilor, utilaje achiziționate prin proiect, creând astfel condițiile pentru practicarea unor tarife mai mici, în beneficiul cetățenilor. Pe de altă parte, agentul economic va trebui să-și completeze și să-și diversifice parcul auto cu noi utilaje, iar pentru acest lucru se impune ca, la rândul său, să facă o serie de investiții, cu atât mai mult cu cât va prelua acest serviciu timp de opt ani. Vorbim despre un contract amplu, care acoperă întregul județ, aspect care se reflectă și în valoarea lui, estimată la aproximativ 12 milioane de euro pe an, inclusiv TVA. Important este și faptul că operatorul desemnat va plăti consiliului județean o redevență anuală, sumă din care va fi alimentat fondul pentru întreținerea, înlocuirea și dezvoltarea dotărilor. În egală măsură, în perioada următoare, reprezentanții CJ și cei ai ADI «EcoDolj» vor derula o intensă campanie de informare a publicului, explicând ce presupune colectarea selectivă a deșeurilor, beneficiile pe care le aduce, precum și utilizarea corectă a echipamentelor puse la dispoziția gospodăriilor din județ“, a precizat Prioteasa. Atribuirea contractului se va face în urma unei licitații publice, iar CJ a trimis ieri documentele către SEAP, urmând ca anunțul de participare să fie publicat după ce ANRMAP va verifica toate hârtiile.
Din multiplele componente ale Master Planului de Deșeuri, singura care pare să nu aibă rezolvare în perioada următoare este licitația pentru atribuirea contractului de achiziționare și montare a câtorva sute de containere îngropate în Craiova care ar trebui să înlocuiască actualul sistem cu tomberoane. Rezultatul licitației, estimată la circa zece milioane de euro, a fost contestat succesiv de firmele care au participat la procedură, iar în prezent este pe masa consilierilor de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de la București cu slabe șanse de a mai fi implementat până la finalul acestui an, termenul limită de cheltuire a banilor.

Master Plan de 53,6 milioane de euro

Proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“ are o valoare totală de 53,6 milioane de euro și este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013. El prevede construirea a patru stații de transfer al deșeurilor, în Calafat, Dobrești, Băilești și Filiași, a două stații de compostare, în Craiova și Calafat, a unei stații de sortare, în Craiova, precum și achiziția unei serii de echipamente: containere pentru colectarea deșeurilor, inclusiv containere îngropate și utilaje specifice pentru gestionarea acestora, compostoare individuale și autovehicule pentru preluarea și transportul deșeurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS