10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘomajul „negru“ în Oltenia ajunge la 45%!

Șomajul „negru“ în Oltenia ajunge la 45%!

Șomeri sunt considerate doar persoanele „aflate în căutarea unui loc de muncă” înregistrate oficial la AJOFM
Șomeri sunt considerate doar persoanele „aflate în căutarea unui loc de muncă” înregistrate oficial la AJOFM

GdS a făcut o analiză a cifrelor despre care statisticile nu vorbesc explicit. Șomajul „negru“ se referă la persoanele fără loc de muncă, dar care nu figurează înregistrate ca șomeri la AJOFM. 45% dintre oltenii cu vârstă de muncă (15 – 64 de ani) nu au un job. Rata oficială a șomajului este de doar 8,8%.
Cu 25.000 – 26.000 de șomeri înregistrați, județul Dolj este pe primul loc în țară în topul șomajului. Rata șomajului stă de câțiva ani la 8-9%, cu toate că statisticile spun că numărul salariaților și al contractelor de muncă a crescut. În perioada 2012-2015, numărul salariaților activi a crescut de la 134.600 la 143.400, și anume 8.800. În aceeași perioadă, numărul contractelor de muncă a crescut de la 145.700 la 163.300, și anume cu 17.600. Totuși, rata șomajului nu s-a modificat. Pe de altă parte, pentru luna mai 2015, Direcția Județeană de Statistică (DJS) Dolj și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj dau cifre diferite de salariați activi, 124.400, respectiv 142.500. Diferența este de circa 18.000 de salariați. Cum se explică aceste diferențe. Am încercat să găsim răspunsuri la aceste întrebări împreună cu reprezentanții instituțiilor implicate, în cadrul emisiuni „Audiență Generală“ de la Alege TV, de joi, 20 august. Spre exemplu, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, se înregistrează doar șomerii care solicită voluntar acest lucru. „Persoanele fără loc de muncă trebuie să se prezinte cu actul de identitate, actele de studii și de calificare și o adeverință medicală din care să rezulte că sunt apte de muncă din punct de vedere medical. Aceste persoane rămân în evidențele noastre șase luni. După această perioadă, dacă nu reînnoiesc cererea, dispar din bazele noastre de date“, a explicat Alina Ghercioiu, purtătorul de cuvânt al AJOFM. Evident, este vorba despre șomerii neindemnizați. După ultimele statistici, numărul lor se ridică la 22.500.

20% din populația Olteniei, inactivă

În ceea ce privește diferențele între datele ITM și DJS, părerile au fost nuanțate. Purtătorul de cuvânt al DJS, Floarea Cioc, a explicat că cercetarea statistică se face pe eșantion, după care rezultatele sunt confruntate și corelate cu alte surse. Numărul de 124.000 de salariați activi ar fi provizoriu, el urmând să fie corelat cu datele ITM. Pe de altă parte, Cătălin Mohora, inspectorul șef al ITM Dolj, a afirmat că datele din registrul electronic Revisal sunt introduse direct de către angajatori. Cu toate că pot exista erori, ele nu ar fi de natură să modifice substanțial datele. Diferența dintre numărul de salariați activi și numărul de contracte active a fost explicată de Mohora prin aceea că un salariat poate avea mai multe contracte. Practic, un salariat poate avea patru contracte de muncă de două ore/zi, în loc de un contract de opt ore/zi. Totuși, reprezentantul ITM Dolj susține că numărul locurilor de muncă se referă la numărul de contracte de muncă și nu de salariați. În exemplul de mai sus, un salariat ar cumula patru locuri de muncă. În acest sens, în perioada 2012 – 2015 s-ar fi creat în plus circa 17.600 de locuri de muncă. Inexplicabil totuși cum rata șomajului rămâne constant la 8-9%, deși în prezent se raportează la un număr mai mare de salariați activi.
Statisticile oficiale nu vorbesc însă despre persoanele apte de muncă, dar care nu au nici un loc de muncă. Șomajul „negru“, adică neevidențiat explicit în statistici, rezultă din conjugarea mai multor date oficiale. În acest sens, vom folosi datele Institutului Național de Statistică (INS), rezultate în urma cercetării statistice asupra forței de muncă în gospodării (AMIGO). Această cercetare nu oferă însă date decât la nivel regional, pe Oltenia. Potrivit ultimelor date actualizate în august 2015, Oltenia are o populație de 2,23 milioane de locuitori. Populația inactivă (15 ani și peste) se ridică la 755.000 de persoane, iar populația inactivă în vârstă de muncă la (15 – 64 de ani) este de aproximativ 450.000 de persoane. Practic, peste 20% din populația Olteniei are vârstă de muncă (15-64 ani), dar este inactivă. Rata de ocupare în trimestrul I al anului 2015 la această categorie de vârstă este de 54%. Trebuie precizat că rata de ocupare reprezintă ponderea populației ocupate din grupa de vârstă 15-64 de ani în populația din aceeași grupă de vârstă (15-64 ani). Cu alte cuvinte, doar 54,8% dintre persoanele în vârstă de muncă din Oltenia muncesc, restul de 45,2% sunt inactive. Aceasta în ciuda faptului că rata oficială a șomajului în Oltenia pentru această categorie (15 – 64 de ani) este de doar 8,8%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS