18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj34 de mine din Gorj au fost sau vor fi închise

34 de mine din Gorj au fost sau vor fi închise

Minele din Gorj au ajuns o amintire
Minele din Gorj au ajuns o amintire

SC Conversmin SA, care are ca obiect de activitate conservarea şi închiderea minelor şi carierelor, a închis până acum definitiv 13 mine din judeţul Gorj. Potrivit planurilor companiei de stat, în următorii ani vor mai fi închise alte 21 de mine şi cariere miniere. Astfel, nu mai puţin de 34 de mine şi cariere din cadrul mineritului gorjean, care cândva erau deservite de mii de ortaci, nu vor mai fi în exploatare. Societatea Conversmin a cheltuit până acum zeci de milioane de euro numai cu procesul de conservare, închidere şi ecologizare în ceea ce priveşte minele şi carierele din judeţul Gorj. Potrivit Conversmin, la nivelul ţării, dintr-un număr total de 566 de mine şi cariere aprobate până în prezent la închidere prin 11 hotărâri de guvern, au fost executate lucrări de închidere şi ecologizare pentru 295 de obiective miniere din ţară. La 261 de mine şi cariere miniere încă nu au început lucrările de închidere, deşi există aprobări în acest sens.

Sute de milioane de euro pentru închiderea minelor şi carierelor

Conform aceleiaşi surse, cheltuielile totale ale procesului de închidere şi ecologizare pentru perioada 1998-2011, alocate din fonduri bugetare, sunt de 1.343.872.342 de lei, respectiv 353.650.616 euro, iar comparativ cu ceea ce s-a întâmplat până acum, costurile totale vor trece lejer de o jumătate de miliard de euro la nivel naţional cu ce a mai rămas de închis. În ceea ce priveşte judeţul Gorj, Conversmin a închis până acum următoarele mine: Roşiuţa II Sud, Lupoaia II, Dragoteşti, Albeni II, Fărcăşeşti, Cojmăneşti, Mătăsari, Lupoaia I, Ploştina Nord, Rogojelu P3, Schela Viezuroi, Cornu Fetii şi Negomir. Potrivit companiei, lucrări în curs de execuție sunt la minele Leurda, Ploştina, Timişeni, Roşiuţa II N. Bujorăscu, Boca, Roşiuţa II Inferior. De asemenea, lucrări neatacate sunt în următoarele zone: minele Şomăneşti, Albeni, Lupoiţa, Roşiuţa, Urdari, Valea Fântânii, Urdari Panou 3, 4, Cariera Glogova, Cariera Lupoaia str. V-VI, Mina Pinoasa, Mina Viezuroiu, Cariera Miculeşti, Mina Cătălinu Baia de Fier, Cariera Ungurelaşu Baia de Fier, Mina Urdari Panou 5.

CEO mai deţine 12 UMC-uri

La nivelul CEO, mai există în prezent 12 unităţi miniere de carieră (UMC). La fiecare dintre ele sunt înglobate mai multe perimetre miniere şi puncte de lucru. Cea mai performantă unitate minieră de cariere este cea de la Roşia, unde tona de cărbune este cea mai ieftină, sub 40 de lei. Un alt avantaj al carierei amintite este că e aproape de Termocentrala de la Rovinari. Din cadrul CEO a dispărut aproape complet mineritul de subteran, fiind în derulare ultimele acţiuni de introducere în conservare a minelor respective, în vederea închiderii. În prezent, la cele 12 unităţi miniere de carieră din cadrul Sucursalei Divizia Minieră a CEO mai lucrează doar 10.000 de mineri, inclusiv personalul indirect productiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS