22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Avocatului, sărbătorită și la Craiova

Ziua Avocatului, sărbătorită și la Craiova

Baroul Dolj a marcat vineri Ziua Avocatului Român și 150 de ani de avocatură în Oltenia. Avocații și invitații lor s-au întâlnit în Sala Albastră a Universității din Craiova, unde au discutat despre trecutul și viitorul profesiunii.
„În decembrie 1864 a fost publicată legea privitoare la profesia de avocat. Barourile au fost înființate efectiv în 1865. Primele barouri au fost publicate în Monitorul Oficial în luna martie. Este un bun prilej să ne aducem aminte de lucrurile frumoase care ne unesc, nu de cele care ne despart“, a spus av. Lucian Săulean, președintele Baroului Dolj, în cuvântul de deschidere. Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, a spus că „avocatura trece printr-o epocă de tensiune și tranziție“.
„S-au schimbat multe, trăim alte realități economice. Pe zi ce trece, realitățile politice sunt dintre acelea care ne împresurează cu schimbarea lor. Trăim în alt mediu cultural. Profesia de avocat trebuie neapărat integrată într-o lume în care instituțiile juridice clasice se modifică pe zi ce trece“, a subliniat av. Florea.
Cu ocazia acestui eveniment, a fost prezentat și un filmuleț cu decani celebri ai baroului. De asemenea, au fost lansate două cărți: „Istoria Baroului Dolj de la 1864 – 1928, reeditată“ (George Mil. Demetrescu) – prezentată de av. Bianca Predescu și „Istoria Baroului Dolj în documente 1911 – 1957“ (Șerban Pătrașcu) – prezentată de av. Lucian Săuleanu. Totodată, a fost prezentat și tabloul „Peisaj Casele N. Popp“ (Cristi Volcinschi) – care înfățișează sediul Baroului Dolj în perioada 1956 – 1995. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, s-a numărat printre invitații de onoare ai evenimentului. Primarul a mulțumit avocaților că au fost alături de primărie în procesele pe care instituția le-a avut și a subliniat necesitatea ca legislația să fie schimbată.
„Din păcate, legislația nu ne permite ca atunci când avem nevoie de avocați specializați să putem să-i angajăm. Poate vă gândiți și la acest lucru. Sunt foarte mulți angajați în Parlamentul României care sunt convinsă că vă pot susține. Este inadmisibil ca atunci când ai nevoie de servicii de consultanță din partea unor avocați foarte buni specializați pe anumite domenii să aperi instituția cu juriști care sunt foarte buni, dar nu sunt specializați pe conflictele pe care le avem. Din această cauză, există riscul ca de foarte multe ori instituțiile să piardă mai mulți bani decât ar putea să plătească pe astfel de servicii“, a afirmat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS