10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj470 de micuți au primit jucăriile donate de craioveni - Ford România şi Fundaţia Gazeta de Sud au adus bucurie copiilor

470 de micuți au primit jucăriile donate de craioveni – Ford România şi Fundaţia Gazeta de Sud au adus bucurie copiilor

Sunt copii care au uitat ziua în care au primit ultima dată o jucărie în dar de la părinţii lor. Sunt copii săraci, care trăiesc în condiţii greu de descris. Mulţi dintre ei sunt crescuţi de bunici sau de alte rude, deoarece părinţii au plecat departe de casă, peste hotare, să câştige bani, iar alţii trăiesc în familii ale căror venituri se rezumă la alocaţiile copiilor sau ajutoare sociale. Ford România şi Fundaţia Gazeta de Sud împreună cu dumneavoastră, cititorii Gazetei de Sud, aţi reuşit să aduceţi zâmbetul pe chipul a 470 de copii din satele doljene.

Sute de copii de vârstă preşcolară din satele aparţinând comunelor doljene Vârvoru de Jos, Sălcuţa, Fărcaş, Orodel, Vârtop, Tălpaş, Caraula au fost vizitaţi ieri de reprezentanţii companiei Ford România şi de cei ai Fundaţiei Gazeta de Sud. Au aşteptat nerăbdători şi emoţionaţi vizita noastră. Aflaseră că vor primi jucării, iar această veste i-a determinat să vină în număr cât mai mare la grădiniţă. Un urs de pluş, păpuşi, cărţi de poveşti şi de colorat, maşinuţe, puzzle-uri sunt doar câteva din darurile pe care aceşti copii le-au primit.

„Avem peste 100 de copii care fac naveta în comuna noastră“

Ana-Maria, Andra, Tiţi, Flori sunt doar câţiva dintre copiii de la una din structurile Grădiniţei Vârvoru de Jos. Andra este doar în grija mamei. Tatăl fetiţei este plecat în Anglia, după ce ani de zile a muncit în Italia. În ciuda problemelor financiare pe care familia fetiţei le are, Andra nu lipseşte nici măcar o zi de la cursuri. Este navetistă, după cum povesteşte educatoarea. Zilnic ia microbuzul pentru a străbate cei aproximativ nouă kilometri, distanţa dintre grădiniţă şi casă. Şi Tiţi, aşa cum îl alintă colegii şi educatoarea, are tatăl plecat la muncă în străinătate. Nu ştie acest lucru, ştie doar că tatăl său este plecat să facă bani. „Avem peste 100 de copii care fac naveta în comuna noastră. Mulţi dintre ei sunt la grădiniţă. Iarna este foarte greu să străbată aceste distanţe. Drumul a fost închis din cauza viscolului de câteva ori. Avem copii cu situaţie materială precară, care provin din familii care trăiesc doar din alocaţii sau din banii pe care părinţii îi obţin după ce muncesc cu ziua. Peste 60% dintre copiii care învaţă în comuna noastră sunt aduşi la şcoală doar pentru laptele şi cornul pe care îl primesc. Nu de puţine ori, copiii care au situaţie materială mai bună renunţă la laptele primit de la şcoală pentru a-l dărui colegilor mai săraci. Sunt copii minunaţi care învaţă de mici ce înseamnă generozitatea. Este foarte trist având în vedere că aceştia trăiesc într-o zonă defavorizată, părinţii lor nu au un loc de muncă, mulţi sunt plecaţi pentru perioade scurte în străinătate. Este trist să aflii că aceşti copii au uitat când au primit în dar o jucărie“, a spus Sorinel Foleanu, director Şcoala Gimnazială Vârvoru de Jos.

„Bucuria de pe feţele copiilor nu poate fi înlocuită cu nimic“

Aceşti copii nu au nici o vină că părinţii lor nu au serviciu, că mama sau surioara au probleme grave de sănătate. „Avem doar doi copii care au o situaţie materială ceva mai bună. În rest, toţi sunt săraci. Părinţii acestor copii sunt de admirat, ţin cu orice preţ ca micuţii lor să meargă la grădiniţă sau la şcoală. Am copii ai căror părinţi fac tot ce este omeneşte posibil pentru a rezolva problemele de sănătate ale micuților. Avem chiar în acest moment o mămică internată cu una dintre fetiţe deoarece s-a născut cu o mână mai scurtă. Copiii îşi deschid sufletul în faţa mea și povestesc problemele părinţilor. Am ajuns să cunosc povestea fiecăruia dintre ei. De 1 Iunie am fost liberi, însă pe 2 iunie, când au venit la grădiniţă, am aflat că acestor copii nu le-a spus nimeni «La Mulţi Ani!» de ziua lor. Nu au primit în dar nici măcar o bomboană. Le-am cumpărat cretă din banii mei şi le-am adus la grădiniţă. I-am scos să desenăm pe asfalt, le-am povestit despre ziua de 1 Iunie. Nu avem cărţi sau caiete de colorat pentru a lucra cu copiii. Sunt navetistă, vin din Craiova zilnic să fiu alături de aceşti copii minunaţi pentru că îi iubesc din tot sufletul. Am ajuns să îi cunosc din priviri. Este suficient să mă uit în ochii lor ca să ştiu la ce se gândesc. Au aşteptat cu nerăbdare această zi. Știau că vor primi jucării. Bucuria de pe feţele copiilor nu poate fi înlocuită cu nimic“, a spus Adriana Cârligeanu, educatoare la Grădiniţa din Dragoia.
Multe din grădiniţele în care învaţă aceşti copii au nevoie de reabilitare. Grădiniţa din Gabru, de exemplu, funcţionează într-un imobil de la 1880. Când s-a încercat reabilitarea, pereţii au început să cadă, astfel încât cea mai bună decizie a fost ca imobilul să fie doar zugrăvit. Până şi curţile acestor unităţi de învăţământ arată dezastruos, terenurile de sport sunt năpădite cu buruieni. Elena este o fetiţă care frecventează această grădiniţă. A luat plasa cu jucării, a ţinut-o strâns, mărturisind că sunt cele mai frumoase jucării pe care le-a primit. Dumneavoastră, cititorii Gazetei de Sud, aţi reuşit ca prin intermediul jucăriilor donate în cadrul Campaniei „Oferă bucuria unei jucării“ să aduceţi un strop de bucurie în sufletele acestor micuţi.

„O experiență uimitoare“ pentru voluntarii Ford

Cristina Nanău Oprea, vicepreşedinta Fundației Gazeta de Sud, a precizat: „Suntem la a doua acţiune pe care o organizăm cu partenerii noştri de la Ford România pentru copiii din satele izolate ale judeţului Dolj. Anul acesta am decis să mergem în satele din şapte comune doljene, localităţi sărace, în care trăiesc copii cu situaţie materială precară. Este trist și greu de crezut că în zilele noastre, când copiii se nasc practic având la dispoziție gadgeturi, există micuți care au uitat când au primit o jucărie. Am fost impresionată de bucuria de pe chipul lor în momentul în care au primit plasele cu jucării. Am fost marcată atunci când una dintre fetiţe a mărturisit că jucăria tocmai primită este cea mai frumoasă pe care o are. Vreau să mulţumesc încă o dată tuturor craiovenilor care au donat jucării“. Toate jucăriile colectate au fost spălate și sterilizate înainte de a ajunge la copiii din satele doljene. Voluntarii Ford România au mărturisit că au avut parte de „o experienţă uimitoare“. Cristian Cimpoeriţa, angajat Ford România, a spus: „Mă bucur extrem de mult că am avut şansa să dăruiesc acestor copii jucăriile donate de craioveni. Fiecare copil are dreptul la bucurie, are dreptul la copilărie. Împreună am reuşit să aducem un strop de fericire în sufletele celor 470 de copilaşi. Este impresionant să vezi că la doar 20 de kilometri distaţă de Craiova trăiesc copii care au uitat să zâmbească. Este trist să vezi copii înghesuiţi în încăperi prost aerisite, prost dotate, care au uitat când au primit ultima jucărie. Mă voi alătura oricărei campanii, voi fi alături ori de câte ori va fi nevoie de copiii din aceste sate!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS