12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcursuri sub lupă la spitalele din Craiova

Concursuri sub lupă la spitalele din Craiova

Spitalul „Filantropia“ va publica angajările din perioada 2012-2015 (Foto: Arhiva GdS)
Spitalul „Filantropia“ va publica angajările din perioada 2012-2015 (Foto: Arhiva GdS)

Proiectul „Transparen­ță în spitale“, lansat la inițiativa GdS, a făcut primii pași: managerii spitalelor din Craiova au fost de acord ca în termen de 30 de zile să publice pe site-urile instituțiilor sanitare situația angajărilor din perioada 2012-2015. Inițiativa GdS a primit sprijin și din partea municipalității. Viceprimarul Dan Dașoveanu are câteva idei interesante pentru îmbunătățirea metodologiei de concurs.

După ce fostul viceprimar Cristina Calangiu a fost arestată la cererea DNA pentru trafic de influență, fiind acuzată că pretindea șpăgi cuprinse între 1.000 și 8.000 de euro pentru a angaja în spitale asistenți și infirmieri, managerii instituțiilor sanitare din Craiova au răspuns invitației GdS la un exercițiu de transparență. GdS le-a propus acestora să publice pe site-ul instituției, în următoarele 30 de zile, angajările făcute în perioada 2012-2015. Publicitatea concursurilor de angajare ar trebui să conțină informații cum ar fi: data organizării concursului, componența comisiei de concurs, numele candidaților admiși și notele obținute de către aceștia. Managerul Spitalului „Victor Babeș“, Adina Turcu, a răspuns pozitiv inițiativei GdS. „Fără discuție, vom face publice angajările, nu este nici o problemă. De fapt, noi publicăm deja pe site anunțurile pentru concursurile organizate. Voi verifica la IT să vedem ce s-a întâmplat cu anunțurile din 2013, să vedem dacă au fost șterse“, a afirmat managerul. La Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Craiova, managerul Gabriel Mogoș ne-a explicat că trebuie să ceară acceptul Ministerului Transporturilor (MT), de care aparține unitatea, pentru a da curs inițiativei noastre. „Așa este regulamentul nostru, aparținem de MT. Generalizarea că angajările se fac numai pe bani este o jignire la adresa managerilor și, până la urmă, a sistemului sanitar. Apoi, toate angajările care se fac într-o unitate publică urmează niște proceduri, cât se poate de transparente, care includ publicarea anunțurilor în anumite ziare și pe site-uri și la sediul unităților respective. Nu se poate scoate la concurs un loc vacant pe sub mână (…) Unii nu pun pe site, pun doar la unitate, dar în „Viața Medicală“ sau într-un ziar cunoscut se publică aceste posturi. Noi avem nevoie de personal, dar trebuie să ne înscriem în buget. Din lipsă de finanțe nu am putut să scoatem până acum posturi la concurs“, a afirmat Mogoș.

Primăria sprijină transparența în spitale

Și Alice Gavrilă, managerul Spitalului „Filantropia“, a fost de acord cu inițiativa publicării concursurilor de angajare. În schimb, până la data redactării acestui material, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, Luiza Popa, nu a dat un răspuns inițiativei noastre. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, spune că de când a venit la șefia unității nu s-au făcut angajări de asistenți și infirmieri, ci doar de doctori. Fănuță susține publicarea tututor angajărilor. „Singurele concursuri organizate în spital au fost doar pentru ocuparea posturilor de medici. Și anul acesta voi mai scoate posturi de medici, eu fac bani cu doctorii. Fără parafă eu nu fac bani, pot să am 5.000 de asistente, dacă nu am un doctor care să-mi valideze toate serviciile din spital este egal cu zero. Eu nu am nici un fel de problemă să publicăm concursurile pentru posturile de doctori“, ne-a precizat Bogdan Fănuță.
Viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu, a răspuns și el pozitiv inițiativei GdS. Mai mult, Dașoveanu a venit și cu câteva idei menite să aducă mai multă transparență în activitatea spitalelor coordonate de primărie. „Am putea aduce îmbunătățiri metodologiei de concurs. Pentru mine, în prezent, cel mai bun sistem care asigură securitatea subiectelor este cel folosit la Ministerul Educației. Am putea să-l implementăm și noi la concursurile organizate în spitale. Să fie 15-20 de propuneri de subiecte, din care să fie extrase subiectele finale cu 30 de minute înainte de concurs. Apoi, aș vrea ca întreaga comisie să fie prezentă pe toată durata desfășurării examenului. Să fie prezentă în sala de concurs, să participe cât mai mulți oameni la supraveghere. Comisia de concurs trebuie să fie publică, să știe toată lumea cine face parte din comisie. Vrem ca, începând cu 2015, absolut toate etapele organizării unui concurs să apară pe site-ul spitalului. Dacă vom considera necesar, aceste informații vor apărea și pe site-ul primăriei“, a declarat Dașoveanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS