Factura de la bloc, obligatoriu plătită prin bancă

Facturile de la furnizori mai mari de 5.000 de lei trebuie plătite prin bancă (Foto: Arhiva GdS)


Din luna mai, asociațiile de proprietari care au de plătit către furnizorii de utilități facturi mai mari de 5.000 de lei nu vor mai putea face plata prin casierii, ci doar prin cont bancar. Tot prin bancă vor plăti și proprietarii care au restanțe mai mari de 10.000 de lei și vor să stingă printr-o singură plată datoria la asociație. La rândul lor, unii dintre furnizorii de utilități se gândesc să schimbe modalitatea de facturare pentru a nu ajunge în impas cu încasările de la asociații.

Începând cu 9 mai, asociațiile de proprietari care au de achitat către furnizorii de utilități facturi mai mari de 5.000 de lei nu mai pot să plătească fragmentat datoria prin casierii operatorilor, așa cum se procedează acum. În prezent, casieri ai furnizorilor, fie că sunt de la SC Termo Craiova SRL, Compania de Apă Oltenia sau SC Salubritate Craiova SRL, trec zilnic pe la asociațiile de proprietari și încasează atât cât administratorii cred de cuviință să plătească unuia sau altuia dintre furnizori. Într-adevăr, plățile cu numerar se vor putea face în continuare la casieri doar pentru facturile care nu depășesc plafonul de 5.000 de lei, pentru cele care depășesc acest plafon, plata se face prin bancă fie întreaga sumă, fie în mai multe tranșe. „Noi avem frecvent facturi de la furnizori, mai ales de la Termo, care depășesc 5.000 de lei. Nu știu cum vom face din 9 mai. Trebuie să plătim prin bancă. Noi nu plătim la acest moment prin contul bancar. Vin casierii de la fiecare furnizor și dăm în funcție de încasări. Eu îmi pun problema comisioanelor la bancă pentru fiecare plată“, este de părere președintele Asociației 1 Mircești, Sărari, Gheorghe Albu.

Mari probleme vor fi cu asociațiile de proprietari care au poprire pusă pe conturi de către unul dintre furnizori, de cele mai multe ori acesta fiind furnizorul de căldură, Termo. Ar însemna că orice sumă depusă în contul unei asociații de proprietari poate imediat să fie „aspirată“ de creditorul popritor.

„Asociațiile de proprietari trebuie și ele să respecte reglementarea legală și să facă plățile prin bancă, acolo unde factura depășește plafonul de 5.000 de lei. Sunt câteva situații în care este imposibil de respectat legea, și anume în situația asociațiilor de proprietari cu conturile blocate de către unul sau altul dintre furnizorii locali. Ce facem aici? De asemenea, asociațiile dacă au o factură în valoare de 10.000 de lei pot să plătească 5.000 de lei cash și 5.000 de lei prin bancă. Altă variantă este plata prin ordin de plată“, este de părere Ionela Văcuță, expert contabil.

Furnizorii „fragmentează“ factura prin metode noi de facturare


Furnizorii de utilități caută, la rândul lor, metode mai ușoare de plată pentru asociațiile de proprietari, cunoscut fiind faptul că puține asociații fac la acest moment plăți prin bancă. Unii dintre ei se gândesc să schimbe modul de facturare, astfel încât banii de la beneficiari să fie încasați cu siguranță. „Ne-am gândit la câteva modalități de plată pe care să le aplicăm în cazul asociațiilor de proprietari, după intrarea în vigoare a Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Vom lua în calcul modificarea modalității de facturare. Nu vom mai factura pe toată asociația, așa cum procedăm acum, ci vom factura pe fiecare scară de bloc. În acest fel, sumele sunt mai mici și pot fi încasate chiar de încasatorii noștri“, a precizat Ana Bălăcean, directorul economic al CAO.

Alții, cum ar fi SC Salubritate Craiova SRL, văd cu ochi buni schimbările aduse de lege. Aceștia consideră că în acest fel banii vor ajunge mai repede către ei. „Intrarea în vigoare a acestei legi este benefică pentru activitatea SC Salubritate Craiova SRL întrucât plățile făcute de asociațiile de locatari sau proprietari vor deveni transparente. Mă refer strict la asociațiile datornice, cu care suntem în litigiu și pe care nu reușeam să le executăm până acum întrucât nu aveau nici un bun propriu, iar banii pe care îi încasau de la populație nu erau rulați prin conturi. Plățile se făceau direct, în numerar. Practic, nu vom mai fi la mâna reprezentanților acestor asociații, care decideau către cine vor face plăți. În cazul asociațiilor cu debite restante, banii existenți în conturi vor merge, proporțional, către furnizorii asociației respective în cazul în care aceștia au trimis adrese de poprire către bancă.

În ceea ce privește celelalte prevederi ale legii, este posibil ca activitatea încasatorilor noștri să fie diminuată, vom vedea însă în ce măsură. Totuși, trebuie spus că multe dintre facturile emise de noi către asociații au o valoare mai mică de 5.000 de lei. În mod evident, vom face o analiză în acest sens la finalul primei luni de aplicare, pentru a trasa măsurile necesare“, a declarat Eliza Peța, director general al SC Salubritate Craiova SRL.

La rândul lor, și reprezentanții de la Termo caută soluții pentru încasarea facturilor mai mari de 5.000 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

18 iulie 2018

Preşedintele a promulgat legea privind plata cu cardul la buticuri

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, informează Agerpres. Pe 20 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ...

Sumarul ediției de miercuri, 29 aprilie 2015

Actualitate

» Un miliard de euro pentru crearea de locuri de muncă destinate tinerilor din Uniunea Europeană
» Ministrul Mediului: Fumul degajat de incendiul de la Cernobîl nu ajunge în România
» PE a aprobat Raportul Macovei privind înfiinţarea Biroului Procurorului European
» Comisia Europeană trimite România la CEJ
» Directorul RA-APPS a fost reţinut
» Trei Hotărâri care vin în ajutorul agricultorilor, adoptate astăzi
» Cutremur de 3 grade pe scara Richter în Vrancea
» Magistrații Curții Supreme au emis mandat de arestare în lipsă pentru Marko Attila
» Rentele lunare acordate veteranilor de război, majorate cu 75%
» Comitet de urgenţă la Ministerul Mediului, după izbucnirea unui incendiu în zona centralei Cernobîl
» Deputații au respins cererea DNA de arestare preventivă a deputatului Ion Ochi
» Radu Mazăre rămâne în arest preventiv încă 30 de zile
» România va acorda statului Nepal un ajutor de urgenţă de 50.000 de dolari
» Șeful RA-APPS, Gabriel Surdu, audiat la DNA
» PE: Finanțare de 1 miliard de euro reducerea șomajul în rândul tinerilor

Local

» Olt: Reţinuţi pentru trafic de droguri şi şantaj

Dolj

» APM Dolj cere sprijinul prefecturii pentru proiectul de la Kozlodui
» S-a pus schela pentru primele reabilitări din Craiova
» Primarul din Bechet nu renunță la mandat
» Edilii din Dolj, sfătuiți să își autorizeze târgurile de animale
» Tânărul care a ucis o femeie cu mașina, condamnat cu executare
» Inventatorul unei mașini electrice a venit la Hella Craiova
» Povestea gemenelor care vând de zece ani Gazeta de Sud
» Cadre medicale și pacienți, „surse“ de microbi în spital: În halat și pijamale de spital pe stradă
» Prefectul de Dolj face comisie specială pentru dezmembrările de pe Râului
» S-a semnat contractul de proiectare: Apă de Izvarna la robinetele din Craiova, din 2017
» Eliza Calafeteanu spune că muzica populară este o parte din viața sa
» Donare cărți Academiei din Berlin
» Profesoara Mihaela Albu, la Miercurea Ciuc
» Comisie specială, pentru dezmembrările de pe Râului
» Scumpiri la alimente, înainte de scăderea tva
» Inventatorul unei mașini electrice, la Hella Craiova
» Craiova: Prinşi după ce au furat lalele din zona bisericii “Sf. Treime”

Gorj

» Mai puţin de jumătate dintre beneficiari şi-au activat cardul de sănătate
» Regulament nou pentru Centrul „Brâncuşi“
» Sporuri de 50% pentru angajaţii de la Protecţia Copilului
» Scandal cu miros de blat între asociaţii şi preşedintele Clubului Pandurii
» Locuri de muncă în Canada, Noua Zeelandă sau Spania
» Bani pentru sărbătorirea CNTV
» Gorj: Complex artistic pentru Liceul de arte din Târgu Jiu

Sport

» Alb-albaştrii, penibili cu Braşovul
» SCM a pierdut primul meci cu Roman
» Și-a bătut adversarul și s-a ales cu o bicicletă
» Podariul a prins curaj după victoria cu Astra
» Handbal (f): SCM Craiova a pierdut primul meci din play-off
» Podariul vrea victoria la Roșiori
» Fotbal – CSU Craiova, “catastrofă” cu FC Brașov

Magazin

» Horoscop
» „Farmecul discret al vieţii conjugale“, de Douglas Kennedy
» Bancul zilei

Top