8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFlorin face din fotografie o carieră

Florin face din fotografie o carieră

Elev al Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, Florin Belega (foto) s-a făcut remarcat prin talentul său pentru fotografie. Este cel care a realizat catalogul cu olimpicii ţării pentru Casa Regală a României, dar şi coperta pentru prezentarea oraşului Craiova în competiţia pentru titlul de capitală culturală. Pentru Florin, fotografia este o pasiune, dar şi o artă din care şi-a propus să trăiască.

Florin a început să fie pasionat de fotografie în urmă cu cinci ani. Adolescentul a povestit că în descoperirea acestei înclinaţii l-a ajutat oarecum şi internetul, care i-a adus mereu în atenţie multe imagini surprinse de aparatele de fotografiat. Pentru el era un fel de a se delecta. „Îmi plăcea foarte mult să privesc fotografiile, iar într-o zi mi-am spus «şi eu pot să fac asta». Cu un aparat pe care îl avea în acel moment în casă a început să surprindă întâlniri cu prietenii şi natura în diverse ipostaze ale ei. În timp, familia i-a înţeles dorinţa de a se ocupa mai serios de arta fotografică şi i-au luat o cameră foto mai performantă. „Nu este chiar profesională, dar m-a ajutat să văd ce înseamnă şi dezvoltarea tehnicii în acest domeniu“, a explicat tânărul.

Expoziţii în ţară

Unele dintre fotografiile lui Florin au participat la concursuri, fiind premiate. „Cel mai recent premiu este cel de la Salonul municipal „Craiova în imagini“, unde am câştigat premiul de popularitate“, mărturiseşte Florin. A organizat şi câteva expoziţii. „Nu am avut multe posibilităţi pentru a deveni mai vizibil. Multe din evenimentele la care am participat s-au datorat sprijinului pe care mi l-a oferit şcoala, care mi-a organizat diverse expoziţii. A fost o adevărată plăcere să văd cum diverse personalităţi ale culturii româneşti se opresc o clipă în loc şi privesc cu interes ceea ce am realizat eu. Mi-au dat curaj şi convingere că asta trebuie să fac pe viitor“, a mai spus Florin. Cel mai mult îi place fotografia de eveniment. „După ce am studiat ce înseamnă arta fotografică, am descoperit latura care îmi place. Este fotografia de eveniment, mai puţin dezvoltată în România, dar foarte bine pusă la punct în străinătate“.

Studiile sunt costisitoare

În prezent, Florin Belega este elev în clasa a XII-a la profilul design industrial. Peste câteva luni va trebui să opteze pentru o facultate. Gândurile lui deja au început să se îndrepte în această direcţie. Nu are dubii asupra a ceea ce ar vrea să urmeze, dar trebuie să ţină cont şi de costuri. „Studile superioare pe fotografie sunt foarte costisitoare. Şi am două variante: Facultatea de fotografie şi video de la Cluj sau cea de la Bucureşti. Aş fi foarte încântat să ajung în Capitală, dar nu ştiu dacă pot avea susţinere financiară acolo. Totul depinde de buget“, a explicat Florin.
După ce va termina studiile, F lorin vrea să trăiască din fotografie. Spune că va face tot posibilul să nu-şi schimbe opţiunea. „În România, arta şi mai ales fotografia nu sunt foarte bine cotate, şi voi pleca în străinătate să-mi încerc norocul“, a mărturisit tânărul. Până când îşi va vedea visul împlinit, el se pregăteşte zilnic pentru examenul de bacalaureat, pe care îl aşteaptă cu emoţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS