10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenţii, faţă în faţă cu birocraţia la cazare

Studenţii, faţă în faţă cu birocraţia la cazare

http://www.youtube.com/watch?v=n-qgO9bUk_0

Studenţii Universităţii din Craiova au început să revină în cămine. Deşi în acest an s-au făcut demersuri pentru simplificarea procedurii de repartizare a locurilor, totuşi a rămas problema aglomeraţiei la ghişee. Tinerii au stat câteva ore bune pentru a-şi lua camerele în primire.

Cea mai mare aglomeraţie a fost vineri la căminul 10 din cartierul Lăpuş, care dispune de 1.000 de locuri. La această unitate, distribuirea camerelor a fost programată pe două zile. Cu toate acestea, tinerii veniţi de la zeci şi chiar sute de kilometri distanţă de Craiova au stat ore bune la cozi pentru a ajunge să completeze contractul de chirie. Odată ce au intrat în unitatea de cazare, tot nu au scăpat de aglomeraţie. În faţa lifturilor erau alte cozi pe care nu le puteau rata dacă aveau bagaje mari. „Am stat destul de mult. Dar eu sunt mulţumită de condiţiile de cazare. Stau aici de doi ani. Sunt condiţii bune. Este renovat şi plătesc 175 de lei pe lună“, a spus Madi Gancea. În speranţa că vor rezolva destul de repede cu cazarea, mulţi studenţi au preferat să stea în faţa căminului încă de la ora 8.00, când a început practic programul de cazare.
„Stau de la ora 8.00. Este destul de greoaie procedura pentru că acum se completează contractele de cazare. Birocraţia…“, a precizat Florin Mitroaica. Pentru acest tânăr este prima dată când se cazează în căminul 10. „Stăteam în căminul 8, dar s-a închis pentru renovare şi nu am avut încotro. Sunt mai mulţi bani. Sper ca şi condiţiile să fie mai bune“, a mai spus Florin Mitroaica.
Câţiva studenţi nu au avut răbdare să stea la cozi şi au încercat să-şi petreacă timpul de aşteptare în alt mod. „Am fost la pariuri decât să stau la coadă. Şi am revenit acum. Nu ştiu cât trebuie să aşteptăm“, a precizat Petre Troacă. Reprezentanţii administraţiei căminelor au spus că „aglomeraţia la căminul 10 este inevitabilă, pentru că este cea mai mare unitate de cazare“. Aceştia au precizat însă că aglomeraţia este doar în prima zi de cazări.

Distracţia, mai importantă decât confortul

Căminul 10 este o unitate de cazare confort II, adică mobilierul nu este nou în totalitate. În camere se regăsesc mese foarte vechi, iar saltelele sunt murdare şi rupte pe la colţuri. Pentru tineri, aceste aspecte nu sunt atât de importante. Mai întâi de toate este distracţia, din câte au declarat cei care au aşteptat să se cazeze. „Condiţiile sunt OK la ce bani dăm. Este şi distracţie, mai ales la noi, la băieţi, la etajul 9. Ca orice adolescenţi, nişte sticle, un meci“, a spus Petre Troacă, student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. La fel au declarat şi tinerii care au optat pentru căminul 13 din campusul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, încadrat la gradul IV de confort. „Aştept să vină noii colegi de facultate şi să vedem cum vom petrece noul an împreună în căminul 13. Condiţiile sunt foarte bune şi ne bucurăm că avem un grup unit de studenţi care petrecem foarte bine. Taxa e 135 de lei la buget“, a declarat Robert Catană. Alţi tineri au declarat că ar fi dorit să prindă un astfel de loc, dar au fost nevoiţi să apeleze la gazdă. „Sunt pe lista de aşteptare şi am închiriat un apartament pe 800 de lei cu încă o persoană. Cred că e mult mai bine la cămin, dar nu am altă soluţie“, a declarat Adrian Petcu. Cazările în căminele studenţeşti continuă şi sâmbătă pentru studenţii din anii mai mari. Luni se vor repartiza şi camerele pentru bobocii de la licenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS