6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacienţi jecmăniţi de medici

Pacienţi jecmăniţi de medici

Tribunalul Dolj a dispus, ieri, arestarea preventivă a medicului ginecolog Radu Nicon, cercetat pentru luare de mită după ce şi-a trimis o pacientă la amanet ca să facă rost de banii pentru şpagă. Tot ieri, instanţa a avut de judecat dosarele în care alţi doi medici sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de luare de mită.

Obiceiurile dr. Radu Nicon, medic ginecolog la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Craiova, au ajuns la urechile ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie la sfârşitul lunii februarie, după ce o tânără de 18 ani s-a plâns că ginecologul i-a cerut bani pentru un avort. Mai exact, doctorul i-a solicitat pacientei 500 de lei pentru întreruperea de sarcină, iar când tânăra i-a explicat că nu are atâţia bani, Nicon i-a sugerat să-şi amaneteze bijuteriile. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru că prietenul ei i-a dat 400 de lei, pacienta nu şi-a mai amanetat bijuteriile. S-a întors cu banii la medicul Nicon, care a insistat că „tariful“ său este de 500 de lei şi i-a cerut să-i lase un cercel drept „garanţie“ până face rost de 100 de lei. În final, pacienta i-a spus medicului că va duce cercelul la amanet şi îi va aduce şi restul de bani. Nu s-a dus însă la amanet, ci direct la ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie, cărora le-a povestit toată întâmplarea.
În baza denunţului făcut de tânără, oamenii legii au început cercetările în acest caz şi au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire. Acesta s-a dus la Spitalul de Urgenţă Craiova şi i-a servit medicului Nicon o poveste destul de credibilă: amanta sa era însărcinată şi trebuia să facă de urgenţă o întrerupere de sarcină, mai ales că în câteva zile urma să i se întoarcă soţul din străinătate. Fiind vorba de o urgenţă, doctorul ginecolog a explicat că „tariful“ este de 1.300 de lei. Duminică, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, oamenii legii au organizat o acţiune de prindere în flagrant la Spitalul de Urgenţă Craiova, medicul fiind reţinut după ce luase 1.000 de lei de la ofiţerul sub acoperire.
Ieri, Radu Nicon a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea a două infracţiuni de luare de mită, iar instanţa a emis pe numele lui un mandat pe o perioadă de 29 de zile.

Alţi doi medici sunt judecaţi pentru luare de mită

Tot ieri, la Tribunalul Dolj s-au judecat dosarele în care alţi doi medici au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Este vorba de Dan-Nelu Anuşca, medic ortoped la Spitalul de Urgenţă Craiova, şi de Khalil Barham, medic ginecolog la Spitalul din Segarcea.
În cazul doctorului Anuşca, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările pe 15 octombrie, anul trecut, după ce sora unei paciente a formulat un denunţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, în care se plângea că medicul a cerut 2.000 de lei pentru a-i opera sora, plus 400 de euro pentru materialele medicale. Denunţătoarea a povestit că sora sa i-a putut da doctorului numai 800 de lei, pe lângă cei 400 de euro ceruţi pentru materialele medicale, însă Anuşca nu a fost mulţumit. „În momentul în care pacienta i-a dat suma de 400 de lei, inculpatul a devenit nervos, întrebând-o dacă «îl ofensează». În acel moment, a intervenit şi prietenul pacientei, care i-a mai dat 400 de lei, după care inculpatul i-a întrebat pe cei doi dacă această sumă este tot ceea ce pot ei oferi“, au consemnat procurorii în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe medic. Iritaţi de atitudinea doctorului, atât pacienta, cât şi prietenul ei i-au cerut surorii femeii să sesizeze poliţia, lucru pe care l-a şi făcut în aceeaşi zi. O zi mai târziu, medicul Anuşca a fost prins în flagrant după ce primise 1.200 de lei şi 400 de euro de la sora pacientei sale. Ulterior, acesta a fost arestat preventiv, iar pe 31 octombrie a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. La termenul de ieri, magistraţii Tribunalului Dolj au dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 1 aprilie.
La rândul său, dr. Khalil Barham, medic ginecolog la Spitalul din Segarcea, a fost prins în flagrant în martie, anul trecut, după ce o pacientă a reclamat că acesta i-a cerut 1.000 de lei pentru o cezariană. Şi în acest caz a fost folosit un investigator sub acoperire, care i-a dat doctorului Barham 200 de euro pentru o întrerupere de sarcină. După flagrant, alte cinci femei au depus plângeri împotriva medicului, care cerea sume cuprinse între 100 de euro şi 1.000 de lei, dar şi cafea ori băuturi alcoolice, pentru operaţii de cezariană sau întreruperi de sarcină. În mai, anul trecut, Khalil Barham a fost trimis în judecată pentru comiterea a şase infracţiuni de luare de mită, iar la termenul de ieri instanţa a dispus amânarea pentru 15 aprilie.

Doctor condamnat pentru şpagă

Un alt doctor acuzat de luare de mită, Khalil Haney, ginecolog la Spitalul Municipal Calafat, a fost condamnat deja de instanţa de fond. Khalil Haney a fost prins în flagrant după ce primise 500 de lei de la un investigator sub acoperire, tot în martie 2012, iar în mai a fost trimis în judecată pentru comiterea a patru infracţiuni de luare de mită şi două de primire de foloase necuvenite. În decembrie a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru faptele comise, în prezent dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS