21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgul de săptămână - afacere de partid?

Târgul de săptămână – afacere de partid?

Primăria Craiova a pus la punct o afacere, prin care plăteşte chirie lunară de zeci de milioane de lei pentru un teren aflat în proprietatea unei firme controlate  de un pesedist de seamă din Craiova, Andi Gaiu. Pe terenul respectiv, municipalitatea va amenaja noul târg de săptămână. Gaiu a mai beneficiat de bani publici după ce a vândut Registrului Auto Român din Craiova sediul în care funcţionează, tranzacţie care îşi are rădăcinile într-o  altă afacere controversată.

Primăria Craiova va plăti chirie 15.000 de euro pe lună pentru a amenaja noul târg de săptămână pe un teren de circa trei hectare, situat în spatele sediului Registrului Auto Român, de pe strada Caracal. Acţionarul majoritar al firmei Texind care deţine terenul este firma Redexim controlată de fostul lider PSD, Andi Gaiu, fost vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. Cum a ajuns primăria să închirieze terenul tocmai de la Andi Gaiu? Simplu, spun oficialii în domeniu. Pentru că a avut cea mai bună ofertă.

Uite târgul, nu e târgul

Încă de anul trecut se preconiza amenajarea în Craiova a unui nou târg de săptămână. Iniţial, se dorea ca acesta să fie făcut în Valea Şarpelui, între Cimitirul Nord şi Tancodrom. Terenul, aparţinând municipalităţii, fusese transferat de SC Salubritate Craiova SRL către SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL special în acest scop. Cu câteva luni în urmă, noua conducere a Primăriei Craiova a luat însă acest teren de la Pieţe, cu gândul să facă acolo Spital Municipal. Între timp, s-a răzgândit. Nu mai face Spitalul Municipal acolo, ci în Faţa Luncii.
Mai nou, primăriţa a găsit altă utilizare şi pentru terenul unde se află actualul târg – e vorba despre fosta autobază a Regiei Autonome de Transport Craiova din cartierul Romaneşti, unde ar urma să se ridice un cartier de locuinţe. Drept urmare, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a fost nevoită să caute altă suprafaţă pe care să amenajeze Târgul de Săptămână. Şi a găsit în spatele sediului Registrului Auto Român (RAR) pe strada Caracal. „Târgul se va muta pe strada Caracal, lângă RAR, pe un teren de circa 30.000 mp. Va avea, deci, o suprafaţă cam de trei ori mai mare decât actualul târg din Romaneşti. Vom muta acolo hainele second-hand din actualul târg. Comercianţii vor avea la dispoziţie o hală închisă, deci condiţii, să nu mai fie ca până acum în bătaia vântului şi a ploii. Tot acolo vom muta piaţa angro de fructe şi legume din Piaţa Chiriac. Acolo vom face şi un târg de maşini second-hand“, a declarat Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Conducerea societăţii care administrează pieţele din oraş promite că noul târg nu va mai fi o încropeală de coşmelii, ci comercianţii vor avea la dispoziţie hale cu boxe.
„Vom avea o hală pentru spaţii comerciale, încă trei hale (însumând aproape 4.000 mp) pentru haine şi încălţăminte second-hand. O să mai fie o hală dedicată pieţei de gros pentru legume şi fructe. Mai avem şi o hală pentru păsări şi animale. Totodată, vor exista spaţii special destinate pentru comercializarea de piese auto şi cauciucuri. Practic, tot ce era în vechiul târg se va regăsi şi în noul târg din Caracal“, a spus Cătălin Resceanu.
Noua locaţie va avea două căi de acces – una principală, dinspre strada Caracal, şi alta secundară, care iese lângă benzinăria de la intersecţia bulevardelor Decebal şi Caracal. Asta le va permite administratorilor să impună maşinilor să intre pe poarta dinspre strada Caracal şi să iasă pe cealaltă parte, către benzinărie.
„Deja ne-am apucat de lucru acolo şi preconizez că în maximum trei luni totul va fi gata. Depinde, însă, foarte mult şi de cum va fi vremea. Dacă vremea e bună, vom putea termina chiar mai repede“, promitea încă de luna trecută directorul de la Pieţe şi Târguri.

Ce a închiriat primăria?

Pe terenul pe care primăria va plăti chirie se află nişte hale neterminate, cu acoperişul care stă să cadă, iar în jur e plin de buruieni. Pentru acestea, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL ar urma să achite circa 0,5 euro/mp/lună, adică 15.000 de euro/lună sau 180.000 de euro/an.
Deşi proprietarul terenului şi al halelor este o firmă controlată de un pesedist, liberalul Cătălin Resceanu susţine că nu e vorba de o afacere „de coaliţie“, între PNL şi PSD, ci pur şi simplu de cea mai bună ofertă pentru noul târg.
„A fost cea mai bună de pe piaţă. Am căutat cât mai multe oferte de acest gen şi asta a fost cea mai bună. N-am găsit nicăieri în oraş un teren suficient de mare, care să dispună de căi de acces facile, de utilităţi – apă, canalizare – şi de acces la mijloacele de transport în comun. În plus, preţul este deosebit de convenabil: sub 0,5 euro/mp/lună. Alt argument în favoarea acestei variante este faptul că în altă parte ar fi trebuit să investim masiv, pe când aici investiţia noastră va fi minoră, în sensul că nu vom face altceva decât să nivelăm şi să punem nişte piatră pe jos, a declarat Resceanu.
„În urma studiului de piaţă am găsit această locaţie având în vedere faptul că societatea noastră doreşte să facă un parc de vânzări autovehicule second-hand foarte mare şi am căutat terenuri cât mai aproape de Registrul Auto Român. Am solicitat o expertiză care să evalueze valoarea chiriei lunare în zona respectivă pe o suprafaţă de teren de aproximativ 30.000 mp. În urma evaluării, expertul a stabilit o valoare de chirie în zonă de 16.000 de euro fără TVA. În pofida altor căutări nu am găsit o altă locaţie pe raza municipiului Craiova care să aibă în zonă mijloc de transport în comun şi o suprafaţă solicitată de noi“, se arată într-un răspuns primit de la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, în care se precizează că a fost respectată legislaţia privind achiziţiile publice.

Andi Gaiu, atracţie irezistibilă pentru banii publici

Numele lui Andi Gaiu apare într-o afacere mult mai bănoasă, derulată cu Registrul Auto Român (RAR) din Craiova, despre care GdS a scris acum trei ani. RAR a cumpărat în 2009 un teren de 12.000 de metri pătraţi lângă Craiova, acoperit de buruieni, la preţul-bombă de 700.000 de euro. RAR a motivat că avea nevoie de acel teren ca să construiască un sediu pentru filiala din Craiova. Numai că Registrul a ignorat alte oferte mai bune şi a ales-o pe cea a lui Marius Dobre, partener de afaceri la un moment dat cu actualul viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu, şi finul actualului deputat de Dolj, Cosmin Enea. Nu neapărat suma a fost cea care a ridicat semne de întrebare, ci amplasamentul terenului, pe un câmp din comuna Gherceşti, fără gaze şi canalizare. Pentru a putea construi acolo un sediu care să beneficieze de utilităţi elementare, RAR ar fi trebuit să investească sume considerabile. Dobre şi-a primit banii, iar RAR a rămas cu terenul, pe care nu a construit nimic. Aşa că s-a hotărât la un moment dat să-l folosească pe post de monedă de schimb. Şi aici intră în scenă Andi Gaiu. Prin intermediul firmei Redexim, Gaiu deţinea clădirea în care funcţiona de ani buni RAR şi pentru care primea chirie. Ca să acopere urma scandalului cu terenul-pârloagă pe care a plătit 700.000 de euro, RAR a hotărât să cumpere de la Gaiu sediul în care funcţiona şi terenul aferent de 6.000 de metri pătraţi. Preţul plătit? 1,3 milioane de euro plus terenul din Gherceşti, numai bun de cultivat roşii şi castraveţi pe el. În total, RAR i-a plătit lui Gaiu două milioane de euro. Întâmplător sau nu, terenul pe care primăria l-a închiriat acum de la Gaiu se învecinează cu sediul RAR. Contactat telefonic, Gaiu a trimis un SMS în care spune următoarele: „Dumneavoastră puteţi să scrieţi de bine sau de rău, oricare ar fi subiectul, dar nu înţeleg de ce subiectul sunt eu(sigur negativ)…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS