6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljITM Dolj ia avânt după noua lege

ITM Dolj ia avânt după noua lege

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă susţine că instituţia a căpătat o siguranţă mai mare în activitatea de control, după modificările aduse Legii pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj au prezentat vineri activitatea instituţiei din primul trimestru al anului 2012. Conducerea ITM a constatat că, după primele trei luni ale acestui an, se poate vorbi despre o diminuare a muncii la negru, comparativ cu 2011, când s-a înregistrat vârful acestui fenomen. „Acesta aspect ne bucură, dar acum ne îngrijorează faptul că a crescut munca la gri. Angajatorii introduc datele în REVISAL şi lasă angajatului impresia că are contract de muncă. Dar vom continua controalele, mai ales acum, cu noua lege“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al ITM Dolj. 
Conform acestuia, Legea nr. 51/2012 privind modificarea şi completarea Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii „creează o siguranţă mai mare a noastră în activitatea de control, mai ales că reglementează câteva aspecte de care ne-am tot lovit“. Inspectorul-şef al ITM Dolj a scos în evidenţă sancţiunile cu amenzi între 5.000 şi 10.000 lei pentru angajatorii care împiedică în orice mod inspectorii de muncă în exercitarea controlului, inclusiv prin refuzul persoanei găsite la locul de muncă de a completa fişa de identificare sau de a da informaţiile solicitate. „Inspectorii de muncă sunt acum protejaţi de lege în cazuri de violenţă şi am avut o situaţie de acest gen anul trecut. Avem acum alături şi Jandarmeria şi, uneori, chiar şi Poliţia şi Garda Financiară, pentru că am avut cazuri când nu am putut intra la punctele de lucru, locaţiile fiind închise pe interior, deşi exista activitate intensă acolo. Am intrat până la urmă cu Jandarmeria şi am găsit persoane ascunse prin beciuri, debarale, care munceau fără forme legale“, a mai spus Cătălin Tiberius Mohora.

Amenzi de aproape 400.000 de lei
în trei luni

În trimestrul I din 2012, inspectorii ITM Dolj au efectuat pe linie de sănătate şi securitate în muncă (SSM) 642 de controale, 578 de angajatori fiind sancţionaţi. În total s-au dat 773 de sancţiuni: 708 avertismente şi 65 de amenzi în valoare totală de 393.000 de lei. Inspectorul-şef Cătălin Mohora a ţinut să precizeze că există şi foarte multe procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor contestate care au fost soluţionate de instanţă, iar dintre acestea, în 75 la sută din cazuri, ITM Dolj a avut câştig de cauză.
Reprezentanţii ITM Dolj au mai anunţat că în evidenţele instituţiei există în prezent 2.973 de angajatori care nu şi-au ridicat carnetele de muncă pentru salariaţii proprii şi alte 12.489 de persoane fizice care nu au venit să-şi ia carnetul de muncă. Totodată, până pe 28 martie, la ITM Dolj au fost înregistrate 205 petiţii, primite prin e-mail, poştă sau telefonic, 64 dintre ele fiind în curs de rezolvare. „Majoritatea se referă la munca la negru, neplata drepturilor salariale sau plata cu întârziere a acestora şi pe toate le luăm în considerare, chiar dacă la unele nu ni se specifică numele petentului“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al instituţiei.
La ITM Dolj mai figurează 2.444 de debitori activi, cu o valoare totală a debitelor neachitate de 266.077,91 lei. Alţi 356 sunt în insolvenţă, cu datorii de 199.794,2 lei, la care inspectoratul se va înscrie la masa credală, în timp ce 796 de debitori sunt radiaţi sau în dizolvare/lichidare, valoarea debitelor neachitate cifrându-se aici la 210.117,45 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS