19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVictime de bunăvoie

Victime de bunăvoie

Atraşi de oferte care le promit tot felul de gratuităţi, mulţi craioveni sunt păcăliţi de anumite firme, care nu urmăresc decât să-şi vândă produsele la preţuri colosale

După ce mai multe zile consecutiv au găsit în cutia poştală pliante cu produse minune, zeci de craioveni au căzut în capcana unei firme care îi invita să ia parte la o prezentare a unor obiecte cum ar fi oale, aspiratoare, perne de masaj.
Scopul, vânzarea produselor respective. Toate, la superofertă, după cum se arăta în pliantul publicitar. În plus, participanţii beneficiau şi de gratuităţi. „Vino la prezentarea noastră şi nu vei regreta deloc. În semn de mulţumire pentru participare: Gratuit!!! Fiecare participant primeşte 5 kg alimente. Ofertă unică, invitaţie la masă gratuită şi gustoasă“, aşa suna reclama. Iar ca tacâmul să fie complet, oferta ofertelor era o excursie de şapte zile în Ungaria.
Încântaţi de atâtea gratuităţi, mulţi craioveni creduli, în special pensionari, s-au grăbit să participe la prezentare. Numai că, încă de la intrarea în sala în care au avut loc prezentările, gratuităţile au început să dispară. Fiecare participant a fost obligat să plătească o taxă de intrare de 9,9 lei. Ce s-a întâmplat acolo ne povesteşte o persoană care a crezut în această ofertă înşelătoare: „Persoanele care au muşcat momeala s-au prezentat acolo. Li s-a cerut actul de identitate, au plătit la intrare, li s-a impus să închidă telefoanele şi să nu ia legătura cu nimeni pe parcursul prezentării. După ce îi abureau cu tot felul de minciuni, începeau să le prezinte diverse produse la superpreţ, dar mai degrabă la suprapreţ.
 La un moment dat, chipurile, cineva dintre invitaţi începea să facă reclamă acestor mărfuri. Printre produse erau o pernă de masaj la 999 de lei, un set de vase de inox la 4.000 de lei, produse care se găsesc în diverse magazine sau pe internet la preţuri mult mai mici. Foarte mulţi cad în plasă şi comandă, chiar plătesc şi un acont, după care nu mai scapă de respectiva firmă. Rugămintea mea este să mediatizaţi acest lucru. Pentru a nu mai permite acestor hoţi să profite de pe urma faptului că, pentru nişte produse alimentare şi o porţie de mâncare gratuite, mulţi oameni sunt înşelaţi“, a spus craioveanca Maria Cojocaru.

Vânzătorii de iluzii

După cum stă scris negru pe alb pe pliante, firma care face aceste prezentări, destul de agresive, se numeşte Best Raisen SRL. Singurele contacte sunt o căsuţă poştală la un oficiu din Bucureşti şi două numere de telefon, la care, dacă apelezi, constaţi că unul este nealocat, iar la celălalt nu ţi se răspunde. Dacă eşti insistent şi vrei să afli ceva despre această firmă, accesezi internetul, dar nici urmă de Best Raisen. Există ceva asemănător ca şi denumire – Best Reisen, o agenţie de turism din Bucureşti.
O altă firmă, Beck Internaţional, avea aceleaşi metode de prezentare a produselor şi a înşelat sute de români, încântaţi la început de oferte, dar care au rămas ulterior cu buza umflată. Iată ce experienţe neplăcute au avut unii cu firma Beck Internaţional: „Părinţii mei, pensionari, au fost într-o excursie gratuită cu această firmă. Acolo le-au făcut o superprezentare la un aspirator cu vapori, care curăţă şi face minuni, şi pe care aveau posibilitatea să-l cumpere atunci cu 3.000 de lei, deşi el costa 6.000 de lei. Au dat avans 200 de lei, au venit seara acasă cu aspiratorul, urmând să facă plata ulterior. Au semnat şi contractul, bineînţeles, fără să-l citească. Nu au fost singurii care au cumpărat. Unul dintre ceilalţi cumpărători l-a folosit a doua zi şi nu era chiar aspiratorul minune, care curăţa şi aragazul plin de grăsime, cum era în prezentare. Au realizat ce prostie au făcut, am sunat la sediul firmei şi ni s-a spus că pot să-l ducă înapoi dacă nu l-au folosit. S-au dus acolo şi li s-a spus nu le vor fi înapoiaţi cei 200 de lei şi că, dacă vor să renunţe la contract, să mai dea 300 de lei şi să cumpere alt aspirator mai ieftin, cel mai ieftin fiind 500 de lei“, aşa sună poveste unor păgubiţi.

Orice gratuitate… costă

Unii oameni se plâng şi de gratuităţile oferite de o altă firmă prezentă în Bănie de aproape un an. Este vorba de firma din Piaţa Centrală, care le oferă craiovenilor masaj gratuit. „În partea de nord a Pieţei Centrale este un cabinet care tratează gratuit diverse afecţiuni. Ar trebui să ştie lumea cam cu ce se ocupă într-adevăr. Chiar există un rezultat pentru afecţiunile pe care le tratează?!“, întreabă Vasile Făiniş. În spatele acestor gratuităţi stă însă cumpărarea aparatelor-minune, care, după cum sună oferta, te scapă de durerile cronice de spate, ale articulaţiilor, durerile de umeri, de genunchi, de gât, de problemele circulaţiei sângelui, de tensiunile musculare şi chiar de stresul zilnic. După o serie de şedinţe, craioveanul de rând este convins să cumpere aparate care costă între 298 şi 2.600 de euro.
Directoarea centrului Ceragem, căci despre el este vorba, spune că oamenii vin de bunăvoie şi tot aşa cumpără şi aparatura. „Ceragem este prezent în toată lumea, este un magazin de prezentare şi desfacere. Oamenii vin singuri şi se conving de calităţile produselor noastre. Într-adevăr, scopul nostru este să ne vindem aparatele, ceea ce şi reuşim. Aparatele sunt din Coreea de Sud şi în Craiova am vândut peste 300. Nu ne trebuie personal calificat sau medical pentru că sunt simple dispozitive de termomasaj şi presocultură pentru îndepărtarea durerilor“, a spus Adriana Ţui, directoarea Ceragem Craiova.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII