18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHai la facultate şi apoi vom vedea!

Hai la facultate şi apoi vom vedea!

28% dintre olteni declară că lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. S-au orientat ei greşit în carieră? Doljenii merg în majoritate spre licee cu profil teoretic. În facultate, cele mai căutate sunt ştiinţele juridice şi economice. Două universităţi private s-au concentrat pe aceste discipline.

Continuăm azi seria articolelor legate de piaţa forţei de muncă din Oltenia. În numerele anterioare, am văzut că, deşi piaţa muncii cere mai mulţi oameni pregătiţi în domeniul tehnologic, de cele mai multe ori doljenii aleg licee cu profil teoretic, apoi urmează studii superioare. Asta, dacă promovează bacalaureatul. Ulterior, doar 28% dintre angajaţi spun că lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit.
La orientarea greşită spre licee se adaugă alegerea specializării superioare în meserii care nu sunt căutate pe piaţă. În acest an au apărut probleme suplimentare: procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat este foarte scăzut.
În sesiunea din iulie, proporţia a fost de 67%, în timp ce în septembrie au promovat doar 11,9% dintre absolvenţi. În consecinţă, facultăţile au avut mai puţini candidaţi. Dacă în alţi ani concurenţa pentru un loc la facultăţile bine cotate era acerbă, acum lucrurile stau altfel. Din lipsă de candidaţi, facultăţile nici nu mai organizează examene de admitere. Concursurile de dosare sunt suficiente, mai ales că universităţile de stat au disponibile locuri atât la buget, cât şi cu taxă. Numai Universitatea din Craiova a înregistrat un deficit de 2.000 de locuri neocupate în această vară, fiind nevoită să organizeze a doua sesiune de admitere. Cele mai puţin căutate sunt facultăţile de matematică şi fizică, dar şi facultăţile cu profil tehnic: electrotehnică, inginerie, automatică etc. Examene au fost susţinute doar la specializările vocaţionale.

Ştiinţele juridice şi economice bat recordul în universităţile private

La filiala din Craiova a Universităţii „Spiru Haret“, Facultatea de Management Financiar-Contabil sunt disponibile 400 de locuri: câte 150 de locuri la specializările contabilitate şi afaceri internaţionale şi câte 50 de locuri la cursuri de master în specializările audit şi contabilitate.
„La noi se ocupă toate locurile de obicei. Totdeauna s-au căutat locuri la specializarea economie. Şi sondajele arată că tot mai mulţi vor să fie economişti“, a spus decanul facultăţii, Matei Ion Viorel. La a doua facultate din cadrul filialei, cea de Drept şi Administraţie Publică, se scot, de regulă, câte 500 de locuri pe serie.
„Aceste locuri sunt disponibile de principiu, dar nu se ocupă toate. În condiţiile în care, în acest an, gradul de promovabilitate la bac a fost foarte scăzut, şi noi avem mai puţini studenţi. Din această cauză normele la profesori se reduc, şi salariile în consecinţă“, a spus decanul facultăţii, Costache Gheorghe.
Universitatea „Mihai Viteazul“ din Craiova are şi ea un număr de locuri ajustat de piaţă. Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative are câte 100 de locuri disponibile la specializările management, contabilitate, finanţe, administrarea afacerilor şi drept, iar facultatea de filologie are tot 100 de locuri la specializarea limbi şi literaturi străine.
„În perioada 1995-2000, am avut foarte mulţi cursanţi. Mulţi dintre ei erau în vârstă şi voiau să facă o facultate fie pentru a fi promovaţi, fie de amorul artei. Acum, numărul candidaţilor a scăzut. Procentul redus de promovabilitate la bacalaureat a făcut ca studenţii să fie din ce în ce mai puţini. Din proprie experienţă, am observat că Dreptul şi Ştiinţele Economice sunt cele mai căutate, iar cele mai puţin căutate sunt Ştiinţele Tehnice şi Literele. Dacă nu prea mai facem producţie, nu avem nevoie de ingineri. Avem nevoie de economişti şi jurişti, pentru că facem comerţ şi avem multe procese“, au spus reprezentanţii universităţii.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII