21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJaf la asociaţiile din Brazdă

Jaf la asociaţiile din Brazdă

http:http://www.youtube.com/watch?v=iO0_aGFkjBc
Craiovenii din Brazda nu mai vor harburile Regiei de Transport. Marian Badirci
http:http://www.youtube.com/watch?v=6Z4bDDIHNrk

Atmosferă încinsă la „Fii vocea cartierului tău!“ din Brazda lui Novac. Cel mai tare s-au făcut auziţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, care au ţinut să sesizeze jafurile rămase nepedepsite în sânul entităţilor care administrează blocurile din cartier.

 

Ultima confruntare din 2008 între autorităţile publice din Bănie şi contribuabilii craioveni, mediată de Gazeta de Sud, a avut loc marţi, în Brazda lui Novac. La fel de incisivi ca şi la precedenta întâlnire cu primarul Antonie Solomon, din aprilie 2007, oamenii au recunoscut, pe de altă parte, şi faptul că primăria s-a implicat, în răstimp, în reabilitarea infrastructurii rutiere şi în salubrizarea zonei. Asta nu i-a scutit însă pe edili de acuzele contribuabililor, cele mai dure venind chiar din partea preşedinţilor şi a administratorilor asociaţiilor de proprietari. Aceştia i-au catalogat ca incompetenţi pe funcţionarii publici din Serviciul de coordonare a asociaţiilor, care ar trebui să le îndrume şi să le controleze activitatea. Ei spun că din cauza acestor funcţionari au fost posibile în asociaţii jafuri în urma cărora trag acum toţi locatarii şi că, pentru evitarea unor astfel de situaţii, este nevoie de restructurarea compartimentului specializat din primărie. Nicolae Pîrjeol, de la Asociaţia nr. 29, a afirmat că Serviciul de coordonare a asociaţiilor este inutil şi plătit degeaba din banii contribuabililor. „Dacă aceşti inspectori şi-ar fi făcut datoria, nu s-ar fi întâmplat atâtea furturi la asociaţia noastră. Ne-am luptat şapte ani să stopăm jaful, iar când ceream ajutorul la serviciul domnului Giubelan (Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare – n.r.), nu se constata nimic. Iar dacă se constata câte ceva, se dădeau termene de intrare în legalitate pe care nu le mai urmărea nimeni“, a spus Pîrjeol. Acesta a arătat că la o adunare generală pe care au convocat-o locatarii, şi nu fosta conducere a asociaţiei, Giubelan a venit şi a încercat să îi oprească să ia decizii, apărându-l pe preşedintele de atunci. Până la urmă, adunarea s-a desfăşurat conform statutului, cu asistenţa poliţiei. Marian Giubelan nu a răspuns acuzelor, nefiind prezent, alături de şefii celorlalte servicii din primărie, la întâlnirea cu locatarii.

 

Apometrul de… aer

 

Tot şefii asociaţiilor de proprietari au fost cei mai înverşunaţi şi când a fost adusă în discuţie implicarea reprezentanţilor regiilor şi serviciilor publice în rezolvarea cererilor venite de la locatari. Ionel Peneşel, de la Asociaţia nr. 25, susţine că apometrul de la una dintre scări înregistrează şi atunci când apa e oprită. „V-am sesizat şi la regie (Compania de Apă „Oltenia“ SA – n.r.), dar nu ne-aţi răspuns. Au venit până la urmă nişte angajaţi care au oprit apa, au văzut că apometrul înregistrează şi când pe ţeavă e aer şi a rămas aşa. Până să se defecteze, înregistra 150 de metri cubi, acum arată 350 de metri cubi pe lună. Am verificat instalaţia comună şi consumul din fiecare apartament: nu sunt pierderi, nu sunt raportări false. Ce gând aveţi, domnule director?“, a spus Peneşel. Directorul Companiei de Apă „Oltenia“ SA, Liviu Ioniţă, a declarat că apometrul va fi verificat metrologic, dar că este imposibil să raporteze astfel de diferenţe. Profesorul Dobre le-a cerut autorităţilor să intervină pe lângă Companie să nu mai facă lucrări de mântuială. „Se sparge o conductă, vin muncitorii, o cârpesc, văd că în rest e ruginită, dar pleacă. Peste două zile, ţeava plesneşte din nou“, a afirmat Dobre despre reţeaua din zona blocurilor 73, 74 şi 75. Gheorghe Dragomirescu a povestit despre o fază identică la blocul K19, iar Ionel Dalea, despre canalizarea prost proiectată şi la fel construită la blocul 34A1. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus că o parte din reţele vor fi înlocuite prin programul ISPA, restul urmând să fie reabilitate prin proiecte locale.

 

Loc de joacă pentru… maidanezi

 

Craioveanul Ion Stancu a arătat că locul de joacă de la blocul B5 nu este făcut pentru copii. „Nu ne putem duce copiii acolo fiindcă e plin de câini comunitari, care rod oase şi-şi fac nevoile. Poate dacă ar fi măcar îngrădit locul de joacă, nu ar mai intra atâţia maidanezi“, a spus Stancu. Dumitru Popa, de la Asociaţia Bloc 16, le-a cerut edililor să facă un gărduleţ şi la locul de joacă al asociaţiei, care este amplasat între două artere de circulaţie. „Este un pericol să se joace copiii acolo fiindcă se circulă pe ambele părţi“, a spus Popa. Primarul Antonie Solomon a promis că locurile de joacă vor fi împrejmuite în aceste zile.

Trafic aglomerat, trafic greu

 

Craiovenii din Brazda lui Novac sunt de părere că schimbarea sensurilor de circulaţie pe arterele cu sens unic nu este soluţia pentru fluidizarea traficului rutier în cartier, atâta vreme cât nu sunt realizate şi intersecţii care să permită accesul. Preşedintele Asociaţiei nr. 19, Irimescu, a dat exemplu ultima modificare a sensului unic pe strada Ştefan cel Mare, către bulevardul Carol. Oamenii au mai spus şi că intersecţia străzii Doljului cu strada Amaradia ar trebui semaforizată, dar şi că gropile de pe strada Doljului ar trebuie ridicate. „Strada a fost reparată, dar gurile de canalizare au rămas mult sub nivel. Dacă dai într-o groapă de-aia, ai rupt imediat maşina“, l-a sesizat Dumitru Popa pe primarul Antonie Solomon. Ion Stancu este de părere că între blocurile D18 şi D19, D14 şi D15 ar trebui amenajate alei fiindcă, în cazul unei urgenţe, maşinile de pompieri sau ambulanţele nu pot pătrunde. „Acolo au fost alei în urmă cu zeci de ani. Între timp, acestea au fost uşor-uşor desfiinţate, oamenii şi-au făcut grădini. În caz de incendiu sau de altă calamitate, se va întâmpla o tragedie“, a spus Stancu. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, le-a indicat subalternilor să analizeze toate cererile oamenilor şi să prezinte soluţii. În privinţa parcărilor, Antonie Solomon a spus că peste 1.000 de parcări vor fi construite pe bulevadul Dacia-Decebal pe raza cartierului Brazda lui Novac, iar alte câteva sute vor fi amenajate în următorii doi ani, odată cu lărgirea unora dintre arterele din cartier.

 

Hârburile de transport în comun

 

Locatarii din Brazda lui Novac sunt indignaţi că Regia de Transport Craiova a distribuit pe traseele din cartier hârburi care sunt chiar un pericol pentru securitatea oamenilor. „Într-o bună zi veţi fi acuzat de crimă cu premeditare, domnule primar, când, Doamne-fereşte!, un microbuz o să ia foc în drum“, a spus Andrei Chirică. Primarul Antonie Solomon a recunoscut că nici el nu are încredere în microbuzele vechi ale regiei, dar a declarat că o parte din cele 17 autobuze noi vor ajunge şi în Brazdă.

 

Orgă şi în Brazdă

 

Iluminatul public este una dintre bubele cartierului Brazda lui Novac. La blocurile Asociaţiei nr. 14 ori la blocurile T1 – T5, becurile de pe stradă sunt stinse toată noaptea, după cum au arătat locatarii din zonă la „Fii vocea cartierului tău!“. Primarul Antonie Solomon a declarat că punctele de aprindere, din cauza cărora au loc avariile din sistemul de iluminat, vor fi scoase din punctele de transformare ale CEZ Distribuţie, unde personalul Luxten nu are acces.

 

Mulţumiri

 

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Şcolii nr. 23 pentru sprijinul acordat în organizarea dezbaterii „Fii vocea cartierului tău!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII