24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenţii din UPU şi ATI se pregătesc de grevă

Asistenţii din UPU şi ATI se pregătesc de grevă

Asistenţii medicali din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi Anestezie – Terapie Intensivă (ATI), secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, au luat cu asalt ieri- dimineaţă biroul managerului Florian Dumitrescu.

OLT. Asistenţii din UPU şi ATI i-au cerut socoteală managerului spitalului, Florian Dumitrescu, pentru că n-au constatat nici o creştere salarială, deşi sindicatul a semnat de curând un protocol privind majorarea sporurilor în câteva dintre cele mai importante secţii. Dacă problema nu se rezolvă până la sfârşitul acestei săptămâni, sunt pregătiţi să redeschidă conflictul de muncă şi să ajungă la grevă.

Determinarea lor a avut la bază şi zvonuri conform cărora colegii din alte spitale ale judeţului s-ar bucura deja de aceste avantaje. Creşterea, de altfel, ar fi semnificativă, sporurile ajungând până la 100%, numai că acordarea lor a fost condiţionată, în iarnă, printr-o notă emisă de Ministerul Sănătăţii Publice, de apariţia Regulamentului de sporuri.

Regulamentul se află însă, de peste trei săptămâni, pe masa ministrului finanţelor, iar la câţi bugetari aşteaptă drepturi similare, e greu de crezut că va fi transmis spitalelor prea curând. Federaţia SANITAS a dat un ultimatum ministrului sănătăţii, anunţând că, dacă până la sfârşitul acestei săptămâni regulamentul nu va fi aprobat, conflictul (care în toamna trecută a fost suspendat) va fi redeschis.

„Dacă până vineri nu se publică în Monitorul Oficial regulamentul, vom demara procedura de strângere de semnături pentru a declanşa conflictul de muncă. Ne trebuie jumătate plus unu din totalul angajaţilor interesaţi, dar este clar că vor semna mai mulţi“, a declarat liderul SANITAS, Roxana Dragomir.

Psihiatria trebuie să răspundă pentru cheltuieli

 

Deşi este clar că specificul Secţiei psihiatrie nu-i fereşte pe angajaţi de pericol, fiind frecvente cazurile de agresiune din partea pacienţilor, în protocolul semnat de sindicat cu conducerea SJU această chestiune n-a fost inclusă la mărirea sporului pentru activitate în condiţii deosebit de periculoase.

Motivaţia conducerii spitalului, spune sindicatul, este că secţia înregistrează pierderi lună de lună, ca, de altfel, şi cea de infecţioase. Săptămâna trecută, personalul medical al secţiei a înaintat conducerii un memoriu prin care se aduce la cunoştinţă situaţia de fapt, demonstrând că nu li se poate imputa depăşirea cheltuielor. Materialele sanitare şi cele gospodăreşti sunt solicitate în baza cantităţilor aprobate, încadrându-se în buget şi cheltuiala cu medicamentele. Se înregistrează, în schimb, depăşiri la utilităţi, motiv pentru care se trage semnalul de alarmă pentru modul în care sunt calculate aceste cheltuieli. Secţia trebuie să plătească pentru curent, gaze, pază sau apă sume fixe pentru fiecare pat, astfel că o secţie cu aceeaşi suprafaţă, dar cu un grad scăzut de ocupare a paturilor (indicator care este un motiv de laudă pentru psihiatrie) se consideră, culmea, că ar cheltui mai puţin. Şi bugetul alocat secţiei este mai mic, se plânge personalul. „Din analiza noastră rezultă că sunt depăşiri şi la cheltuieli administrativ-gospodăreşti (pază, servicii de spălătorie, transport bolnavi, reparaţii curente), salarii pentru personalul indirect (laboratoare, farmacie, statistică, birou internări, ateliere, pregătirea hranei etc.). Credem că aceste cheltuieli, sau mai bine zis depăşirea bugetului la acest capitol, nu pot fi imputate secţiei noastre. Nu noi hotărâm valoarea contractului cu paza, a celui pentru prepararea hranei etc. şi nu putem controla modul de repartizare a acestor cheltuieli pe secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă“, se precizează în memoriul semnat de medicul-şef, asistentul-şef şi liderul de sindicat. Soluţia este, în cele din urmă, tot aplicarea regulamentului aşteptat de sporuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS