10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalChioşcarii, învinşi de Biserică

Chioşcarii, învinşi de Biserică

Relaţiile dintre Primăria Craiova şi Mitropolia Olteniei s-au încordat în zona chioşcurilor de pe strada George Enescu, ridicate pe terenul municipalităţii, dar în ograda Bisericii. Speriaţi că Mitropolia va deveni proprietar cu acte în regulă şi îi va arunca în stradă, micii afacerişti au cerut primăriei să le dea lor pământul, însă fără rezultat.

Spiritele s-au încins ieri în sediul Primăriei Craiova, unde câţiva dintre chioşcarii din Craioviţa Nouă au intrat în grup la şedinţa consiliului local municipal. Oamenii au vrut să fie de faţă la un vot care îi viza direct: diminuarea suprafeţei de teren pe care primăria i-a acordat-o în folosinţă gratuită Mitropoliei Olteniei, în urmă cu patru ani. Pe acest teren se află şi chioşcurile micilor afacerişti veniţi ieri în vizită la consiliu şi care sperau ca municipalitatea să ia înapoi pământul de la Biserică şi să li-l închirieze lor. Cu toate că nu au fost deranjaţi până acum de nimeni, deşi ocupau un teren atribuit altcuiva, oamenii s-au panicat la vestea că Mitropolia Olteniei ar putea deveni proprietar de drept al terenului. Ei au semnat o petiţie în scris către primărie, cerând să li se închirieze lor terenurile, pentru că, în caz contrar, Mitropolia i-ar putea arunca în stradă în momentul în care ar intra definitiv în posesie. „Vă rugăm să ţineţi cont de doleanţele noastre, deoarece în aceste construcţii ne desfăşurăm activitatea, neavând alte surse de venituri“, se arată în cererea micilor comercianţi. „Aceşti oameni au dreptate să fie îngrijoraţi. Mitropolia poate deveni proprietar, conform legii, peste terenurile pe care le are în folosinţă şi atunci nimeni nu le mai poate garanta acestor craioveni că îşi vor putea câştiga şi ei cumva existenţa. Vorbim de câteva zeci de familii, adică peste o sută de oameni care trăiesc din aceste mici afaceri“, a spus consilierul municipal Teodor Radu.

Balanţa s-a înclinat însă în defavoarea lor, primarul Craiovei, Antonie Solomon, iniţiatorul proiectului, retrăgând documentul de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului. „Este o situaţie delicată şi n-aş vrea să o tranşăm în pripă. Dacă retrag proiectul nu înseamnă că nu vom asculta păsurile acestor oameni. Deocamdată, nu-i dă nimeni afară de pe acel teren. Ne vom întâlni la discuţii cu ei şi în faţa reprezentanţilor Mitropoliei şi apoi vom veni din nou cu o propunere care să-i mulţumească pe toţi“, a spus Solomon.

Comerţ lângă parohie

 

Mitropolia Olteniei a primit în Craioviţa Nouă 17.700 mp de teren, în vederea construirii Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul“. Din suprafaţa totală, 13.000 de metri pătraţi sunt deţinuţi cu titlu de proprietate, iar 4.700 – în folosinţă gratuită de la primărie, conform undei decizii din 2004 a consiliului local. La data acestei hotărâri, peste 2.000 de metri pătraţi din porţiunea de 4.700 acordată Bisericii erau ocupaţi de chioşcurile de pe strada George Enescu, construcţii care fiinţează şi astăzi şi pe care proprietarii promit să le modernizeze dacă primăria va decide să încheie cu ei contracte de închiriere a terenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS