10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSărbătoarea vinului... cu bere şi mititei

Sărbătoarea vinului… cu bere şi mititei

Bere la dozator, bere la sticlă, mititei la grătar şi vată pe băţ – toate servite cu multă muzică populară! Aceasta a fost sărbătoarea de ieri a Leului, a viei şi vinului oltenesc!

„Maaaare petrecere, maaaaareeeee! Duminică, la Căminul Culturaaaal! Să vină tot satul, să se minuneze şi să dansezeeee!“ Aşa au ţinut-o toată săptămâna trecută megafoanele Daciei 1310 a primăriei, înştiinţând fiece străduţă, fiece ulicioară despre cel mai însemnat eveniment local al anului. Nici un copil de ţâţă n-a scăpat, nici o mamaie n-a uitat straşnica veste care a trecut, zile la rând, din gură în gură. Astfel că, ieri dimineaţă, lăsând treburile gospodăreşti deoparte, toată suflarea satului s-a adunat în centru, la vestita instituţie de cultură.

După modelul marilor capitale ale lumii, Festivalul a început cu o paradă: aceea a portului popular. În fruntea alaiului, feciorii satului călări. Iar mai mândru decât toţi – şi mai copt, la toţi cei 28 de ani ai săi – Udilă Manulescu, flăcău de etnie şi fericit proprietar al Dorei, cea mai aprigă iapă din sat. Înţoliţi amândoi de sărbătoare – el, în hainele cele mai curate de duminică, iar iapa, cu panglici roşii la urechi – perechea a străbătut tot satul, în acompaniamentul celor cinci ansambluri de muzică populară doljene, invitate la petrecere: Ion Şerban din Işalniţa, Muguraşul din Şimnicul de Sus, Alunelul din Pieleşti, Mugurelul din Daneţi şi, evident, Leoveanca din Leu.

 

Politicieni de marcă şi artişti de faimă

 

Către prânz, cetele de copii şi tineri s-au strâns în curtea Căminului Cultural, lângă scena împodobită special pentru această ocazie cu cea mai proaspătă achiziţie a primăriei: o copertină nou-nouţă. Era vremea „actorilor“ oficiali. Au urcat deci în faţa publicului tot mai numeros primarul Andrei Onea, directorul Căminului, Liviu Iliescu, şi invitaţii lor de seamă: Marian Jean Mainerscu, Gelu Vişan, scriitorul N. N. Negulescu, directorul revistei Raţiunea, Emil Lăzărescu etc. S-au ţinut cuvântări, s-au adresat, bineînţeles, felicitări. Şi, în timp ce Dora păştea slobodă papura agăţată sărbătoreşte în gard, iar negustorii încingeau grătarele pentru mititei, petrecerea a început – spre marea bucurie a sătenilor, degeraţi niţel de zgârcenia soarelui de octombrie.

S-au perindat pe scenă toate ansamblurile amintite, de la prichindei de trei-patru anişori până la codane strânse bine în centurile cusute cu aţă roşie, să nu le fie de deochi. Spectacolul a fost întrerupt ici-colo de recitalurile oaspeţilor de marcă: Matei Constantin şi Mihai Mihalache, Marius Măgureanu şi Lavinia Bârsoghe, Angelica Bălaşa şi Ionel Bobocel, Nelu Biţână şi Vasile Ciobanu.

 

Vata pe băţ, mai cinstită decât vinul!

 

Petrecere de pomină, nu alta, la care leovenii au stat până târziu, cu mic cu mare. A stat Petruşan Marin, cu toţi cei 70 de ani şi trei dinţi de fier, care, de atâta supărare că la văduvie i-au plecat copiii în Spania, a deşertat câte pahare de bere a putut număra. A stat şi Marin Niţu – de 80! – din simplul motiv că s-a dat mâncare şi băutură cum n-a pomenit el niciodată din pensioara lui de ceapist. Ba chiar şi babele au venit, trăgând chiulul de la biserică şi cele gospodăreşti!…

Cât despre prichindeii leovenilor, care încă n-au luat calea cea dreaptă a berii blonde de dozator, aceştia au dat iama în tarabele negustorilor adunaţi din toate colţurile judeţului. În lipsa tiribombelor de altădată, copiii s-au mulţumit să-şi cumpere, pe alese, puşti şi pistoale cu bile. Şi le-au udat apoi, între chiote de bucurie, cu câte două-trei rânduri de … vată pe băţ.

Acesta a fost Festivalul Viei şi Vinului de la Leu… A, da, cu o degustare scurtă, între două programe artistice, dintr-un butoiaş de zăibărel. La atâtea butoaie de bere, nici durere de cap n-a dat…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS