12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal77 de miliarde pentru reţeaua arabă

77 de miliarde pentru reţeaua arabă

Folosind firme-fantomă şi exporturi fictive, reţeaua lui Omar Chama a dat încă o „gaură“ la buget, cu sprijinul inspectorilor DGFP Dolj.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General au dispus ieri trimiterea în judecată a şapte inculpaţi – Radu Olteanu, Mohamed Kamel Abdrabbo Nassar, Adrian Tănase, Ion Garbaciuc, Khachouk Jihad Mohamad Khairo, Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun, Omar Chama (ultimii trei în lipsă) – implicaţi în alt lot de rambursări ilegale de TVA obţinute de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. Prejudiciul creat bugetului de stat este de aproximativ 77 de miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2003. Pentru că ultimii trei s-au sustras urmăririi penale, procurorii au solicitat emiterea pe numele acestora a unor mandate de arestare preventivă, în lipsă.
Cei şapte fac parte dintr-un puternic grup infracţional organizat, care a funcţionat în perioada 1999-2004 pe teritoriul României, specializat în rambursări ilegale de TVA, prin crearea unor circuite comerciale fictive sau realizarea unor exporturi cu bunuri nevandabile, mult supraevaluate. Sumele de bani obţinute din TVA erau apoi „spălate“ prin conturile mai multor firme-fantomă, după care erau transferate în conturi din afara României.

Exporturi fictive

Anchetatorii au fost sesizaţi în urma verificării legalităţii şi realităţii operaţiunilor comerciale desfăşurate de SC ALEXANDRU DISTRIBUTION SRL Bucureşti cu SC MOLDAVIA IMPEX SRL Oradea, când s-a constatat că, deşi s-au comercializat mărfuri în valoare de peste 668 de miliarde de lei vechi, societatea bucureşteană nu îşi desfăşura activitatea la sediul social declarat. Mai mult, marfa livrată la export a fost achiziţionată, potrivit facturilor existente, de la SC MOLDAVIA IMPEX, acţionar majoritar la SC ALCOR SA, producător de corpuri izolante pentru linii electrice de înaltă tensiune, care, la rândul său, a fost achiziţionată de la SC ALEXANDRU DISTRIBUTION SRL, societate care nu a funcţionat la sediul social, iar acţionarul său nu a fost identificat pentru clarificarea situaţiei.
În urma unor astfel de operaţiuni fictive, SC BIOSISTEM PRESTICOM IMPEX SRL Craiova, administrată de Salam M.H. Hassan, SC MARUSIA PRODUCTION SRL Timişoara, administrată de Traian Viorel Ciungan, şi SC YKEA SERV SRL Prahova, administrată de Ion Garbaciuc, au obţinut rambursări de TVA, în cuantum total de aproximativ 77 de miliarde de lei vechi, iar pentru alte sume, în cuantum total de 28,7 miliarde de lei vechi, procedura de rambursare a fost oprită la timp de autorităţi. Ulterior, s-a stabilit că aceste trei societăţi comerciale au efectuat export de mărfuri de acelaşi fel către aceeaşi societate – NORTOS INTERNATIONAL LLC.

Acuzaţii

Acuzaţiile aduse celor şapte de procurorii DIICOT vizează învinuirile devenite clasice: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals, uz de fals, spălare de bani şi constituire de grup criminal organizat. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII